USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gümrüklerde dünkü sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak

Gümrüklerde doğacak sene bürokrasinin şimdi da azaltılarak kaçakçılıkla mücadelenin çalışan arama sistemleriyle yapılabilmesi düşüncesince bilim ve haberleşme teknolojilerinden maksimum seviyede yararlanılacak ve bu yerler 24 vakit arama altında olacak.

Gümrüklerde dünkü sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak
26-10-2021 09:47
Ankara

AA muhabirinin 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan icra ettiği derlemeye göre, gümrüklerde ödemelerin 7 güneş 24 zaman elektronik namına yapılabilmesini getirmek amacıyla sürdürülen çalışmalarda ehemmiyetli inkişaf sağlandı.

POS uçman uygulamasına bağlı Esenboğa Gümrük Müdürlüğünde lazım denemeler yapıldı. İpsala Gümrük Müdürlüğünde de kuma POS cihazlarından kere intikal ücretleriyle gidiş geliş dünyalık cezalarının ödenmesine bağlı uçman uygulama gerçekleştirildi.

Sistemin henüz çabuk ve nakit mal çalışabilmesini gerçekleştirme amacıyla uçman uygulama neticeleri değerlendirilerek fen icraat yürütülüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla uygulama eksiksiz gümrüklerde kullanılmaya başlanacak. Ayrıca, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması kapsamında dış satım yükü haiz vasıtaların uç kapılarında bekleme sürelerinin azaltılması düşüncesince devreye tahsil edilen Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi'ne bağlı düzeltme ve ihya emekleri sürdürülüyor.

Bu senenin ocak-temmuz devrinde iş meydana getirilen yekûn gümrük bildirge sayısı, kuma geçmiş senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 17,7 artarak 4 milyon 508 bin 548'e yükseldi. Aynı çağda dış satım ve dış alım karşıcı yekûn şirket sayısı da yüzdelik 131,9 artarak 244 bin 50'ye yükseldi.

Kaçakçılıkla mücadelede "yerli tarama sistemi" devreye girecek

Kaçakçılıkla mücadelede ehemmiyetli kuma toprak markajcı anahtar ve taşımalık tarama sistemi sayısı bu sene 72'ye yükseltildi ve bu bölgede dışa bağımlılığı ıskat etmek düşüncesince Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi başlatıldı. Ön ve ciddi tasarımları tamamlanan sistem, eğreti kurulum bölgesinde entegrasyona ve sonuncu üretime apiko duruma getirildi.

Ayrıca, tarama sistemlerinden tahsil edilen görüntülerin merkeze aktarılarak senkronik incelemeye yayımcı tutulması ve otomobil öğrenmesi algoritmalarının geliştirilerek kaçak pusat tespitinin kendiliğinden namına yapılması amacıyla TÜBİTAK ile iş birliğiyle başlatılan Tarama Ağı Projesi'nde icraat bitmeme ediyor.

Risk Analizi Teknik Altyapısının Güçlendirilmesi (Veri Madenciliği) Projesi emekleri kapsamında ise riziko analizlerinde aktiflik artırılırken soruşturma oranları yükseltildi ve kaçakçılıkla henüz çalışan savaş edilmeye başlandı.

e-İhale Sistemi'nden satışlar artıyor

Sonradan arama ve tali arama emekleri kapsamında data madenciliği teknolojisi kullanılarak riziko analizi kesiksiz sistemli değerlendirmeler ve analizler gerçekleştirildi. Bu sayede senenin önce yarısında 5 bin 671 şirket incelenerek 377,7 milyon liralık dirimsel sağlandı.

Tasfiyelik eşyanın satışı amacıyla geçer e-İhale Sistemi'nin organ sayısı 1,3 milyon evet ve 2020'de bu manzume eliyle meydana gelen satışlardan elde edilmiş meyve kuma geçmiş yıla uyarınca yüzdelik 19 artarak 443 milyon liraya ulaştı. e-İhale uygulamasıyla bu senenin 8 maaş devrinde 2 bin 490 anahtar ve 4 bin 898 pusat grubu edinmek kabilinden 7 bin 388 adanmış işlemi sonuçlandı ve yekûn satışlar kuma geçmiş senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 69 arttı.

İstanbul limanlarına yegâne kart uygulaması geliyor

Öte yandan, doğacak sene gümrüklerde, arsıulusal standartlar ve yükümlülükler doğrultusunda maliyetlerin azaltılması, tecim ile seyahatin kolaylaştırılması, çalışan arama şekillerinin uygulanarak kaçakçılığın önlenmesi, işlemlerde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin asal katılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, gümrük işlemleri düşüncesince değişik kurumlardan gerçekleştirme edilen belgelerin yegâne müracaat noktasından elektronik namına alınabilmesine müteveccih icraat tamamlanacak. Tek Pencere Sistemi'ne bütünleşme emekleri bitmeme fail ve mevzuat değişimleri kararı belirleme edilen dünkü belgelerin düzene entegrasyonu sağlanacak.

Yetkilendirilmiş işyar statüsü sahibi firmalara halihazırdaki düzenlemelerde maruf kolaylıklar yaşama geçirilecek. Bu statüye eş kuruluşların pusat eliyle gümrük diyet beyanında bulunabilmesi düşüncesince çözümleme emekleri ve fen icraat yürütülecek. Bu sene 580 bulunan izinli işyar statüsü sahibi şirket sayısının doğacak sene 600'e yükseltilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gümrük Bölgesi antre kapıları belirlenecek, bahis konusu kapılarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kabilinden meydana getirilen denetimlerin, gümrük idaresinin himmet saatleriyle ahenkli halde gerçekleştirilmesi sağlanarak gecikmeler önlenecek.

Limanlara girişte yegâne kart uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Bu kapsamda en önce İstanbul'daki limanlarda lazım adımlar atılacak.

Kara uç kapıları ve iç gümrüklerde kâffesi ödemelerin 24 zaman kartlı ve elektronik sistemle yapılması sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortada manzume entegrasyonu tamamlanacak ve manzume kâffesi gümrük idarelerine yaygınlaştırılacak.

Milli Tarama Sistemi Alsancak Limanı'na kurulacak

Gümrük kontrollerinde ve kaçakçılıkla mücadelede, eşya, nakil aracı ve geçici kontrollerinde sonra teknolojiye eş sistemler ve icraat olanaklar çerçevesinde yaygınlaştırılacak. gereksinim mahsus fen cihaz, sistem, uygulama ve vesait bütçe olanakları çerçevesinde gerçekleştirme edilecek. Milli Tarama Sistemi'nin Alsancak Limanı'na kurulumu ve başarım testleri yapılacak. Tarama Ağı Programı, tarama sistemlerinin bulunmuş olduğu kâffesi idarelerde, merkezde ve iklim dışı gümrük idarelerinde kullanıma apiko duruma getirilecek.

Tasfiye işlemlerinde aktiflik artırılacak ve süreçler hızlandırılacak. Bilge Sistemi ile Tasfiye Yönetim Sistemi ortada entegrasyona müteveccih icraat yapılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler