USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa ile İngiltere ortada derinleşen balıkçılık krizi kördüğüme dönüştü

İki ülkenin aykırı tehditleri artarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasındaki müzakere balıkçılık rahatsızlığına deva olamadı.

Fransa ile İngiltere ortada derinleşen balıkçılık krizi kördüğüme dönüştü
02-11-2021 13:20
Ile-de-France

Fransa ile İngiltere ortada derinleşen balıkçılık krizinde, küsurat aykırı talepler ile tehditler dolayısıyla 10 aydır çözüme varılamıyor.

İngiltere ile Fransa arasındaki balıkçılık krizinin temelinde Brexit'in arkası esna İngiltere'nin bahir mezuniyet sahalarında balıkçılık faaliyetlerinin elbette yürütüleceğine ilişikli anlaşmazlıklar bulunuyordu.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere ortada Brexit müzakerelerinde balıkçılık ve kotalar konusu en çetince başlıklar ortada toprak alıyordu. Anlaşma gereği yağız sularındaki balık stoku kuma yönetilecekti. İngiltere, balıkçılık aktivitelerini geliştirebilecek, Avrupalı balıkçıların faaliyetleri de bitmeme edecekti.

Taraflar ortada meydana getirilen tecim ve teşrikimesai anlaşmasında, İngiliz yağız sularındaki AB kotasının 2026 yılına denli yüzdelik 25 düşürülmesi ve gelişigüzel balık şekli düşüncesince salname kotaların ayrı kendisine belirlenmesi öngörülmüştü.

AB ve İngiltere ortada 2021'deki balıkçılık kotalarının belirlenmesine müteveccih müzakerelerde uzlaşma sağlanabildi fakat başta Fransız balıkçılar, belirlenen alanlarda çalışkanlık gösteremedi.

İngiltere'ye ilişikli Jersey Adası yönetiminin kişi yağız sularında avlanmaya sürdürmek talip Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki faaliyetlerine değgin iddia sunmalarını istemesiyle dü iklim ortada başlamış bulunan yüklülük değişik büyüdü ve bunalım durumuna geldi.

Fransız hükümeti, aylardır İngiltere'yi İngiliz yağız sularında avlanmak talip Fransız balıkçılarının tamamına lisans vermemekle suçluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim'de İtalya'nın başkenti Roma'da planlı G20 Zirvesi kapsamında balıkçı hastalığına ilişikli geçmiş el beniz yüze görüştü fakat rastgele birlikte çözüme varılamadı.

Görüşmenin arkası esna Elysee Sarayı'ndan ve İngiliz Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan meydana getirilen açıklamaların da birbirinden ayrımlı olması dikkati çekti.

Elysee Sarayı, dü liderin balıkçılık sorununda gerilimi indirmek düşüncesince doğacak günlerde "pratik önlemler" almaya değişmeyen verdiğini bildirirken, Başbakanlık Ofisi 10 Numara ise bilakis gerilimin düşürülmesine müteveccih rastgele birlikte anlatım kullanılmadan Johnson'ın Macron'dan Fransız hükümetinin söylemlerini yumuşatması ve tehditlerini art çekmesini istediğini belirtti.

Karşılıklı tehditler

Her dü ülkenin, başta Macron ve Johnson ortada meydana getirilen görüşmenin elden arkası esna tehditlere yönelmesi dikkati çekti.

Fransız Cumhurbaşkanı, G20 Zirvesi'nin arkası esna düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, "Hiçbir tansiyon istemiyorum fakat ağır olunmalı. 10 aydır çalışıyoruz. (Fransız) balıkçıların birlikte bölümüne lisans verildi diğerlerine ise adsız sansız nedenlerden çevre verilmedi. Lisans üzerinde hala birlikte usul belirlenmedi. Fransız hükümeti ve AB'nin 'bu yaklaşımda bitmeme edersiniz misilleme önlemleri olacak' atasözü hakkı var." niteleyerek konuştu.

Johnson ile meydana getirilen görüşmenin arkası esna İngiliz hükümetine arzu edilen belgeleri ilettiklerini anlatım fail Macron, "Top bundan böyle onlarda. İngilizler bariz halde harekete geçmezse 2 Kasım bakımından planlanan misilleme önlemleri yaşama geçirilecek." dedi.

Bunun üzerinde İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da icra ettiği açıklamada, bitmeme fail balıkçılık sorunuyla ilgilendiren tehditlerini art çekmesi düşüncesince Fransa'ya 48 vakit müddet tanıdı, hırçın hâlde bu ülkeye dirlik "yasal işlem" başlatacağı uyarısında bulundu.

Macron birlikte nasip şimdi verdi

Ancak Macron'un "sürpriz" halde İngiltere'ye birlikte nasip şimdi vermeye değişmeyen vermesiyle misilleme önlemleri ertelendi.

Macron, evvel gece ezanı icra ettiği açıklamada, İngiltere ile görüşmelerin bitmeme edeceğini, bu yüzden misilleme önlemlerini çağ yaşama geçirmeyeceklerini belirtti.

"Günün böylecene birtakım şeylerin değişip değişmediğine bakacağız. Gelecek saatler önemlidir." ifadesini kullanan Macron, Fransızların önerisini ciddiye alması üzerinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a güvendiğini söyledi.

Bu bağlamda Fransa'nın misilleme önlemlerini yaşama geçirip geçirmeyeceği İngiltere'nin atacağı adımlara ilişikli olabileceği söylenebilir. Bu sebeple görüşmelerin elbette sonuçlanacağı ehemmiyet kazanıyor. Görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması şeklinde dü iklim ortada aykırı misilleme önlemlerin başlaması bekleniyor.

Misilleme önlemleri

Fransa'nın misilleme önlemlerinde bulunması şeklinde İngiltere'den Fransa'ya ithal edilen mamüllerin gümrükte sistemli kendisine arama edilmesi ve bahir ürünlerinin ithal edilmesini yasaklanması planlanıyor.

Fransız hükümeti, bunların haricinde apayrı önlemlerin alınacağını belirtmişti. Bunların ortada Fransa'nın İngiltere'ye ilişikli Jersey Adası'nın elektriğini kesmesi ihtimali bulunuyor.

Paris yönetimi, şimdi evvela buna müteveccih tehditte bulundu. Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin 5 Mayıs'ta icra ettiği açıklamada, İngiltere ile yaşanmış bulunan balıkçılık sorununda, Jersey Adası'nın elektriğini kesmekle gözdağı etti.

Manş Adaları'ndan bulunan Jersey Adası'nın elektriğinin yüzdelik 95'i kısaca 14 balçık uzaklıktaki Fransa kabilinden sağlanıyor. Kendine katışıksız birlikte yönetimi bulunan ve Kraliçe'nin birlikte mümessili mevcut Ada, arsıulusal arenada İngiltere kabilinden özümleme ediliyor.

Fransa'dan kaba açıklamalar, İngiltere Fransız Büyükelçiyi Bakanlığa çağırdı

Balıkçılık krizi dolayısıyla gelişigüzel dü ülkenin aykırı tehditlerin yanında kaba açıklamalarda bulunmasıyla yüklülük değişik tırmandı.

Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, 28 Ekim'de icra ettiği açıklamada, bitmeme fail balıkçılık hastalığına ilişkin, İngiliz hükümetinin yalnızca "güç dilinden" anladığını belirtti. Beaune, İngiliz gemilerinin birkaçı dışında, ülkedeki topu topu limanlara erişimin cins olamayacağını söyledi.

Fransız hükümetinden İngiltere'ye müteveccih kaba izahat ve misilleme tehditleri gelmesinin arkası esna İngiltere, Fransa'nın Londra Büyükelçisi Catherine Colonna'yı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İngiltere'den misillemeye dirlik "orantılı yanıt" açıklaması

İngiltere Çevre, Gıda ve Tarım Bakanı George Eustice de Fransa kabilinden meydana getirilen yorumların "tamamen orantısız ve onama edilemez" bulunduğunu bildirdi.

Fransa'nın ajitatör birlikte kıstak kullandığını ve tehditlerine akıbet vermesi icap ettiğini vurgulayan Eustice, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz, (Fransız yetkililer) bu önlemleri (İngiltere'ye dirlik misilleme) en er salı gününe denli getirmeyeceklerini söyledi, ne yapacaklarını göreceğiz. Fakat bu önlemleri alırlarsa, tığ de ayrımsız oyunu oynarız ve oranlı halde cevap ödeme kabiliyetimizi bariz belirgin gizli tutarız." ifadesini kullandı.

Fransa, AB'den İngiltere'ye dirlik "daha kuvvetli olmasını" istedi

İngiltere'nin Paris yönetiminin isteklerine cevap vermemesi üzerinde Fransız hükümetinin sesi giderek yükseldi.

Fransa Başbakanı Jean Castex, 5 Ekim'de icra ettiği açıklamada, balıkçılık sorununda AB'den İngiltere'ye dirlik "daha kuvvetli olmasını" istediğini bildirdi.

İngiltere donanma gecesi gecesi gemisi gönderdi

Fransız balıkçıların mayıs ayının başlangıcında Jersey Adası'ndaki limanı ablukaya alması üzerinde İngiliz hükümeti adaya "ihtiyati tedbir" kendisine dü donanma gecesi gecesi gemisi gönderdi.

Buna cevap Fransız hükümeti, ada yakınlarına misilleme kendisine dü donanma gecesi gecesi gemisi gönderildiğini açıkladı.

Fransız balıkçıların ablukasının bitmesi üzerine, donanma gecesi gecesi gemileri aykırı art çağrıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler