USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa'da cumhurbaşkanlığı düşüncesince 12 aday yarışacak

Merkez sağda Cumhurbaşkanı Macron ile Valerie Pecresse, baş döndürücü sağda Eric Zemmour ve Marine Le Pen'in öne çıkmış olduğu listede, baş döndürücü solda Jean-Luc Melenchon uyanıklık çekiyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı düşüncesince 12 aday yarışacak
07-03-2022 16:57
Ankara

Fransa’da nisanda düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak adaylar Anayasa Konseyinin meydana getirdiği duyuruyla katiyet kazandı.

Ülkeyi 5 sene yönetecek cumhurbaşkanının muhtemelen olabileceği seçimde yarışacak adaylar ortada aşır sağcı Eric Zemmour, Marine Le Pen ve Valerie Pecresse ile Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ön plana çıkıyor.

Geçen sene 8 Kasım’daki açıklamasıyla adaylığını anons fail önceki ad baş döndürücü solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFI) 70 yaşındaki lideri, mebus Jean-Luc Melenchon oldu.

Aday peyda etmek düşüncesince mukteza 500 imzaya DOĞRU sürede vasıl ve 3. el cumhurbaşkanı talibi bulunan Melenchon'un, terör örgütü PKK'ya dayanak noktası verenlerle DOĞRU alışveriş içre yer aldığı tabir ediliyor.

Melenchon, başka taraftan da seçildiği takdirde "ayrılıkçılık yasası" namına bildik kesinleşmemiş "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" yasasını ülkedeki özgürlükleri kısıtladığı düşüncesince yürürlükten kaldırmayı vadediyor.

Seçimin en özen çeken adı baş döndürücü sağcı Eric Zemmour

Seçimde yarışacak adaylar ortada en özen çeken ad ise baş döndürücü sağcı edip Eric Zemmour namına görülüyor.

Fransa’da 1958’de Cezayir kökenli Yahudi müşterek ailenin evladı namına dünyaya mevrut Zemmour, ülkede canlı yabancıların dejenere olmasını gerektiği savunuyor, İslam ve muhacir karşıtı görüşleriyle tanınıyor.

Zemmour, müşterek dü kat Müslümanlara erinç nefreti körükleyen ifadeleri zımnında dünyalık cezasına çarptırıldı.

Aşırı katkısız kanattan cumhurbaşkanı talibi olacak başka ad ise Ulusal Birlik (RN) partisinin önderi ve mebus Marine Le Pen.

Üçüncü el cumhurbaşkanı talibi bulunan Le Pen, 2017’deki seçimde Emmanuel Macron ile ikinci tuğra kalmayı başarmış, yüzdelik 33,9 oy almıştı.

Geçen yıla derece baş döndürücü sahih en ehemmiyetli mümessili bulunan 53 yaşındaki Le Pen’in popülerliği, İslam ve muhacir karşıtlığında hâlâ kaba bulunan Zemmour’un adaylığını açıklamasıyla azalmaya başladı.

Le Pen, kamusal bölgede başörtüsünü yasaklamayı vadediyor.

Merkez sahih talibi Karcher’ı arka gelmek talip Valerie Pecresse

Merkez katkısız Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) cumhurbaşkanı talibi ise başşehir Paris'in de içre bulunmuş yer aldığı Ile-de-France bölgesinin başkanı Valerie Pecresse olacak.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zamanında bakma rolü de önleyen 54 yaşındaki Pecresse, öğür içindeki cumhurbaşkanı adayının tespit edildiği seçimde yöntemsizlik yapmakla suçlanıyor.

Bir konuşmasında, Sarkozy kabilinden 2005’te geçer "banliyöleri Karcher ile temizleme" ifadesine atıfta bulunarak "10 senedir François Hollande ve Emmanuel Macron kabilinden depoya bertaraf bulunan Karcher'i baştan sürüm tarihi geldi" diyen Pecresse başkaca çoğunluğu Afrika kıtasından mevrut Müslüman, Arap ve siyahilerin, Fransız ve Avrupa Hristiyan nüfusunun adına geçtiğini ati devam eden "Büyük İkame (Grand Remplacement)" teorisini benimseyici ifadelerinden tepkiler üzerinde arka aşama attı.

Bir başka cumhurbaşkanı adayı, Yeşiller Partisinin (EELV) Başkanı ve 2009’dan buyana Avrupa Parlamentosunda (AP) mebus Yannick Jadot, kampanyasında hava değişikliğinin illet yer aldığı sorunlarla mücadeleyi önceliyor.

Cumhurbaşkanlığı fariza süresini 5 yıldan 7 yıla çıkarmayı vadeden Jadot, 2030’tan itibaren dizel vasıtaların satışını engel kızarmak istiyor.

Resmi aday sıralamasında toprak meydan solcu cumhurbaşkanı adaylarından müşterek başka ehemmiyetli ad de Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo oldu.

İkinci el Paris Belediye Başkanlığı yapan, Sosyalist Partisinin (PS) talibi 62 yaşındaki Hidalgo, başkentin temizliğini yeteri kadar sağlayamadığı zımnında bolca eleştiriliyor.

Komünist Partisinden etraflıca seneler sonradan aday çıktı

Komünist Partisinin (PCF) Genel Sekreteri, 52 yaşındaki Fabien Roussel, PCF’nin 10 sene aradan sonradan gösterdiği önceki cumhurbaşkanı talibi oldu.

Milletvekili Roussel, Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası Rus oligarkların mülklerine el konulması ve buralara ülkeye mevrut Ukraynalı göçmenlerin yerleştirilmesi çağrısıyla öne çıktı.

Lutte Ouvriere (LO-İşçilerin Mücadelesi) partisi sözcüsü ve sarıklı Nathalie Arthaud da partisinden 3. el cumhurbaşkanı talibi oldu.

Önceki seçimlerde enikonu az oy payı bulunan Arthaud’un partisi ihtilalci müşterek al programla, her insanın dobra müşterek avlu sürmesini sağlayacak müşterek aylık vadediyor.

Kendi partisi Resistons’dan aday bulunan 66 yaşındaki Jean Lassalle ise 2017’de önceki kat aday yer aldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzdelik 1,21 oy almıştı.

Yeni Antikapitalist Partinin (NPA) sözcüsü, 54 yaşındaki solcu aday Philippe Poutou da seçimde 3. el yarışacak. Poutou, 2012 ve 2017’de yüzdelik 1’den az buçuk aşkın oy alabilmişti.

Üçüncü el cumhurbaşkanı talibi bulunan müşterek başka ad de 61 yaşındaki mebus Nicolas Dupont-Aignan oldu.

Seçimin favorisi yayınlanan Cumhurbaşkanı Macron

Diğer taraftan cumhurbaşkanlığı yarışında toprak alacağını resmi namına duyurmayı sonuç anne bırakan 44 yaşındaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, adaylar arasındaki en canlı ad oldu.

İlk kat aday yer aldığı 2017 seçimlerini ikinci turda elde eden Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) önderi Macron, acemi devre ilişkin vaatlerini açıklamasa da anketlerde şakak namına gösteriliyor.

Kovid-19 salgını zamanında iktisadi sıkıntılara müteveccih tenkitlerin odağını dönmek düşüncesince Müslümanları maksat meydan bir yasayı ortaya çıkardığı tamlanan Macron, arsıulusal toplum, sivil polis polis maşer kuruluşları, insanoğlu hakları savunucuları kabilinden ülkede Müslümanlara erinç haksızlık ortamı oluşturmak, İslamofobiyi kurumsallaştırmak ve ayrımcılıkla suçlanıyor.

Birçok cami ve Müslümanlara ilişik sivil polis polis maşer kuruluşunun kapatılmış yer aldığı Macron dönemi, ayrımsız sürede Sarı Yeleklilerin 2 yıldan etraflıca devam eden gösterilerine oyunluk oldu.

Seçimin önceki turu 10 Nisan'da

Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin önceki turu 10 Nisan'da yapılacak. Adaylardan rastgele bir tanesi önceki turda kesinlikle çoğunluğu sağlayamazsa en aşkın oyu meydan dü aday, 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler