USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı

Gümüşhane'de dünyanın en zor mesleklerinden biri bildirme edilen madencilik mesleğini sürdüren Salim Uğur Harmancı, geçtiğimiz sene 4 Aralık'ta madende çalışırken babasını kaybettiğini ve ahiret yolculuğu haberini mesaisi bitip yer adına çıktığında öğrendiğini belirte

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı
04-12-2021 09:23
Türkiye'de ismini kıymetli birlikte madenden düzlük biricik site bulunan Gümüşhane'de 4 Aralık Madenciler Gününde madenciler yer altında yaşadıkları zorlukları o anlara tanık bulunan İHA kadrosuna anlattı.

Binlerce senedir madencilik meydana getirilen Gümüşhane'de deli dolu adına çalışkanlık yayınlayan 3 ayrı maden şirketi ve yüzlerce maden işçisi bulunuyor. Yerin metrelerce altında gece-gündüz demeden çalışan madenciler “Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz birlikte yer. Ama birlikte o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, yerinde kazancımızı ailemize helal atlatmak yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz” laflarıyla durumlarını özetliyor. Kent merkezinde çalışkanlık yayınlayan hususi birlikte firmada çalışan ve geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde yer altında çalışmış olduğu tam babasının ölüm haberini saatler sonraları yer altından çıktıktan sonraları öğrenen 10 salname maden işçisi Salim Uğur Harmancı bu işçilerden yalnızca birisi. Madenciliğin zor bulunduğunu ancak atlatmak parasının havadan kazanılmadığını anlatım fail Harmancı, içtima yüzlerce m. altında saatlerce çalıştıklarını, zor yemeden içmeden kutsi birlikte mesleği yürütme ettiklerini söyledi.

“Madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım”

Geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde babasının ölüm ettiğini buğulanmış gözlerle özetleyen Harmancı, “O nedenden dolayı bugünü kutlayamıyorum. Bizim kaderimiz bu bitmeme edeceğiz çalışmaya. Ben sabık sene 4 Aralık Madenciler gününde madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım. Madencilik zor yemeden içmeden kutsi birlikte meslek. Ben işimi isteyerek yapıyorum. Hayat birlikte biçimde bitmeme ediyor. Şartlar bunu gerektiriyor” dedi.

“Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz birlikte yer”

Aynı firmada 8 senedir otomobil operatörlüğü karşıcı Fırat Alkaç ise hem Gümüşhane'nin bununla beraber ülkenin ekonomisine yer altı zenginliklerinden çıkardıkları madenlerle kâr elde etmiş olmanın yerinde gururunu yaşadıklarını belirterek, “Burası bizim evimiz. Evimizi bırakarak buralara geldik. Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz birlikte yer. Ama birlikte o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, yerinde kazancımızı ailemize helal atlatmak yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz. Bambaşka birlikte yaşamın başladığı birlikte macera tünelin içerisi. Madencilere karanlığın aydın kullanıcılarını ve ya karanlığın aydın yüzleri diyebilirim. Bu nedenden dolayı dostlarım ve kendim düşüncesince haysiyetli ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

“İçerisi bizim düşüncesince alelacayip birlikte dünya”

Girdikleri maden tünellerinde değme tarafın ışıksız bulunduğunu ancak dünya ekonomisine, Gümüşhane ekonomisine sağladıkları katkının verdiği heyecanın gözlerine yansıdığını ve bu ışığın menfaatlerini şimdi da ilerilere götürdüğünü özetleyen Alkaç, “Çok zor vakitler yaşadığımız oluyor. Ülkemize meydana getirilen çarpış girişimini, müstevli hastalığı, Beşiktaş'ın şampiyonluğunu, Trabzonspor'un 40 maçtır yenilmezliğini tünelden hariç çıktığımızda duyuyor, acemi hayata, acemi dünyaya başlamış kabil oluyoruz. İçerisi bizim düşüncesince alelacayip birlikte dünya, alelacayip birlikte sahn ve alelacayip birlikte coğrafya” halinde konuştu.

“Madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine esbak olsun der”

Firmada çalışan maden mühendislerinden Muhammet Doyduköz de önceliği değme devir işçinin ve işin güvenliğine verdiklerini belirterek, “Bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan işçilerimizin burnunun kanamaması yahut saçının teline dokunca gelmemesi. Biz halis muhlis bunlar düşüncesince burada uğraşıyoruz ve arak döküyoruz. Onlar kabil bizde değme devir ayrımsız delikten hapis giriyoruz. Aynı karanlığın içine girip, işimiz bittiğinde yeniden aydınlığa akıllıcasına adımlıyoruz. Madencilik hakkıyla aşırı zor birlikte meslek” dedi.

“İçeri değme teşebbüste Soma'daki 301 martir madenci aklıma geliyor”

Madenden hapis değme teşebbüste gözünün önüne Soma'daki 301 maden şehidinin geldiğini özetleyen Doyduköz, “Bende o kazayı 4-12 vardiyasından çıktığım devir öğrenmiştim. Ne devir bahsi geçse gözlerim dolar. Bu acıyı ve ya zorlukları yeniden yine yaşamayalım diyerek canla başla güvenlik dair yahut iş güvenliği dair çalışıyoruz. Yine o martir arkadaşlarımız aklıma geldiği devir acep ne yapabilirdik de bu arkadaşlarımızı kaybetmezdik. Acaba neler eksikti de tığ bu neticeyle gönül rahatlığı karşıya kaldık diyerek kendimize soruyoruz. Bir biricik ego değil halis muhlis mühendis arkadaşlarımız bunu soruyor yeniden yine ayrımsız acıları yaşamamak için. Ne devir birlikte madenci içeriye girse bugün dışarıya çıkabilecek miyim acep der. Bu nedenden ötürü değme madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine esbak olsun der. İstediğimiz bilinçlilik şimdi birlikte tomar madenci şehidi vermeyelim.

Daha birlikte tomar iş güvenliğinden edim vererek istihsal odaklı emek vermek yapılmasın. Biz buna nazarıitibar ederiz gayrı arkadaşlarımız da buna nazarıitibar etsin. Bu ocaktan içeriye antre alelacele dışarısı ile bağlanak kesiliyor. Hiçbir sav almıyoruz yemeden içmeden değme devir birlikte umutla dışarıya çıkıyoruz. Her ışığı gördüğümüz devir bizim birlikte geçinme sevincimiz oluşuyor. Her devir içeriye antre çıkışımız rutin birlikte duruma gelse de değme hapis antre çıkışımızda ayrımsız heyecanı yaşıyoruz. İçeriye antre çıkışımızda birlikte şeyler ürettiğimizin ve bilincinde olduğumuzun hissiyatını değme devir hissediyoruz. Mesela rastgele birlikte batarya kullandığımda caba ego burada mermi tutya üretiyorum. Pilin içinde mermi ve tutya da mevcut acep benim ürettiğim materyal mi kabil birlikte meyil ve şenlik oluşuyor içerimizde. Elimizden sabık birlikte ürüne ilişmek caba bizlere aşırı birlikte tomar şenlik ve talih veriyor. Bu da memleketimiz ve ya türkiye düşüncesince birlikte şeylere katkıda bulunduğumuzun yerinde gururunu yaşatıyor bizlere” ifadelerini kullandı.

Uğur Bulut - Uğur Aydın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler