USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının iptali başvurusunda ret öne sürülen sebebi açıklandı

Anayasa Mahkemesinin, HDP'li Güzel'in teşri dokunulmazlığının kaldırılmasına bağlı TBMM kararlarının silme isteminin reddine bağlı kararının gerekçesinde, ait işlemlerin anayasa, anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne karşıt bulunmadığı anlatım edildi.

HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının iptali başvurusunda ret öne sürülen sebebi açıklandı
27-04-2022 12:14
Ankara

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teşri dokunulmazlığını kaldıran 1 Mart günlü dü ayrı TBMM kararının silme isteminin reddine bağlı 22 Mart'taki kararının gerekçesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teşrii masuniyet kaldırıldıAYM, HDP'li Güzel'in dokunulmazlığını kaldıran TBMM kararının silme istemini reddetti

Buna göre, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un başvurusu üstünde silme istemini mülaki Yüksek Mahkeme, rastgele müşterek dü kararın da anayasa, yasa ve TBMM İçtüzüğü'ne karşıt olmadığına, silme istemlerinin reddine değişmeyen verdi.

Anayasa Mahkemesinin kararının gerekçesinde, Güzel karşı silahlı yıldırı örgütüne organ olma suçunu işlediği iddiasıyla soruşturmalar yürütüldüğü, peşi sıra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca teşri dokunulmazlığının kaldırılması talepli hülasa düzenlenerek Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı marifetiyle TBMM Başkanlığına göndermiş bulunduğu anlatım edildi.

Konuyla dayalı Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin TBMM'de dayalı komisyona devretme edildiği, komite çeşidinden anlatım yapınmak az daha Hazırlık Komisyonu kurulduğu, raporların peşi sıra da Karma Komisyon çeşidinden 22 Şubat'ta Güzel konusunda 2 ayrı anket dosyası itibarıyla dokunulmazlığının kaldırılmasına çoğunluk ile değişmeyen verildiği bildirildi. Bu raporların da TBMM Başkanlığına sunulmuş bulunduğu anlatım edilen kararda, TBMM Genel Kurulu çeşidinden 1 Mart'ta komite raporları doğrultusunda dayalı kararın alındığı aktarıldı.

Yüksek Mahkemenin kararında, mevzuyla dayalı TBMM'de Hazırlık Komisyonu'nun oluşturulması ve Karma Komisyon'un faaliyetlerinin yasa ve TBMM İçtüzüğü'ne karşıt müşterek yönünün olmadığı kaydedildi.

Genel Kurulda bambaşka dosyalar olmasına karşın Güzel konusunda dosyanın ilk önce görüşülmesinin politik sebeplerle yapıldığı iddiasına bağlı ise kararda, bu kararın AK Parti'nin önerisi ile Genel Kurulda ikrar edilmesiyle gerçekleştiği, bunun da içtüzüğe karşıt olmadığı tespitine arazi verildi.

Anayasa'nın 83'üncü maddesine sevk meydana getirilen kararda, teşri sorumsuzluğunun amacının, TBMM üyelerinin divan çalışmalarında görevlerini yaparken söyleyecekleri yalan ve düşüncelerinden ve belirtecekleri oylarından çevre rastgele müşterek soruşturmaya uğramalarını engel olmak olduğuna ayraç edildi. Kararda, Güzel konusunda dosya içeriklerinin incelendiğinde, kusur isnadına bap eylemlerin Meclis çalışmalarıyla ilişkisinin olmadığının açıkça bulunduğu belirtildi.

Gizli tutanak kişileştirme etti

Semra Güzel'in teşri dokunulmazlığının kaldırılması işlemi sonra delillerin takdirinin sakatlık organlarının yetkisinde bulunduğu dökme kararda, Yüksek Mahkemece meydana getirilen incelemenin suçun unsurlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine müteveccih müşterek yorum içermediği bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının anket dosyalarına da işaret edilen kararda, PKK/KCK'nın deşifresine müteveccih icraat kapsamında 2018'de dinlenen müşterek duyurulmayan tanığın Güzel'i kişileştirme etmiş bulunduğu bilgisine arazi verildi.

Gizli tanığın Güzel'in PKK'nın bina yapılanması bulunan KCK'nın eş yapılanmalarından TJA içre arazi aldığını, sonra PKK yıldırı örgütünün neymiş meclisi bulunan DTK içre çalışkanlık yürütmeye başladığını, DTK'nın toplantılarına katıldığını, KCK'dan bulunan referansı yardımıyla de milletvekilliğine sözlü gösterildiğini tez ettiği, başkaca ışık üstünden de Güzel'i kişileştirme etmiş bulunduğu belirtildi.

Kararda ayrıca, ölmüş yerine ele geçirilen müşterek teröristten çıkan hamiş defterinde Güzel'e ilişik telefon numarasının bağlanmış olduğu, müşterek bambaşka numaranın ise "terörizmin finansmanının önlenmesi karşı kanuna muhalefet" suçundan sorun oluşturulan bambaşka müşterek şahsa ilişik olduğu, Güzel'in bu dalavere ile baş döndürücü sayıda mülakat kaydının belirleme edildiği, başkaca Güzel'in teşekkül kamplarında sıkıntısız fotoğraflarının ele geçirildiği anımsatıldı.

Yüksek Mahkemenin kararında, şunlar anlatım edildi:

"Yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebinden sorun konusu kararların kabulüne denli meydana gelen davranışlar, dokunulmazlığın kaldırılmasına değişmeyen verici çoğunluğun tutumu, komisyonlar ve Genel Kuruldaki görüşmeler, dokunulmazlığın kaldırılmasına kere açan isnadın ağırlığı ve ciddiliği anlamında ati sürülen gerekçeler ve ortaya konulmuş bulunan deliller ile kararların alınmasındaki kökler ve proses incelendiğinde dokunulmazlığın kaldırılmasının Anayasa'ya, kanuna ve TBMM İçtüzüğü'ne karşıt olmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle teşri dokunulmazlığının kaldırılmasına bağlı TBMM kararlarının iptalleri talebinin reddi gerekir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler