USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gripten korunmanın en etkili yolu aşılama

Kış ayları ile beraberce gribal enfeksiyonların yaygınlığı da artmaya başladı. Özellikle 2 yaşından ıvır zıvır çocukların, griple münasebetli ağır komplikasyonlara yakalanma açısından erdemli riziko altında bulunduğunu kail Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, enflüanza kaynaklı kom

Gripten korunmanın en etkili yolu aşılama
13-11-2021 12:00
Çocuklarda enflüanza kaynaklı komplikasyonlarla ait namına Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, pnömoni, nakit kaybı, duygu rahatsızlığı yahut astım kabilinden vakayiname rahatsızlıkların ağırlaşması, sinüzit ve kulak enfeksiyonları ve bellek fonksiyonlarında arıza ile seyrek de olsa bu komplikasyonlar dolayısıyla ölümler olabileceğini söyledi.

En erdemli riziko grubunu 6 aydan önemsiz dallar oluşturuyor

6 aylıktan önemsiz çocukların, gayrı yaşlardaki ufaklıklara nazaran enflüanza dolayısıyla hastaneye yatma riskleri şimdi yüksek. Grip aşılarının 6 aylıktan önemsiz çocuklarda kullanımının esenlik otoritelerince onaylanmadığını tabir fail Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, ilkin bu yıvışık grubundaki evlatları gripten korumanın önemine nazarıitibar çekti.

Gripten koruyan öneriler

“Sadece evlatların aşılanması tam değil. Bakıcılarının ve kâffesi eş bireylerinin hem çıkarlarını bununla beraber evlatları gripten arkalamak düşüncesince aşılanması gerekiyor” diyen Dalkan, gribe erinç korunmanın evvel ve en dobra yolunun salname enflüanza aşısı bulunduğunu söyleyerek, enflüanza aşısı çocuklarda enflüanza hastalığını, hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu riskini azalttığını hatırlattı.

Gripten tevakki etmek düşüncesince günce inhibitör eylemlere de nazarıitibar çekici Dalkan, eke bireylerin hem çıkarlarını bununla beraber çocuklarını parasız kişilerden oldukça ırak tutması icap ettiğini anlattı ve laflarına şu biçimde bitmeme etti;

“Grip semptomları haiz kişilerin, belkili olduğunca, bakımındaki bebek engelleme gayrı insanlarla temastan kaçınması gerekiyor. Öksürük yahut hapşırık yerinde koku derç organı ve ağzın müşterek mendille kapatılması, mendilin kullanıldıktan sonradan atılıp, ellerin kalın pıtrak sabun ve suyla yıkanması ve ya içki bazlı müşterek el temizleyici ile temizlenmesi öneriliyor. Mikropların yayılmasını karşılamak düşüncesince göz, koku derç organı ve ağıza dokunulmaması, kalın dokunulan yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekiyor.”

Çocuklarda ve yetişkinlerde enflüanza tedavisinde geçer antiviral ilaçların rahatsızlığı hafifletip, dert süresini kısalttığını kail Dalkan, ağırbaşlı enflüanza komplikasyonlarının da önüne geçtiğini ve antiviral derman tedavisinin, hastalandıktan ahir 2 çağ ortamında başlandığında en dobra kararı verdiğini dile getirdi.

Dalkan ayrıca, “5 yaşından önemsiz kâffesi evlatların enflüanza komplikasyonları açısından erdemli riziko altında bulunduğu düşünülse de, en erdemli riski 2 yaşından önemsiz dallar taşıyor. En erdemli hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu oranları ise 6 aylıktan önemsiz bebeklerde görülüyor” dedi.

Gribal semptomlarının ne olabileceğine müteallik de bilgilendirmelerde mevcut Dalkan, “Grip, ateş, öksürük, geçit ağrısı, koku derç organı akıntısı/tıkanıklığı, gövde ağrıları, giriş ağrısı, lerze ve yorgunluğa ne olabiliyor. Küçük çocuklarda başkaca enflüanza semptomları ile giriş başa gaseyan yahut cır cır görülebiliyor” halinde konuştu.

Grip semptomları ile erinç karşıyaysanız doktorunuza başvurun

“Solunum yolu hastalığının endeks ve semptomları düşüncesince bakımınızdaki evlatları yakından izleyin. Ateş, öksürük, geçit ağrısı, koku derç organı akıntısı yahut tıkanıklığı, adale yahut gövde ağrıları, giriş ağrısı, rahatsızlık yahut kusma/ishal gelişirse doktorunuza başvurun” diyen Dalkan, enflüanza tedavisinde etkili bulunan antiviral ilaçların kullanımına geciktirmeden başlatılmasının tedavinin etkinliğini artıracağını hatırlattı.

Acil gidişat belirtileri

Dalkan sonuç namına da, çabuk servise başvurmayı mucip gribe ilişkin komplikasyonları ise şu biçimde sıraladı:

“Hızlı dem kabul etme yahut dem almada zorluk, mor dudaklar yahut yüz, gelişigüzel nefeste hapis giren kaburga, döş ağrısı, yürümeyi reddedecek derece hararetli adale ağrısı, 8 vakit süresince gereklilik yokluğu, dudak kuruluğu, ve ağlarken yıvışık yokluğu içeren bedenin çok nakit kaybetmesi hali, uyanıkken etkileşimde bulunmamak, devretme geçirmek, 40 derecenin üstünde ateş, 12 haftadan önemsiz çocuklarda ateş, iyileşen fakat sonradan arka dönen yahut kötüleşen acı yahut öksürük, vakayiname tıbbi hallerde kötüleşme.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler