USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

G7 ülkelerinden Rusya'ya 'diplomasi' şeklini seçmesi çağrısı

G7 ülkeleri, Rusya'ya diplomatlık yöntemini seçmesi, gerilimi düşürmesi ve askeri güçlerini Ukrayna sınırından çekmesi çağrısında bulundu.

G7 ülkelerinden Rusya'ya 'diplomasi' şeklini seçmesi çağrısı
19-02-2022 22:08
Londra

İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan devletlerin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi çeşidinden Rusya ve Ukrayna'ya bağlı ortak açıklama yapıldı.

G7 ülkelerinin, Rusya'nın Ukrayna çevresinde, gayrikanuni ilave edilen Kırım'da ve Belarus'ta tehditkar askeri yığınağı üstüne gerçek düşünce duyduğu tamlanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri Avrupa kıtasındaki en iri konuşlandırma bulunan Rusya'nın hasbi ve nahak yere askeri çelim yığınağı, global güvenliğe ve arsıulusal sisteme düzlük okumadır. Rusya'yı diplomatlık şeklini seçmeye, gerilimi düşürmeye, askeri güçlerini Ukrayna sınırlarının tanıdığından ehemmiyetli seviyede arka çekmeye, riziko kısıntı ve askeri faaliyetlerin şeffaflığı da engelleme arsıulusal taahhütlere mükemmel adına uymaya çağırıyoruz."

"Rusya'yı yaptıklarına uyarınca değerlendireceğiz"

G7 ülkelerinin evvel hamle adına Rusya'nın Ukrayna sınırları süresince askeri faaliyetlerini azalttığı açıklamasını uygulamasını beklediği vurgulanan açıklamada, "Bu azalmaya müteallik tek iddia görmedik. Rusya'yı yaptıklarına uyarınca değerlendireceğiz." ifadesine arsa verildi.

Açıklamada, Rusya'nın diplomatik alım satım kurmaya iştahlı olduğuna müteallik sonuç açıklamalarının durum edilmiş bulunduğu aktarılarak "Avrupa güvenliği, riziko azaltma, şeffaflık, itimat mensur ika ve silahların kontrolü kadar çapraz düşünce yaratıcı mevzularda Rusya'yla diyaloğu temdit taahhüdümüzün altını çiziyoruz. Ayrıca bulunan krize barışçıl ve diplomatik ortak hal bulma taahhüdümüzü yineliyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

G7 ülkeleri, yasal asayiş endişelerinin giderilmesi düşüncesince "diplomatik çözümler" keşfetmeye amade olsa da Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih rastgele ortak askeri saldırganlığın gerçek neticelere kere açabileceğine ayraç edilen açıklamada, bu saldırganlığın aşırı ayrışık sektörel ve ferdî hedeflere nakdî ve iktisadi yaptırımlar engelleme iri neticeleri olacağından şek duyulmaması gerektiği bildirildi.

"Ukrayna'nın arsa bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığımızı yineliyoruz"

Açıklamada, G7 ülkelerinin, Ukrayna halkıyla el birliği ve Ukrayna'nın demokrasisini ve kurumlarını ihya çabalarına desteğin baştan doğrulama edilmiş bulunduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Ukrayna'nın iktisadi ve nakdî istikrarını ve halkının refahını korumaya araştırma görevlisi olmanın sonuç aşama ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. 2014'ten beri verdiğimiz desteğe isnaden Ukrayna'nın mukavemetinin güçlendirilmesini beslemek düşüncesince Ukraynalı makamlarla benzeyen eş güdüm içre katkıda bulunmaya kararlıyız. Ukrayna'nın arsıulusal onama görmüş sınırları ve karaca suları içerisindeki egemenliğine ve arsa bütünlüğüne bulunan sarsılmaz bağlılığımızı yineliyoruz. Herhangi ortak hâkim devletin kişi geleceğini ve asayiş düzenlemelerini tespit hakkını baştan doğrulama ediyoruz. Ukrayna'nın bitmeme fail provokasyonlar ve istikrarsızlaştırma çabaları karşısında davranışlarında ölçülü duruşunu ölçüm ediyoruz."

"Sahnelenen olaylar, mümkün ortak askeri tırmanış düşüncesince mazeret adına kullanılabilir"

Rusya'nın tansiyonu düşürmesi ve Minsk anlaşmalarının uygulanmasına müteveccih taahhütlerini hesabına getirmesi icap ettiğinin altı çizilen açıklamada, sonuç günlerde değinme hattındaki mütareke ihlallerindeki artışın enine boyuna "endişe verici" bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, Minsk anlaşmalarının açık ortak ihlalini meydana getiren gerçek silahların kullanımının ve çıplak alanların değişiklik gözetmeksizin bombalanması kınandı.

Rusya'nın, Ukrayna'nın hükûmet kontrolünde sıfır bölgelerinde yaşayanlara Rus pasaportu dağıtmaya bitmeme etmesinin de kınandığı açıklamada, bunun, Minsk anlaşmalarının ruhuna açık açık "aykırı" bulunduğu tabir edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Askeri tırmanışın zeminini hazırlıyor adına görülmesi gereken, kişi kendini anons fail 'Halk Cumhuriyetleri (Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki güya Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti) çeşidinden tahsil edilen önlemlerden ilkin düşünce duyuyoruz. Sahnelenen olayların mümkün ortak askeri tırmanış düşüncesince mazeret adına kullanılabileceğinden düşünce duyuyoruz. Rusya, bu cumhuriyetler üstündeki tesirini kasmak ve gerilimi dökmek düşüncesince kullanmalı.

Bu bağlamda, gözlemcileri gerilimi kısıntı çabalarında anahtar gösteriş oynayan AGİT'in hususi İzleme Misyonu'na desteğimizi stabil adına tabir ediyoruz. Bu misyonun, faaliyetlerini bunama olmadan ve Ukrayna'nın doğusundaki kişilerin yararına ve güvenliği düşüncesince akıntı özgürlüğüne cemaat olmadan mükemmel vazifesini hesabına getirmesine müsaade verilmeli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler