USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gayrettepe - İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı. Test sürüşüne eklenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki hattı 2022 yılı önce çeyreğinde İstanbulluların hizmetine sunmayı hedefliyoruz" dedi

Gayrettepe - İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı
08-11-2021 11:15

Beşiktaş-Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattının test sürüşleri başladı. Test sürüşüne eklenen Bakan Karaismailoğlu, gazetecilere hatla ilgilendiren bilgiler verdi.

İstanbul düşüncesince meydana getirilen raylı manzume çalışmalarında zamanı ortak devir yaşandığını kail Bakan Karaismailoğlu, "37,5 kilometrelik metro hattımız, memleket merkezi ile güzergah üstündeki ilçeleri, mahalleleri ve havalimanına bulunan dip gidiş geliş akışının yükünü ehemmiyetli miktarda azaltacak, hem yurttaşlarımıza hem de ecnebi ziyaretçilere memleket ulaşımında şen ortak soluk aldıracaktır. İstanbul ile birlikte, iklim genelindeki 12 şehrimizde, halkımızın hizmetinde bulunan raylı manzume hatlarımızın bütün uzunluğu 811,5 kilometreye ulaştı. Bu hatların 312 kilometresi, bakanlığımız çeşidinden mensur edilerek milletimizin hizmetine sunuldu. Bu hatlarımızın yanı esna Bakanlık kendisine inşasını sürdürdüğümüz 14 ayrı raylı manzume projesinin uzunluğu, 185 kilometreyi buluyor. İstanbul'da bakanlığımız çeşidinden yaptığımız ve işletmeye oluşturulan raylı manzume uzunluğu ise, 80 kilometre. Daha da önemlisi, dobra İstanbul'da hâlen canla başla yürüttüğümüz 7 ayrı şişman raylı manzume hattımızın bütün uzunluğu 103 kilometredir" biçiminde konuştu.

Bakan Karaismalioğlu 259 kilometre bulunan İstanbul'un raylı manzume uzunluğunu, bitmeme fail planların tamamlanmasıyla 363 kilometreye ulaşacağını kaydetti.

Yapılan planların İstanbul'un şişman transfer sistemine soluk aldıracağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Bizler hamasetin değil, görev siyasetinin temsilcileriyiz. Bizler evren kenti İstanbul'un şişman ulaşımda konforunu, hızını arttırmanın peşindeyiz. Bizler, İstanbullularımızın bozulan otobüsleri kakmak mecburiyetinde kalmadığı ortak şişman erişim sistemi yapımı hedefindeyiz. Bu arzumuzun, sevdamızın ortak kararı olarak, gözbebeğimiz İstanbul'un raylı manzume ağının yarısını görü kendisine yapmış olacağız" sanarak konuştu.

Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattının 9 istasyonu ve 37,5 kilometrelik uzunluğu olduğuna uyanıklık çekici Karaismailoğlu, "Bildiğiniz üzere hattımızın önce ray deposu 18 Ocak 2020'de yapılmıştı. TBM tünellerinin bitirme programını da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmiştik.
Dört adım hâlinde şimendifer setlerimizi raylara indirdik. Toplam 10 ayrı taraça trenin testlerinin yapıldığı hattımızda bitmeme fail işlerimiz hakkında birtakımı detayları sizlerle paylaşayım: Ray altı betonları ve prekast açık oturum imalat ve montajlarıyla birlikte, ray serim işlerimiz tamamlanmıştır. Tünel ve demirli beton terbiyeli işçiliklerimiz sürüyor. Kağıthane, Hasdal, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye ve Havalimanı istasyonlarımızda terbiyeli iş ve mekân düzenlemeleri dip halde bitmeme ediyor.

Günde 600 bin yolcuya görev etmesi planlanan hattımızın, an bakımından yüzdelik 96'sı tamamlandı. İstanbul havalimanımızın gelecekteki gereksinimlerini da dikkate alarak, hattımızın Havalimanı bölümünde; İstanbul Havalimanı, Terminal-2 ve Kargo Terminalleri düşüncesince üç ayrı istasyon tasarladık.

Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattımız İle İstanbul ve Türkiye'ye nice en ve ilkleri yaşatıyor ve rekorları da ast fevk ediyoruz. Bu metro hattımızda, günlük, haftalık ve salname kendisine TBM ilerlemesinde, beş altı yol evren rekoru kırdık. Saatte 120 kilometre ile ‘Türkiye'nin en çabuk metrosu' unvanına cemaat olacak hattımız, bire ortak sürede yegâne seferde tenkis edilen en etraflıca metromuzdur. Eş zamanlı kendisine 10 TBM'in imalat icra ettiği projemiz bu özelliğiyle de, ipi göğüslemektedir. Gayrettepe istasyonundaki 72 metreye yaklaşan derinliğiyle de üstün dereceli ibik metro hattımız, demiryolu fevk bina imalatındaki prekast panelle de ortak ilki oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, metro hattında yeli ve ulusal mamüllerin de kullanılacağına uyanıklık çekerek, "Milli istiklal ve ulusal tutum ekseninde, iç ve aut mihraklara rağmen, zaman rastgele bölgede bulunduğu üzere şişman erişim yatırımlarında da domestik ve ulusal ürünlerimizin oranını arttırmaya bitmeme ediyoruz. Akıllı tünel konseptinin arsa almış bulunduğu metro hattımız, ülkemizin önce domestik sinyalizasyon sistemine cemaat olacak, domestik ve ulusallık hamlemizin dobra ortak örneğini yapılanma edecek. Hattımızda görev edecek araçlarımızda da ağız ağıza öz olanaklarımızla ürettiğimiz zerre ve mamüllerin kullanma payı minimum yüzdelik 60'ı domestik olacak. Yerli motorlu trenlerimizin çalışacağı hattımızda, sinyalizasyon, cazibe ve bataryaları da domestik olacak. Yeni döl erişim gereksinimlerine karşılık verecek bulunan müsait iç tasarımlı vesait kullanılacak. Hattımızda ayrıca, valiz, çiftteker ve scooter putrel alanları da olacak. Tamamen Türk mühendisler çeşidinden imal edilen çevir sesi sistemi yardımıyla trenlerimiz, saatte 120 kilometre çabucak emin gezi imkânı sağlayacaklar. Tüm nitelikleri ile Yeni Türkiye'yi yansıtan hattımız; kullanıcı dostu nitelikleri öne çıkan, seçenek erişim araçlarıyla entegre, teknolojiyi yolcularımızın mücahede ve güvenliği düşüncesince kullanan, Türk mühendisliğinin eserleri ortada yerini alacaktır.
Ayrıca hattımızın inşaatında; 122 nüsha giden ser ile baş başa 45 nüsha de asansör imalatı yapıldığını da katmak isterim" dedi.

İstanbul Havalimanı metro hattının erişim süreleri ile ilgilendiren de bilgiler sağlayan Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi:

"Aynı sürede bütünleşmiş ortak hat bulunan Beşiktaş Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattımız; Kağıthane İstasyonu'nda Kabataş-Mahmutbey Metro hattına bağlanmaktadır. Hattımız, Gayrettepe İstasyonu'nda Yenikapı-Hacıosman Hattına, İstanbul Havalimanı İstasyonu'nda da imal hazırlıkları bitmeme fail Yüksek Hızlı Tren hattına ve yapımı bitmeme fail Marmaray Küçükçekmece Halkalı Başakşehir Arnavutköy İstanbul Havalimanı hattı ile de tümleşik olacaktır. Hattımızın işletmeye alınmasıyla birlikte; İstanbul bütünleşmiş raylı manzume keder sayesinde; Göktürk-İstanbul Havalimanı arası; gezi süresi 12 dakikaya, Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki gezi süresi 24 dakikaya, Zincirlikuyu-İstanbul Havalimanı arası; 33 dakikaya, 4. Levent-İstanbul Havalimanı arası; 35 dakikaya, Arnavutköy-Beşiktaş arası; 36 dakikaya, Taksim-İstanbul Havalimanı arası; 41 dakikaya, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arası; 48 dakikaya ve Küçükçekmece-Kemerburgaz arası; 50 dakikaya inecektir".

İstanbul Havalimanı Metro hattının ulaşımda kolaylığın yanı esna emniyet, mücahede kazandırma ve pres esnasında da ağır tasarruflar sağlayacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Hattın hizmete girmesiyle birlikte, 2024-2043 yılları arasında; Karayolu bakım ve işletmesi açısından, ilçe ateşçi yönünden, iklim kirliliği, gürültü, huy ve yeşil arsa maliyeti açısından ve vakitten yapılacak tasarrufun bütün ederinin kısaca 2 bilyon 640 milyon Euro olacağını öngörüyoruz" açıklamalarında bulundu.

Test sürüşünde İstanbul Havalimanı'na derece bulunan 30 kilometrelik mesafeyi kısaca 30 dakikada kıvrım edeceklerini kail Bakan Karaismailoğlu, "Hattımızın Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki sinyalizasyon ve gayrı manzume asayiş testlerinin sonuçlarına göre, hattımızı 2022 yılının önce çeyreğinde İstanbullular'ın hizmetine açmayı hedefliyoruz. Ardından 2022 yılı süresince Gayrettepe İstasyonu'muzun yapımını tamamlayıp, test evresine geleceğiz" dedi.

Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne müteveccih eleştirilerde de mevcut Bakan Karaismalioğlu, şu halde bitmeme etti:

"Bir tarafta dünkü ve müfit planlar düşüncesince canla başla çalışanlar, gayrı tarafta esas atmama törenleri düzenleyenler. Bir tarafta, dünkü metro hatlarını çabucak yapanlar gayrı tarafta, yapımı bitmeme fail metro hattı ilişkin kazı dökenler. Bir yanda gece-gündüz çalışanlar, gayrı yanda, ellerindeki otobüslerin bakımlarını caba yapamayıp yolda kalmalarına faktör olanlar. Bir yanda bölüt hizmeti, Hakk'a görev kendisine gören bizler, gayrı tarafta değimsiz kadrolarla İstanbul'u muvaffakiyetsizlik girdabına sürükleyenler. Halkımızdan aldığımız dayanak ve arzu ile Türkiye'yi geleceğe taşıyan, hedeflerine ulaştıracak planlar üreten bizler, gayrı tarafta, bu kalburüstü planlara imza atanları ve yatırımcıları zılgıt edenler. Bir yanda İstanbul Boğazı'nı rastgele ayrışık faciadan örtbas etmek düşüncesince çabalayan bizler, gayrı tarafta İstanbul Boğazı'nı ve çevresindeki milyonların dirilik güvenliğini hiçe sayan, aut güçlere varakpare yazan iş bilmezler. Bu çeşit kıyaslamaları baş döndürücü henüz bırakmak mümkündür. Ancak biz, türkiye düşüncesince canla başla çalışırken, yevmiye polemiklere bedel vermiyoruz. Buna, vaktimiz de yok, niyetimiz de. Emek hırsızlarını, gözlerini nüfuz hırsı bürümüş ve rastgele ayrışık murdar odakla teşrikimesai hazırlamaya arzulu olanları uyarıyoruz. Halkımız suyu getirenle testiyi kıranları tabii baş döndürücü elleme görüyor".

Gülşah Kahveci - Murat Horoz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler