USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gümrük korunum ekipleri güzeşte sene 7,7 bilyon lira kaçak eşya ele geçirdi

Ticaret Bakanı Muş, 2021'de müşterek esbak yıla mucibince yüzdelik 76 artışla 7 bilyon 749 milyon liralık mesabesinde kaçak eşya yakalamasına imza attıklarını belirterek, "Ele geçirdiğimiz kaçak eşyaların ehemmiyetli müşterek bölümünü narkotik maddeler oluşturmaktadır"

Gümrük korunum ekipleri güzeşte sene 7,7 bilyon lira kaçak eşya ele geçirdi
10-01-2022 13:20
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlığın Komuta Kontrol Merkezi'nde planlı "2021 Yılı Kaçakçılıkla Mücadele Değerlendirme Toplantısı"nda icra ettiği konuşmada, sabık sene kaçakçılıkla savaş faaliyetlerine çaba kesmeden bitmeme ettiklerini söyledi.

Kovid-19 salgını koşullarının menfi etkilerine karşın Gümrük Muhafaza ekipleri ve ilişik hepsi Bakanlık personelinin, ilkin uç kapıları peyda etmek kadar ülkenin tamamında şişman fedakarlıklar ile çalışmalarını sürdürdüklerine ayraç fail Muş, "Nitekim, sene süresince çaba kesmeden bitmeme fail icraat sebebiyle müşterek eski yıla layıkıyla yüzdelik 76 artışla, 7 bilyon 749 milyon teklik mesabesinde kaçak eşya yakalamasına imza attık. Bu ele geçirdiğimiz kaçak eşyaların ehemmiyetli müşterek bölümünü narkotik maddeler oluşturmaktadır. 2021 boyunca, ilkin kokain, eroin, nakit eroin, metamfetamin ve captagon cinsi narkotik maddelerin yurdumuza girişini engelleyerek şişman başarılara imza attık. 2021'de Gümrük Muhafaza ekiplerimizce, saymış olduğum bu narkotik türlerinde toplamda 10,8 titrem narkotik husus ele geçirilmiştir. Geçtiğimiz sene ele geçirdiğimiz narkotik maddelerden kokain ve eroinde 2'şer tonun üstünde soruşturma yaparken, captagon yakalamamız 1,5 tonu, kötü ve khat yakalamalarımız ise 1'er tonu aşmıştır." sanarak konuştu.

Muş, Mersin'de müşterek limanda mevcut muz hamile konteynerler içerisinde 1,7 titrem kokain, İskenderun'da ise çatı taşları ortada 6,2 milyon nüsha captagon cinsi narkotik husus yakalandığını anımsatarak, "Bununla birlikte, İstanbul'da 469,2 kilo khat cinsi narkotik ele geçirilmesi de bu bölgede vatanımızda meydana gelen dikkati çeken operasyonlarımız ortada toprak almıştır. 2021'deki şişman istidatlı narkotik husus ele geçirmelerimizden 3'ü de Gürbulak Gümrük Kapısı'nda gerçekleşmiştir. Bu sahada ayrımlı tarihlerde meydana gelen operasyonlarda, 808 kilo eroin, 462 kilo nakit beyaz zehir ve 462,5 kilo metamfetamin cinsi narkotik ele geçirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Yıl genelinde meydana gelen çalışmalarla ticari eşya kaçakçılık girişimlerinin dair de kararlılıkla değişik bu bölgede da ehemmiyetli başarılar elde ettiklerini tamlayan Muş, 2021'deki operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde makbul 26,1 milyon makarona el koyduklarını söyledi. Muş, mecmu 52,7 bin litre alkollü alkol ile 1778 titrem fuel oil ele geçirdiklerini bildirerek, 5 bin 895 kilo bal, 1 milyon 684 bin oto redif zerre ve 265 titrem çayın da 2021 senesinde yakalanan ticari ürünlerden birileri bulunduğunu aktardı.

"Akaryakıt kaçakçılığıyla çalışan mücadelemiz kararlılıkla sürecek"

Muş, hepsi ilişik kurumların çalışan yardımı ile fuel oil kaçakçılığı ile mücadelenin bitmeme ettiğine ayraç ederek, şu biçimde bitmeme etti:

"2021'de, Akaryakıt hususi Ekibince diyar genelinde meydana getirilen araştırmalar ve riskli bulunduğu değerlendirilen 930 şirkete müteveccih planlı icraat sonucunda 14 bilyon teklik mesabesinde gerçek olmayan satmaca düzenlenmiş bulunduğu ve kestirmece 5,5 bilyon teklik amme zararına faktör olunduğu belirleme edilmiştir. Akaryakıt kaçakçılığıyla çalışan mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Bu çeşit gayrikanuni işlere mübaşeret edenler, ne şekilleri kullanırlarsa kullansınlar gümrük korunum ekiplerimizce belirleme edileceklerdir. Bakanlığımız, gümrüklerimiz ve uç kapılarımızda kaçakçılıkla savaş çalışmalarına düzen bağı müşterek biçimde bitmeme etmektedir."

"Yerli ve ulusal imkanlarla üreteceğiz"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile beraberce planlı ve bu senenin geçmiş yarısında tamamlanacak MİL-TAR projesiyle dünyada stratejik diyar kabilinden üretilebilen taşıt ve taşımalık tarama sistemlerini domestik ve ulusal imkanlarla yaşama geçireceklerini vurgulayan Muş, TÜBİTAK ile planlı Tarama Ağı Projesi ile de x-ray taşıt ve taşımalık tarama sistemlerinden elde edilmiş görüntüleri, ayrımlı gümrük idarelerinde ve Komuta Kontrol Merkezi'nde kontrolcü ederek, değişiklikleri sentetik zeka ile belirleme edeceklerini söyledi.

Muş, çalışmalarında sonuç etaba gelinen Muhafız Projesi ile Bakanlık data tabanlarındaki veriyi sentetik zeka ile çözümleme ederek, kaçakçılıkla savaş faaliyetlerimizde çalışan biçimde kullanacaklarını anlattı.

Geçen sene 74'e vasıl x-ray taşıt ve taşımalık tarama sistemlerinin sayısını, toy alıntı ve kurulumlarla artıracaklarını bilgisini paylaşan Muş, "Yolcuların elbiselerine sakladığı gayrikanuni maddeleri engin belirleme fail ve ağız ağıza domestik imkanlarla imal edilen geçici görüntüleme sistemlerimizi de gümrüklü sahalarda kullanıyoruz." dedi.

Köpekler deli dolu kontrolcü düşüncesince de kullanılacak

Muş, kaçakçılıkla mücadelede makbul arsıulusal standartlardaki tesislere de şişman ehemmiyet verdiklerini belirterek, Komuta Kontrol Merkezi'nin, kaçakçılıkla mücadelenin odağında toprak aldığına dikkati çekti. Bu merkezde kara, derya ve iklim trafiğini 7 gündüz 24 vakit izlem ettiklerini aktaran Muş, meydana gelen analizler sonucunda operasyonel kararlar aldıklarını ve dışarılık idarelerinin operasyonlarını eş güdümlü ettiklerini kaydetti.

Köpek Eğitim Merkezi'nin de önemine ayraç fail Muş, bu merkezde ayrımlı branşlarda yetişek düzlük algılayıcı köpeklere bu sene domestik ırkları da arttırma ettiklerini bildirdi. Muş, daha yavruyken itinayla eğitmeye başladıkları domestik soy köpeklerin, geçmiş el bu sene düzenleme içerisinde iş vermeye başladığını tabir ederek, "Göçmen kaçakçılığıyla savaş düşüncesince yetiştirilen köpeklerden andıran sürede deli dolu kontrolcü köpeği adına da yararlanma edeceğiz." sanarak konuştu.

"11 arsıulusal operasyona imza attık"

Uzman personelce makbul hepsi uygulayım alet ve tesislerle akıcı planlı kaçakçılıkla savaş faaliyetlerinde millî ve arsıulusal iş donanmasına de şişman ehemmiyet verdiklerinin altını çizen Muş, bu bölgede hepsi paydaşlarla ahenk süresince çalıştıklarını ve en yukarı kurda teşrikimesai yaparak eş operasyonlara imza attıklarını tabir etti.

Muş, bu kapsamda "Alo 136" suç duyurusu hattı ilkin peyda etmek üzere, muhtelif kanallardan kendilerine anlamsız 9 bin yöresinde suç duyurusu ve çağrıyı çabucak değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Anlık istihbari bilgelik değişiklikleri kapsamında, 11 arsıulusal operasyona imza attık." dedi.

Deniz ve Limanlarda fariza düzlük "Gemi Arama", "Deniz Devriye" ve "Konteyner Kontrol" ekiplerinin kaçakçılıkla savaş görevlerini muvaffakiyet ile ödeme ettiğini aktaran Muş, Narko-kimler, X-ray Operatörleri ve Detektör Köpek İdarecilerinin 2021'i narkotik yakalamalarında ehemmiyetli rekorlarla kapatmalarına şişman yardım sunduğunu söyledi.

"Yasa dışı tecim hazırlamaya çalışanlara boğaz vermeyeceğiz"

Muş, "Geçen sene bilirkişi ekiplerin de toprak almış bulunduğu kestirmece 6 bin gümrük korunum personeliyle 74,5 milyon yolcu, 7,7 milyon konteyner, 474 bin uçak, 85 bin gemi,4,4 milyonu TIR ve 2,6 milyon binek arabanın gümrük kontrolcü işlemlerini tamamladık." bilgisini paylaştı.

2022'de de yasalı ticareti kolaylaştırırken gayrikanuni ticarete menfez açtırmayacaklarının altını çizen Muş, "Bu bölgede mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaçakçılıkla savaş kapsamında değişen teknolojinin hepsi imkanlarından maksimum seviyede yararlanma edecek gayrikanuni tecim hazırlamaya çalışanlara katiyen ve katiyen boğaz vermeyeceğiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler