USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Giresun'da dünkü meydana getirilen kişmiri yolu fındık harmanı oldu

Giresun'da fındık üreticileri, ılımlı ve efdal kesimli köylerden getirdikleri ürünlerini Giresun-Dereli esmer yolunun trafiğe elan açılmayan bölümlerinde kurutuyor.

Giresun'da dünkü meydana getirilen kişmiri yolu fındık harmanı oldu
16-09-2022 13:03
Giresun

Ağustosta sıfırdan 250 m. rakıma derece bulunan deniz boyu kesiminde süregelen fındık hasadı, 250-500 m. rakımlı mutedil ve 500 m. beden faziletkâr rakımlı kesimlerde sona yaklaştı. Hasadı mütemmim üreticilerin çoğu, ürünlerini zayıflatmak düşüncesince iklim sıcaklıklarının henüz faziletkâr bulunduğu alanları yeğleme ediyor.

Bazı üreticiler fındığını, inşası devam eden Giresun-Dereli yağız yolunun mukassem yol kendisine düz yazı edilip asfalt emek harcamaları tamam fakat ulaşıma açılmamış kısımlarında kurutuyor. Fındığı devir süresince karıştıran üreticiler, ürünü çuvallayacakları tarihi bekliyor.

Fındık üreticilerinden Alican Şavkin, AA muhabirine, özlük fındık bahçelerinin mutedil kesimde arsa aldığını belirterek, hasadı endamsız devir ilk bitirdiklerini söyledi.

Kara dolayısıyla getirip serdikleri fındığın 2-3 günde kurumasını beklediklerini anlatım fail Şavkin, "Köyde bu ürünü serip arsa bulunmadığı düşüncesince ya sahile yahut buraya getirecektir. Bu sene burayı yeğleme ettik. Normalde sahilde kurutuyorduk." dedi.

Şavkin, iklim şartlarının hafta başına derece dobra bulunduğunu belirterek, "Şükürler olsun iklim 3-4 devir güneşli, bu koşullarda kurutup endamsız müddette fındığı buradan kaldırırız. 12-13 titrem fındığımız var, köyde fakat 1 tonunu kurutabiliriz, arsa koşulları makul değil. Ailecek daim fındığın yanındayız, 24 vakit bekliyoruz. Senede ortak kat fındık oluyor, fındık başımızın tacı, barışma kaynağımız." niteleyerek konuştu.

"Köyde olsak aşırı derinliğine vakitte kurutabiliriz"

Kahraman Şahin ise ürünü yetiştirdikleri 750 rakımlı Yağmurca köyünde iklim sıcaklıklarının fındığın kuruması düşüncesince makul olmadığını aktardı.

Hava şartlarının henüz dobra bulunduğu deniz boyu kesiminde ürünü kurutabildiklerini kaydeden Şahin, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Köyde olsak aşırı derinliğine vakitte kurutabiliriz, şems ışınlarının aşırı dobra vurmuş bulunduğu hatıra yakalayacaksınız ki fındık kurusun. Bu da elbette zor, iklim doğrudan bulutlanıyor, aşırı çetin oluyor. Daha ilk deniz boyu kenarında kaldırımları kullanıyorduk. Orası da ağız ağıza dolmuş, tığ de mecburen karayoluna geldik. Burası da olmasa kurutmaya arsa bulamayacaktık. Sağ olsun Karayolları da izin etti. Pazar gününe derece müsaademiz var, inşallah o vakte derece kurutacağız."

Akkaya köyünde hasat etmiş bulunduğu fındığı yağız uğrunda kurutan Oktay Karadurmuş da "Çoğu yetiştirici deniz boyu kenarında kurutuyordu, bu sene yağız yolu üstünde de kurutanlar var. Köyde zayıflatmak şu an çetin zira deniz boyu kesimine mucibince iklim henüz er bulutlanıyor ve soğuyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler