USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Göç, maksimum çocuk sağlığını olumsuz etkiliyor

Genellikle zorunlu nedenler kararı gerçekleşen huruç sonrası maksimum etkilenen grubun ayrıntılar bulunduğunu kail Öğr. Gör. Abdullah Gergin keyif itibarıyla da hem fiziki bununla birlikte ruhiyat nice problemin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Göç, maksimum çocuk sağlığını olumsuz etkiliyor
26-04-2022 13:36

Göç cevabında çoklukla kollar etkisizdir. İstihdam, hâlâ birinci sınıf eğitim, sağlık, tahaffuz ve hâlâ emniyetli birlikte yer düşüncesince huruç fail ailelerin üstesinden başlamak durumunda bulunduğu bağlam direkt doğruya ufaklıklara yansımaktadır. Bu nedenle muhacir çocuklarının, familya içinde ve maşer evlatları karşısında dezavantajlı bir duruma getirdiğini aktaran İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Öğr. Gör. Abdullah Gergin yaşanabilecek afiyet problemleri ile ait de bilgilendirmelerde bulundu.

Özellikle yenidoğan ve süreğen hastalıklara ehil bulunan ufaklıklara ilgi çekici Öğr. Gör. Abdullah Gergin, “Göç hareketi esnasında yenidoğan ve süreğen rahatsızlıkları bulunan evlatların bakımları aksamakta, müstevli hastalıklara maruziyet artmakta, bağışıklama aksamakta ve bu kollar istismara gaye olmaktadırlar. Bu biçimde kollar hayat hakkının temeli bulunan sağlık, beslenme, tahaffuz ve terbiye haklarından yoksun bırakılmaktadır” biçiminde konuştu.

“Yaşam boyu etkisinde bırakır bırakabilecek afiyet sorunları ortaya çıkıyor”
Sağlık problemlerinin maatteessüf hayat boyu etkilere de ehil olabileceğini aktaran Abdullah Gergin, “Göç ve göçmen/mülteci evlatların bedensel, ruhsal, içtimai gelişimlerinde ömür boyu sekel bırakmakta ve komplikasyonlara illet olmaktadır. 2018 ‘de Amerika' da canlı 5- 18 gözyaşı arası Sudanlı sığınmacı çocuklarda meydana getirilen çalışmada; düşüt mızrap kitlesi ve adale kütlesi, yüzdelik cisim yağ metabolik biyobelirteçleri, inaktivite ve gizil kendisine eke osteoporoz, diyabet, kardiyovasküler hastalıklara illet bulunan besin güvensizliği ile ait nazirsiz riskler doğurabileceği kararına varılmıştır” biçiminde konuştu.

“Ruhsal sorunlar de mübrem bir duruma gelebiliyor”
Ruhsal manada da yaşanabilecek bulunan problemlere de yer veren Gergin, Çocuklarda ruhiyat sorunların başlangıç göstermesi de mübrem bir duruma gelebiliyor. Bunlar davranışsal ve birey sorunlar olup, anksiyete- depresyon, dost ilişkilerinde sorunlar, hiperaktivite belirtileri, sarsıntı sonrası tinsel gerilim bozukluğu, gurur saygısında düşme, düşüt hayat doyumu kendisine belirtilmektedir. Ayrıca bu evlatların ruhiyat uyumsuzluklarının hâlâ çok bulunduğu anlatım edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Pek çok çevresel riskle karşılaşılıyor”
Göçmenlerin fiziki şerait itibarıyla da çoğu kez çıtırbom bulunan gölgelerde yaşamaları cevabında yaşanmış bulunan sorunları da ele düzlük Gergin, “Göçmenler, huruç ettikleri alanlarda çoğu kez düşüt kalifiye tahaffuz koşullarına ehil gecekondularda yaşamaktadırlar. Ayrıca hâlâ güzel hayat standartlarına ehil olma beklentisiyle huruç edenler, yerleşme yerlerine ırak yerlere konaklayarak, afiyet hizmetlerine ulaşmada meşakkat ve dayanıklı çok çevresel riskle karşılaşmaktadır” dedi.

Gergin başkaca laflarını şöyle sonlandırdı:
“Gecekondu bölgelerinin altyapı, ev şartları ve hesaplı imkanları öteki yerlere layıkıyla hâlâ biçimsiz olması haysiyetiyle de bu ortamlarda hayatta olmak durumunda küsurat muhacir familya ve evlatları ağırbaşlı asayiş ve afiyet sorunları ile gönül rahatlığı karşıya kalmakla bu arada maşer sağlığını da tehlikeye sokmaktadır.”

“Bu bağlamda huruç olgusu, hoppadak muhacir evlatların sağlığı düşüncesince ziyan oluşturmayacağı, huruç edilen toplumlarda varlıklı fukara fark etmeksizin gelişigüzel kesimden bireylerin sağlığını zılgıt edebileceği, çağımızda savaşım ettiğimiz müstevli emraz üzere yaşamı selamünkavlen fail olguların artmasına etmen olabildiği unutulmamalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler