USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Güney Kore kontrol istirdat kadrosu konakladıkları çadırlara Türkiye'yle el birliği mesajları yazdı

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve mecmu 11 ili etkileyen depremlerin peşi sıra Güney Kore’den kontrol istirdat emekleri düşüncesince mevrut ekip, konakladıkları çadırlara Türkiye'yle el birliği mesajları yazdı.

Güney Kore kontrol istirdat kadrosu konakladıkları çadırlara Türkiye'yle el birliği mesajları yazdı
16-02-2023 12:08
Hatay

AA muhabiri, Güney Kore'den mevrut kontrol istirdat kadrosunun Hatay'ın Antakya ilçesindeki kontrol istirdat çalışmalarını ve konakladıkları çadırlara yazdıkları mesajları derledi.

"Asrın felaketi" kendisine nitelenen depremlerin arkası sıra Türkiye'ye mevrut Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığındaki 121 şahsiyet ekibin Türkiye'deki çalışması, ayrımsız sürede Güney Kore'nin bugüne denli emlak dışındaki en şişman kontrol istirdat operasyonu kendisine kayıtlara geçti.

8 Şubat'ta Gaziantep Havalimanı'na nazil Güney Koreli kontrol istirdat kadrosu esmer kanalıyla Hatay'ın Antakya ilçesindeki Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi'ndeki konaklamanın arkası sıra 9 Şubat'ta kontrol istirdat operasyonuna başlayarak, evvel gündüz Ali Wuslu, Mahmut Tütüncü, Ruz Tütüncü, Rawa Tütüncü ve Abdüsselam Alsavaş'ı çökme altından kurtardı.

11 Şubat'ta kontrol istirdat çalışmalarına bitmeme fail ekip, umut Gülçiçek'i ve Bekir Doğu ile anası Emine Doğu'yu da enkazdan iyi çıkardı.

15 Şubat'a denli enkazlarda kontrol istirdat çalışmalarını sürdüren kol bölgeden ayrılmadan ilkin konakladıkları çadırlara birey mesajlar yazdı.

Arama istirdat ekipleri çadırlara, Korece, İngilizce ve Türkçe "Güçlü Kal Türkiye", "Biz ecnebi değiliz, Kore-Türkiye karındaş ülke", "Sevgili Türkiye, başağrısı zarfında umuda, harabelerdeki mucizelere inanıyorum", "Ailelerini kaybeden Türkiye halkına: Bir kişiyi elan kurtaramadığım düşüncesince üzgünüm", "Türkiye’nin çabuk toparlanması düşüncesince afsun ediyoruz", "Kardeş diyar Türkiye", "Teşekkürler abi", "Daima sizinle beraberiz", "Türkiye karındaş ülkemiz. Daha aşırı iane edemediğimiz düşüncesince üzgünüm ve ateş birlikte halde bizi karşıladığınız düşüncesince teşekkürname ederim, unutmayacağım", "Kardeş memleketimiz Türkiye'de meydana mevrut depremin acısını paylaşıyoruz ve başsağlığı diliyoruz" derece ifadeler yazdı.

Güney Kore kontrol istirdat kadrosunun ferda ülkelerine dönmesi planlanıyor.

121 şahsiyet kontrol istirdat kadrosuna 4 hususi eğitilmiş kontrol istirdat köpeği de zevcelik etti

Güney Kore'den Türkiye'ye mevrut 121 şahsiyet kontrol istirdat kadrosuna 4 hususi eğitilmiş kontrol istirdat köpeği de zevcelik ediyor.

Güney Kore kontrol istirdat kadrosunun beraberindeki 6 yaşındaki Tobaek, 4 yaşındaki Haetae ve 6 yaşındaki Tori isminde köpekler, istirdat emek harcamaları sırasında, çevredeki cıncık ve maden parçaları zımnında ayaklarından yaralanmış, tedavileri alandaki Güney Koreli takımlar kabilinden meydana getirilen köpekler, bandajlarla çalışmalara katılmaya bitmeme etmişti.

Köpeklerin yaralarına karşın kontrol istirdat operasyonlarında arazi alması içtimai medyada derin halde paylaşılmıştı.

Güney Koreli kontrol istirdat ekibi, Hatay'da bugüne denli 8 kişiyi enkazdan kurtarırken 19 bireyin ölmüş bedenine ulaştı.

Güney Kore Devlet Başkanı hepsi kaynakların seferber edilmesini istemişti

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kahramanmaraş merkezli depremler zımnında bu alandaki bulunan hepsi kaynakların seferber edilmesi buyruğu vermişti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Lee Do-woon, depremlerin arkası sıra başlatılan iane çalışmalarıyla ilgilendiren meydana getirdiği açıklamada şunları kaydetmişti:

"Yoon, 'kanla pekiştirilmiş bağlaşık ve karındaş millet' kendisine Güney Kore'nin, Türkiye'nin depremin arkası sıra toparlanmasına iane buyurmak düşüncesince herkesten elan iştahlı olması icap ettiğini söyledi. Türkiye'nin şu an en aşırı gereksinim duyan şeylerin çadır, ilaç, tıbbi materyal ve yalıtım ekipmanı bulunduğunu kaydeden Yoon, dışişleri, savunma, uran bakanlıkları da müdahale hepsi bakanlıklara bulunan hepsi kaynaklarını seferber etmelerini ve en efdal sayıda iane materyali sağlamalarını ve önlemlere bağlı Türk tarafıyla çabuk birlikte halde görüşmelerini istediğini belirtti."

Sözcü Lee, Yoon'un Türkiye'nin almış olduğu yardımların, elden acele boyut malzemelerinden oluşmadığından, depremden etkilenen yerlerin baştan inşasına da dayanaklık buyurmak verildiğinden emniyetli olunması düşüncesince gelişigüzel bakanlıkta yardımlardan mesul birlikte ünite kurulması buyruğu verdiğini aktarmıştı.

"Kanla pekiştirilmiş müttefiklik" Kore Savaşı ile başladı

Kore Savaşı, 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi nehiy etmesi üstünde başladı.

Çin ve Sovyetler Birliği Kuzey Kore'ye, Amerika önderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) de Güney Kore'ye harp süresince dayanaklık buyurmak verdi.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), BM güçlerini, Kuzey Kore işgalini sonlandırmak düşüncesince Kore Yarımadası'na göndermeye icazet vermesi üstünde Türkiye de BM tarafında harbe iltihak sonucu aldı.

Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrindeki 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950'de Hatay'ın İskenderun Limanı'ndan yola print ve 12 Ekim 1950'de Pusan Limanı'na vardı.

Türkiye'den Pusan Limanı'na tugayların gelebilmesi düşüncesince gemiyle minimum 30 gündüz sefer katılması gerekiyordu. Bu limana mevrut Türk askerleri, hazırlıkların arkası sıra 21 Kasım 1950'de bugün Kuzey Kore tarafında bulunan Kunuri'ye ulaştı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, harbe 21 bin 212 askerle toplamda 4 liva ile eklenen Türkiye, er sayısı itibarıyla Kore Savaşı'na eklenen 16 diyar ortada 4. tam arazi aldı.

Kore Gazi Bakanlığının kayıtlarına göre, cephede yaşamını kaybeden 700'ü birlikte hayli askerle yaralanıp cepheden ayrıldıktan sonradan ölüm fail ve kaybolanlar da müdahale Türkiye, Kore Savaşı'nda 900'ü birlikte hayli martir verdi. Türkiye, en birlikte tomar martir sağlayan 3. diyar oldu.

O devir oluşturulan Ankara Okulu'nu ve Türk askerinin fedakarlıklarını unutmayan Güney Kore halkı, Türk halkını "kan kardeşi" kendisine nitelendiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler