USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Güney Afrikalı virologlara gereğince Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir

Güney Afrikalı virologlar, "çok yüksek" bulaşan özgülük haiz Kovid-19'un Omicron varyantının, toplumlarda derinti bağışıklığı oluşturabileceğini ve bu durumun virüsü pandemi olmaktan çıkarıp endemiğe çevirebileceğini söyledi.

Güney Afrikalı virologlara gereğince Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir
13-01-2022 11:38
Johannesburg

Omicron varyantının 24 Kasım'da Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana'da belirleme edilmesinin arkası sıra sabık 50 günce müddet içerisinde elde edilmiş ilmî veriler, bu varyantın geniş semptomlar ve bağan ahiret yolculuğu oranlarıyla diğeri varyantlardan değişik özellikler taşıdığını ortaya koydu.

Viroloji muayeneleri dair dünyaca adlı sanlı bilgi insanlarına ve bilimsel nitelikli kurumlara erbap Güney Afrika Cumhuriyeti ise bu süreçte Omicron araştırmalarının en ehemmiyetli merkezlerinden birisi oldu.

Stellenbosch Üniversitesi Tıbbi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gert van Zyl ve Witswatersrand Üniversitesi Aşılar ve Bulaşıcı Hastalıklar Analitiği Araştırma Birimi (VIDA) Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr Vicky Lynne Baillie, Omicron varyantıyla ait şimdiye derece elde edilmiş bulguları AA muhabirine değerlendirdi.

Omicron güruh bağışıklığına defa açabilir

Van Zyl, eldeki veriler ışığında eskiden varyantlara nazaran henüz geniş seyreden ve henüz az ölümsek bulunan müşterek çeşit yerine tanımladığı Omicron varyantının, ayrımsız sürede baş döndürücü faziletkâr dağılma ayrıcalığı taşıması sebebiyle nüfusa güruh bağışıklığı kazandırabileceğini tabir etti.

Araştırmalara mucibince Omicron varyantının henüz ilkin enfekte reşit yahut aşılanmış insanlarda de faziletkâr miktarda görüldüğünü kaydeden Van Zyl, buna rağmen Omicron'un, Delta kabilinden gayrı varyantlara dirlik bağıl güzel müşterek muafiyet sağladığını belirtti.

Van Zyl, gelecekte bu virüsün de değişik mutasyonlara uğrayabileceğine fakat nüfusun kazanacağı güruh bağışıklığı sebebiyle salgının henüz ilkin görülenden değişik yerine henüz geniş seyredebileceğine dikkati çekti.

Kazanılacak bu güruh bağışıklığının Kovid-19 salgınının gidişatına da ağırlık edeceğine yer veren Van Zyl, "Omicron'un Kovid-19 salgınını bitireceğini demek realist değil fakat onu endemiğe dönüştürebileceğini düşünüyorum. Bunu destekleyen katı göstergeler ile modeller var." dedi.

Van Zyl, Kovid-19'un yayılımının derinlemesine vadede bitmeme edeceğini fakat gelecekte camianın tamamının korunmasından artma buğulanmış kişi kabilinden faziletkâr riziko altındaki bireylerin korunmasına odaklanılması icap ettiğini belirterek, "Bu ayrımsız sürede virüsün maşer içre yayılmasını engelleyecektir." ifadesini kullandı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçerli gezi kısıtlamaları ve kapanmaların iklim ekonomileri üstünde gerçek dokunca doğurduğuna dikkati çekici Van Zyl, şunları kaydetti:

"Başlangıçta ilkin tepkiler keyif hizmetlerini korumaya yönelikti. Bu nedenden ilkin karantinalar baş döndürücü ehemmiyetli ve değerliydi fakat bağlam değişirken emektar araçları dünkü müşterek dava düşüncesince kullanmamalıyız."

"Başka müşterek değişke elde edersek, aracısız en başa art dönebiliriz"

Baillie de Güney Afrika nüfusunun şişman kısmının salgının eskiden evrelerinde enfekte reşit veya aşılanmış kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, "Yani muafiyet sistemlerimiz enfekte oldu. Kovid-19 enfeksiyonuna dirlik elbette tepkime vereceğimizi biliyoruz." dedi.

Eldeki verilerin, kazanılan bu sosyal bağışıklığın, Güney Afrika'da Omicron kaynaklı hastaneye yatış ve ölüm sayılarının bağan seyretmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını tabir fail Baillie, bu varyantın henüz ilkin muafiyet kazanmamış insanlarda ise gerçek neticeler doğurabileceği uyarısında bulundu.

Baillie, baş döndürücü sayıda ülkenin Güney Afrika'ya uyguladığı gezi kısıtlamalarına rağmen, Omicron varyantının müşterek "Güney Afrika varyantı" olmadığının altını çizerek, "Sadece, ilkin burada bulunmuş oldu ancak, henüz müşterek tomar imtihan yapıldığında, çabucak hoppadak dünyanın gelişigüzel durumunda rastlandı." diyerek konuştu.

Bu sebeple Omicron örneğinde bulunduğu kabilinden gezi engellemelerinin virüsün yayılımını önlemekte müşterek işe yaramadığını korumak için çaba sarfeden Baillie, "İnanılmaz kapanma yetenekleriniz olmadıkça, bu çeşit kısıtlamalarla sınırları durdurmak rastgele müşterek ayırt yaratmayacaktır." dedi.

Baillie, eldeki verilerin, DOĞRU gelecekte baş döndürücü henüz müşterek tomar insanoğlunun Omicron'a yakalanabileceğini gösterdiğini aktararak, "Omicron emniyetsiz bulaşan ve baş döndürücü müşterek tomar insanoğlu enfekte oluyor. Bu müşterek çeşit güruh bağışıklığına ulaşmamız gerektiği anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Virüsün gelecekte baş döndürücü değişik mutasyonlara uğrayabileceğine yer veren Baillie, "En kötüsünü geride bırakıyoruz fakat gene de ayrıksı müşterek değişke elde edersek, aracısız en başa art dönebiliriz." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler