USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransız basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini yakından strateji ediyor

Fransız basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Angola, Nijerya ve Togo'ya gerçekleştirdiği ziyareti yakından strateji ederken, Türk SİHA'lara övgülerde bulundu.

Fransız basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini yakından strateji ediyor
19-10-2021 12:20
Paris

Le Figaro gazetesinin "Erdoğan, Afrika'daki varlığını güçlendiriyor" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın 2000'li yıllarında başlangıcında "Batılı kolonyalist güçlerin" Afrika'ya ilgisinin azaldığını belirleme etmiş bulunduğu ve en önce Somali ve elan sonradan Libya üzere "Müslüman Afrikalı ülkelerde" servet göstermeye başladığı belirtildi.

Haberde, Türk Hava Yollarının (THY), 1992-1994 zamanında Batılıların askeri harekât düzenlemiş bulunduğu Somali'nın başkenti Mogadişu'ya defa düzenleyen biricik şişman iklim yolu firması bulunduğu kaydedildi.

Erdoğan'ın Angola ve Nijerya ziyaretinde Türk silahlarını satmanın bahis konusu olabileceği dökme haberde, Türk silahlarının en ehemmiyetli örneğinin Bayraktar SİHA'ları bulunduğu ve bu SİHA'ların 4 cephede kendini gösterdiği düşüncesince Afrika'da satılabileceği belirtildi.

"Bu SİHA'lar hayattaki savaşlarda hayalet edilen silahtır"

Haberde, bu SİHA'ların Irak'ta Ağustos 2018'de yıldırı örgütü PKK'nın elebaşlarından sanki KCK icra konseyi üyesi İsmail Özden'i ruhsuz bir duruma getirdiği, Libya'nın doğusundaki evlilik dışı güçlerin önderi Halife Hafter'in ve "Rus yüklü askerlerin" saldırısını engellediği, İdlib'de Beşşar Esad rejimini hezimete uğrattığı ve Karabağ'da yaşanmış olan sorunda Azerbaycan'ın Ermenistan'a huzur galebe elde etmesini sağlamış bulunduğu vurgulanarak, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Bu SİHA'lar hayattaki savaşlarda hayalet edilen silahtır. Savaş uçaklarından 20 kıvrım elan ehven ve uğur boncuğu pilotunun yaşamını tehlikeye atmıyor. Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'da Türk tesirinin birlikte vektörü durumuna geldiler. Erdoğan'ın ABD, Çin ve Rusya üzere kendisinden elan çelimli ülkelerle çatışmaya girmeden doğru geliştirdiği etkidir. Ancak Fransa üzere elan az çelimli devletlere alan okumaktan çekinmiyor. (Erdoğan) Fransa'ya huzur Haziran 2020'de Libya açıklarında cebir güreşini kazandı."

Haberde, "Fransız sanayisi, SİHA üretiminde ABD, İsrail ve fazladan Türkiye'nin nite bu derece arkasında kalabildi?" sorusu soruldu.

Fransız SİHA tarihinin bu probleminin yanıtını verdiği tabir edilen haberde, 2008'deki evvel projenin silme edildiği, peşi sıra projenin 2018'de Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya kabilinden harekete geçirilmiş bulunduğu ve evvel uçuşun Bayraktar TB2'den 14 sene sonradan 2028'de hedeflendiği aktarıldı.

Le Monde gazetesi, Erdoğan'ın Afrika ziyaretini "Erdoğan Afrika'daki tesirini yaymaya çalışıyor." başlığıyla duyurdu. Gazetenin haberinde Erdoğan'ın bu ziyaretleri tamamladığında Afrika'da 30 ülkeye gitmiş olabileceği kaydedildi.

Türkiye'nin zamanında Afrika ile ilişkilerini kazançlı boyutuyla ele aldığını fakat bulunan halde bu ilişkilerin düzenlilik mevzularını da kapsadığı tamlanan haberde, Türkiye'nin Angola ziyaretindeki hedefin tecim hacmini 176 milyon dolardan 500 milyon dolara boşaltmak bulunduğu aktarıldı.

Haberde, Angola'nın başkaca Türkiye'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki hedefleri düşüncesince güvenebileceği diyalekt kuvvet bulunduğu vurgulandı.

Ticaret kütlesi 4 bilyon dolardan 26 bilyon dolara

Erdoğan'ın Nijerya ve Togo ziyaretlerinde Türkiye'nin bu devletlere SİHA satabileceği tabir edilen haberde, Erdoğan'ın Togo'ya gerçekleştireceği ziyarette Burkina Faso ve Liberya'nın liderleriyle birlikte araya geleceği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye ile Nijer'in Temmuz 2020'de defans dalında geçim imzaladığı tamlanan haberde, Libya'nın Türkiye'nin Afrika'daki en görünür başarısı bulunduğu vurgulandı.

Haberde, Türkiye'nin 20 yılda Afrika'daki büyükelçilik sayısını 9'dan 43'e çıkardığını ve tecim hacmini 4 bilyon dolardan 26 bilyon dolara yükselttiğine uyanıklık çekildi.

"Batılı emsallerinden elan ehven ve Çinlilerden elan kaliteliler"

Fransız mutluluk radyosu RFI'nin haberinde de Erdoğan'ın Angola, Nijerya ve Togo'yu görüşme ederek Afrika ile ilişkilerini pekiştirmek istediği, ekonominin Türkiye ile Afrika arasındaki izlemsel ortaklığının yönlerinden bir tanesi bulunduğu belirtildi.

Türkiye'nin 20 yılda Afrika ile tecim kütlesinin Le Monde gazetesinden değişik kendisine 5 bilyon dolardan 25 bilyon dolara çıkardığı tabir edilen haberde, Erdoğan'ın 30 Afrika ülkesini görüşme ettiğini ve Türkiye'nin kıtada 43 büyükelçiliği olduğunu aktardı.

Haberde, THY'nin kıtadaki 60 kente defa düzenlemiş bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Türkiye'nin Etiyopya, Tunus ve Fas'a SİHA sattığı tabir edilen haberde, SİHA'lara ilişkin, "Batılı emsallerinden elan ehven ve Çinlilerin SİHA'larından elan kaliteliler." ifadesi kullanıldı.

Haberde, Türkiye'nin Nijerya ile tecim hacmini ikiye eğmek istediği belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler