USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana derece bizim de vazifemiz bitmeme edecek'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hanıma müteveccih hızlı mücadeleye kararlılıkla bitmeme edeceklerini belirterek, "Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana derece bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana derece bizim de vazifemiz bitmeme edecek'
02-02-2022 14:05
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ATO Congresium'da hesaplıca Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, hanıma müteveccih şiddetin hemen bayanların meselesi olmadığını vurguladı.

Bütün hissedar tarafların yan yana araya gelmiş şekilde eş hal üreteceği yan yana ortam yapmaya çalışıldığını kail Yanık, hanıma müteveccih şiddetin bâtın sert baş döndürücü mağdurunun da bulunduğunu belirtti.

Yanık, "Bizim 4. Ulusal Eylem Planımızda hemen kıygın odaklı basar değil yapan odaklı bakışı da geliştirmemiz ve failin rehabilitasyonu, failin iyileşmesi, bu töhmet ve derman eğiliminden uzaklaştırılarak topluma karıştırılması, dosdoğru yan yana ailenin zarfında dosdoğru yan yana karı ferdi yerine dünyasına bitmeme ettirilmesi düşüncesince yapabileceğimiz yan yana obje varsa, bunu da yapmamız icap eder diyerek çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz." dedi.

Şiddetle mücadelenin daima bu arada efor harcama edilmesi müstelzim yan yana iş bulunduğunun altını çizen Yanık, şunları söyledi:

"Her ayrışık siyasal ve ideolojik ayrımın ötesinde asliye insanoğlu hakları bağlamında her insanın meselenin çözümüne ulama sunması elzemdir. Farklı basar açısına ve evren görüşüne erbap eşhas bile meselenin ciddiyeti ve aciliyeti hasebiyle eş paydada buluşmalıdır. Hal böyleyken anayasa koyucular, yürütmeden sorumlular, manşet kuvvetleri kabilinden kamusal otoriteyi özümleme edenlerin derman karşısında bütünlük olması, halkımızın da bu konudaki farkındalığının asliye dinamiğini oluşturacak ve bayanların asliye insanoğlu haklarına erişimini ve haklarının teslimini kolaylaştıracaktır.

Kadınların, evlatların ve yaşlıların fiziki güçsüzlüğü hasebiyle hâlâ yan yana tomar verilen kalmış olduğu şiddet, münferit hadiselere indirgendiği ve totaliter yan yana karakterde ele alınmadığı sürece maşer hayatında gerginliğe ve yaygaraya sefer açmaya bitmeme edecektir."

"Kişiyi suça iten sebeplerle de uğraşmak görevlerimiz arasındadır"

Yanık, derman mevzusuna totaliter bakmanın yolunun ise şiddetin öncesi, esnası ve sonra yapılması gerekenleri akıllıcasına örgütlü etmekten geçtiğine özen çekerek, "Bütüncül yaklaşım, başkaca derman vakalarında adı güzeşte eksiksiz bireylerin, kıygın ve ya sertliği uygulayıcı olduğuna bakmaksızın yakından takibini de gerektirmektedir." dedi.

Bu basar açısının seneler zarfında biriken tecrübeler doğrultusunda meseleye dünkü yan yana yaklaşım getirdiğini anlatım yapan Yanık, şiddetin mağduru denli derman uygulayıcı kişilerle ilgilendiren de icraat yapılması icap ettiğini söyledi.

Bakan Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kişilerin zarfında kaybolduğu derman sarmalını fakat hakeza kırabiliriz. Kısacası camianın değme kesimini, erbap olduğumuz mezuniyet ve hukuk kapsamında sertliği üreten süreçleri arama dibine almaktan ve şiddete madde bulunan her insanın yaşamını iyileştirmekten sorumluyuz.

Bizim düşüncesince karı içi şiddet, karı içi yan yana madde değildir. Bilakis tinsel ve kültürel değerlerimizi gözdağı yapan maşeri ve kanuni yan yana konudur dememizin geri planında bu laf yatmaktadır. Bu manada derman suçunu işleyenin ferdî yerine suçu sabittir, amma velakin kişiyi suça iten sebeplerle de uğraşmak görevlerimiz arasındadır.

Benzer halde derman mağduru bulunan bayanların baştan yaşama alınması düşüncesince değme ayrışık maşeri ve ruhsal desteği vermek, adamlık onuruna reva yan yana hayat sürmeleri düşüncesince desteklenmelerini getirmek da maşeri talih olmanın gerekleri arasındadır."

"Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval akıbet bulmuş olana denli vazifemiz bitmeme edecek"

2007 yılından bu yana Ulusal Eylem Planları kapsamında sertliği önlemeye müteveccih hesaplıca ve programlı icraat yürütüldüğünü hatırlatan Yanık, ilkin Anayasa iktisap kılmak üzere, Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu kabilinden asliye kanunlarda düzeltme durumunda değişimlere imza atıldığını bildirdi.

Bakan Yanık, bu çerçevede 2021-2025 yıllarını havi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planını amme büyüklenme ve kuruluşlarının, çırçıplak maşer örgütlerinin, medyanın, arsıulusal şirketlerin ve akademisyenlerin ulama ve katılımlarıyla hazırladıklarını ve Temmuz 2021 bakımından da yürürlüğe konulduğunu belirtti.

Yeni aksiyon planıyla mevzuatın çalışan kullanılması icap ettiğinin altını çizdiklerini, hassaten riziko odaklı yaklaşım yerine niteledikleri şiddetin önlenmesi ve şiddete er müdahaleye müteveccih çalışmalara ağırbaşlılık verdiklerini özetleyen Yanık, "Şiddet olayları yaşanıp da derman mağduru dokunca gördüğünde yapılacak icraat ne eyvah ki o derman vakasını on paralık yaşanmamış kabilinden hissettiremez. Bu sebeple sertliği önleme çalışmalarının etkisi, derman yaşandıktan ahir desteklerden baş döndürücü hâlâ güçlüdür. 6284 mahdut yasamız bu manada lazım tedbirleri kapsamaktadır ve hâlâ da güçlendirilmesi müstelzim noktaları üstünde halen çalışılmaktadır." dedi.

Bakan Yanık, hizmetlerin değme zamankinden hâlâ da erişilebilir duruma geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şiddet mağdurunu korumayı ve derman uygulayanı rehabilite etmeyi de bunların indinde koordinasyon zarfında çalışmamız müstelzim hizmetler yerine belirledik. 81 ilimizde Valiliklerimiz başkanlığında 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonları' ile yerli düzeydeki emekleri da yakından izlem ediyoruz.

Ayrıca teşrikimesai şeklinde olduğumuz bakanlıklar kapsamında data alışverişini devim bilimi tutarak, şiddete gönül rahatlığı topyekun seferberlik şeklinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Veri Suç Haritası'nın ve Veri Bankası'nın oluşturulması da bizim çalışmalarımız açısından ağırbaşlı yan yana kolay sağlayacaktır."

Bugüne denli demokrasiyi güçlendirmesi adına emekleri daima eleştiriye bariz tuttuklarını, meselenin hassasiyetini de gözeterek en güzel işlev bildirme olanaklarına kesinlikle ulaşılabilecekleri sorusunu sormaktan ve yanıtını araştırmaktan on paralık vazgeçmediklerini tamlayan Yanık, "Bu yaklaşımımız bizim işlev kalitemizi artırdı. Fakat kifayetli değil. Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval akıbet bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

"Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk"

Teknolojik imkanlardan yararlanmayı da boşlama etmediklerini aktaran Yanık, ALO 183 Sosyal Destek Hattı ile genel ağ destekli icraat üstünden de erişime bariz halde olduklarını söyledi.

KADES uygulaması ile en çabuk halde yan yana derman vakasını suç duyurusu etmeyi beklenen duruma getirdiklerini özetleyen Yanık, uygulamalara bağlı şu detayları verdi:

"SİBERAY Programı ile sayısal ortamdan gelebilecek şiddete gönül rahatlığı da önlemler aldık. Riskli olaylarda elektronik bilezik uygulamasını hizmetlerimize engelleme ettik. Bizim yan yana tane yan yana insanımızın yaşamdan koparılmasına tahammülümüzün olmadığını uygulamalarımızla gösteriyoruz. ŞÖNİM'ler bu mevzuda en ehemmiyetli merkezlerimizdendir. Bu merkezlerimizin yanı esna 376 Sosyal Hizmet Merkezimiz içerisinde Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk. Ayrıca, 81 ilimizde 149 eş konukevinde 3 bin 624 kapasiteyle hanımlar ve beraberindeki çocuklarına müteveccih leyli maşeri hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Farklı gerekseme gruplarına yan yana arada işlev verici eş konukevlerinde hâlâ çalışan işlev arz kılmak amacıyla, eş konukevlerimizde riziko ve gerekseme sabah akşam ihtisaslaştırma emekleri yürütüyoruz. Söz konusu icraat kapsamında, Ankara 2, İstanbul 2, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Malatya, Mersin, Samsun ve Kocaeli iktisap kılmak neredeyse 11 ilimizde 13 eş konukevini derman mağduru eş ve beraberindeki küçüklere müteveccih duygu kuruluşuna dönüştürdük."

Bakan Yanık, 2022-2024 Dönemi Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı kapsamında işlev kapasitesini pekiştirmek amacıyla Diyarbakır ve Sivas'ta işlev standartlarına akla yatkın Kadın Konukevi binası düz yazı etmeyi planladıklarını bildirdi.

Ayrıca, hâlâ kalifiye işlev arz kılmak ve kuruluşlarda infaz donanması getirmek amacıyla ŞÖNİM ve Kadın Konukevi Hizmet Standartları ve Öz Değerlendirme Rehberleri hazırladıklarını da aktaran Yanık, 2021 senesinde kuruluşlardan işlev düzlük 321 kadının işe yerleştirildiğini bildirdi.

"Muhtarlara müteveccih seminerler yaygınlaştırılacak"

2022 yılı Ortak Faaliyet Planı'nın da endamsız sürede yürürlüğe konulacağını bildiren Yanık, şunları kaydetti:

"Söz konusu planın karışımından ezcümle konuşmak gerekirse; Bakanlık yerine 2021 yılından itibaren, derman uygulayanlara müteveccih 'Aile İçi Şiddet Farkındalık Seminer Programı' hazırladık ve uyguluyoruz. Bilhassa Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızla iş birliğinde, yapan odaklı yaklaşımımızın yan yana kararı yerine derman uygulayanların riziko profillerine ve gereksinimlerine akla yatkın hususi kalifiye karışma programları imar yapmak neredeyse çalışıyoruz.

ŞÖNİM'lerin hem insanoğlu deposu açısından güçlendirilmesine bununla birlikte 7/24 esası ile işlev sunmasına müteveccih çalışmalarımıza da gayret kazandıracağız. Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarımızın hâlâ fonksiyonel olması düşüncesince hem ŞÖNİM'ler bununla birlikte manşet birimleriyle eşgüdüm arasında karışma ika kapasitesini geliştireceğiz."

Yanık, 2022 senesinde da değişik erek kitlelere müteveccih farkındalık çalışmaların bitmeme edeceğini belirterek, hassaten muhtarlara müteveccih seminerleri yaygınlaştıracaklarını söyledi.

"Şiddeti teşvikçi yayınlardan kaçınılmalı"

Topluma değişik örnekler sunan ve zihniyetlerin dönüşümü üstünde sansasyonel bulunan yan yana unsurun da iletişim araçları içerikleri olduğuna ayraç yapan Yanık, şöyleki bitmeme etti:

"Biz bu aşamada iletişim araçları kuruluşlarından da efsus almalarını istiyor ve sertliği teşvikçi yayınlardan kaçınmalarının akıllıcasına bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, ekrana yansıyan görsellerde derman içeren görüntülere bol toprak verilmesi sertliği normalleştiren yan yana etkiye sefer açıyor.

Şiddet gelişmeleri verilirken beklenen olduğunca fon kullanılmamasının, mağdurun adının ve görüntüsünün gizlenmesinin, mağdurdan çok faile odaklanılmasının hâlâ yerinde yan yana davranış olduğuna inanıyoruz. İcracı Bakanlıklar yerine medyadan bu mevzuda lazım hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz."

Bakan Yanık, Basın ve Yayım Faaliyetleri mevzulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde bu beklentinin resmiyete kavuştuğunu belirterek, genelgede aileyi korumanın ve güçlendirmenin ehemmiyetli araçlarından birinin de mesul ve töre bilimi yan yana iletişim araçları anlayışı bulunduğunun belirtildiğine ayraç etti.

Genelge çerçevesinde ilgilendiren şirketlerin ulusal ve tinsel değerlere uymayan, karı kurumunu, evlatları ve gençleri erek alarak gözdağı ve ziyan gerçekleştiren yapımlara gönül rahatlığı müstelzim tedbirleri alması icap ettiğini vurgulayan Yanık, vizyonun hâlâ olumlu örneklere açılmasını, şiddetin sıradanlaşmasının önündeki en şişman tedbirlerden birisi yerine gördüğünü söyledi. ​​​​​​​

Bakan Yanık, havai mücadelede ehemmiyetli mesafeler büküm ettiklerini, fakat maşeri şiddete gönül rahatlığı ehliyetli ve totaliter yan yana galebe kazanıncaya denli sağlanılan iş birliğinin güçlenerek bitmeme etmesi icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler