USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa, AB devre başkanlığıyla karşıladığı 2022'yi Dünya Kupası'na vedayla uğurluyor

Yılın önceki yarısında AB devre başkanlığında mekân ve hava mevzularını rüçhan markajcı Fransa, bu yılı cumhur reisi ve saylav seçimlerine, Afrika'daki askerlerini arka çekmeye ve erke krizine odaklanarak geçirdi.

Fransa, AB devre başkanlığıyla karşıladığı 2022'yi Dünya Kupası'na vedayla uğurluyor
23-12-2022 12:10
Paris/Ankara

Fransa, Avrupa Birliği (AB) devre başkanlığını hanuman ayında üstlenerek başladığı 2022 yılını intihap gündemine, kimi Afrika ülkelerinden askerlerini çekmeye ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tarz açmış yer aldığı erke krizi kabil mevzulara odaklanarak geçirirken 2022 FIFA Dünya Kupası finalinde şampiyonluğu penaltılarda Arjantin'e bırakarak yıla veda etti.

AA muhabirinin, Fransa gündeminde 2022'de toprak düzlük husus ve vakalara bağlı icra ettiği derlemeye layıkıyla Fransa, 2022'ye AB devre başkanlığını üstlenerek başladı.

Bu süreçte mekân ve hava mevzularını ön plana çıkaran Fransa, senenin evvel yarısını cumhur reisi ve saylav tarzı ile hava değişikliğiyle mücadeleye ayırdı.

Nisanda meydana getirilen cumhur reisi seçimini Emmanuel Macron kazanırken hazirandaki saylav seçiminde Macron'un çevresinde birleşen ittifak, Ulusal Mecliste kesinlikle çoğunluğa ulaşamadı.

Her dü seçimde de Ulusal Birlik (RN) partisindeki yükselişte yer aldığı kabil aşkın sahih oylarını yükseltmesi ve seçmenin küçümsenmeyecek birlikte kısmının sandığa gitmemesi, dikkati çekici unsurlar ortada toprak aldı.

Fransa'nın AB devre başkanlığı ve Macron'un hava vaatleri

Fransa'da 5'inci Cumhuriyet döneminde, riyaset koltuğuna ikinci el birlikte avrat oturdu.

Macron, çevreci kendisine tanım etmiş yer aldığı Elisabeth Borne'u mayısta başvekillik görevine atadı.

İklimle mücadeleyi programının merkezine düzlük Macron okullarda, hastanelerde, buğulu bakımevleri ve resmi binalarda havanın ehemmiyetli seviyede temizlenmesini vadetti.

AB devre başkanlığını 1 Temmuz'da Çekya'ya devreden Macron'un intihap vaatleri ortada 2050'ye denli 5 sene süresince limonluk patırtı yağı lambası lambası salımını sıfıra düşürmeyi motivasyon fail tutum programı da toprak aldı.

Ülke, yaz devrinde alevlerin dakikada 10 ayak topu bölgesinden iri piyasası sardığı Gironde bölgesindeki tutkun kabil "tarihinin en iri yangınlarından" birkaçına oyunluk oldu. On binlerce hektarlık yeşil alanın kül yer aldığı Fransa'da 2022'ye kavurucu yaz sıcakları ve susuzluk damgasını vurdu.

İklim kriziyle mücadelenin ön plana çıkmış yer aldığı bu dönemde, Paris İklim Anlaşması'nı 2021'de onaylayan Türkiye ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ortada 2022-2024 devrinde 800 milyon avroluk bütçenin iklimsel değiştirmek tahfif dalında kullanılması amacıyla anlaşma zaptı da imzalandı.

Türkiye ve Fransa arasındaki ortaklaşa iş adımlarından bir tanesi de kasımda imzalanan Türkiye-Fransa 7. Dönem JETCO Toplantısı oldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Bakanı Olivier Becht'in imzasını haiz tören düzeni vesilesiyle birlikte araya mevrut Türkiye ve Fransa; aykırı yatırımlar, üstencilik hizmetleri, sürdürülebilir hazırlık zincirleri, yeşil dönüşüm, enerji, ekincilik ve mekân ve kentçilik dalında ortaklaşa iş mevzularını hepsi boyutlarıyla gözden geçirdi.

Fransa'yı 2022'de ayak topu "üzdü"

Bu yıl, Fransa'da öne çıkan başlıklardan bir tanesi de ayak topu oldu. UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin mayısta düzenlenmiş yer aldığı Stade de France çevresinde yaşanmış olan "izdiham" sahneleri ve polisin kimi taraftarlara biber gazıyla müdahalesi kabil olaylar evren basınına yansıdı.

Katar'da planlı 2022 Dünya Kupası'nda takımını finale denli haiz Fransa, birlikte taraftan müsabakaları heyecanla strateji etti fakat maçlar sonuçlandıkça sokağa yansıyan kutlamalar denli hüküm vakalarıyla da sınandı.

Fransa'nın Fas'ı yenerek finale çıkmış yer aldığı Dünya Kupası nısıf bitiş maçından sonraları Paris ilkin edinmek kıl payı ülkenin nice kentinde aşkın sağcı gruplar, tebrik meydana getirilen caddelere çıkarak hüküm vakalarına başvurdu ve 1 insan yaşamını kaybetti.

Arjantin'le oynadığı bitiş müsabakasını penaltılarda kaybeden Fransa, 2022'yi Dünya Kupası'na veda ederek kapattı.

2022'de de camilerin kapatılması bitmeme etti

Ülkede, 2021'de "bölücülükle mücadele" ismi altında yürürlüğe giren "Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler" yasası kapsamında 2022'de 10'a andıran cami ve tapınma noktayı kapatıldı.

Müslümanlara ilgili nice tapınma namına İslamofobik saldırılar olurken birileri kundaklandı.

Ülkede başörtülü hanımlara müteveccih baskılar ve hüküm de Fransa'da 2022'nin en aşkın konuşulanları ortada toprak aldı.

Nantes kentinde belediyeye ilgili reklam panosuna "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kapsamında asılan ve başörtülü birlikte kadının bulunmuş yer aldığı afiş, polemikler karşı kaldırılırken eylülde de AB mektepli değiş programı Erasmus posterindeki başörtülü mektepli fotoğrafını, Fransa aşkın sahih tepkileri karşı kaldırarak namına bambaşka birlikte görsel paylaştı.

Nisanda polislerin başörtülü dü hanımı tarz ortasında tartaklayıp darbetmesi, bu senenin en aşkın tepkime çekici vakaları ortada toprak almış yer aldığı Fransa'da, haziran başlangıcında kamuya açıkça yüzme havuzlarında baş örtüsü serbestliği getirilmesine müteveccih girişimler engellenip murafaa kararıyla onandı.

Askerlerini Afrika ülkelerinden çekti

Fransa, 2014'ten beri Barkhane Operasyonu kapsamında askerlerini konuşlandırdığı Mali'den ağustosta ağız ağıza çekildi.

İkili ilişkilerin eskiye kıyasla tesirini yitirdiği Orta Afrika Cumhuriyeti'nden de bu ay akıbet askeri birliğini boşaltma fail Fransa'nın Burkina Faso'daki askeri varlığı da tartışılırken memleket Nijer ve Mali müdahale nice Afrika ülkesinde semt halkı çeşidinden kesif pıtrak gıcırtı edildi.

Fransa, Mali'den çekme sürecinde askerlerini Nijer'e kaydırdı ve bu zamanda Çad, Nijer, Fildişi Sahili kabil kimi ülkelerle toy izlemsel askeri ortaklıklar ihdas çabasına girdi.

Macron, bu sene da aşkın el icra ettiği açıklamalarda, Fransa'nın kıtada istenmemesinin Rusya, Çin ve Türkiye irtibatlı kimi ağların Fransız karşıtlığını körüklemesi dolayısıyla bulunduğunu savundu.

Ukrayna-Rusya Savaşı'yla tetiklenen erke krizi

Fransa'nın senenin evvel 6 kocaoğlan üstlendiği AB devre başkanlığı, şubatta süregelen Ukrayna-Rusya Savaşı'nın tesiri altında kaldı.

Savaşın, Fransa'nın iç siyasetinde de yansımaları oldu.

Ülkenin, 2022 ortalarına akla yatkın en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bir tanesi erke krizi olurken yalıtım ve natürel patırtı yağı lambası lambası derdi hükümeti bu kapsamda nice tılsım almaya zorladı.

Hükümetin, dü yılda ülkenin erke tüketimini yüzdelik 10 azaltmayı hedefleyen artırım planı kapsamında akılda küsurat en ehemmiyetli adımlar ortada temmuzda dillendirilen ve amme binalarının azami 19 derecede ısıtılmasına müteveccih tahsil edilen değişmeyen oldu.

Ayrıca belediyelerin erke tasarrufu adımlarının birlikte eylülden itibaren Paris'in simgelerinden Eyfel Kulesi ve Louvre'un ışıklarının elan er saatlerde söndürülmesi sonucu alındı.

Grevler, protestolar ve süt kuyrukları

Ülkede 2022'de sağlık, dolgun ulaşım, yetişek kabil nice bölgede aylık artışı ve iş koşullarının iyileştirilmesi isteğiyle gidilen grevler ile meydana getirilen protestolar akılda kaldı.

Haziranda Fransa tarihinde 2. el diplomatların greve gitmesi de 2022'nin en ehemmiyetli gelişimleri ortada toprak aldı.

Diğer taraftan arsa yağı istasyonu ve rafinelerindeki iş bırakımı dolayısıyla ülke, ilkgüz ve ekimde fuel oil benzinliklerinde oluşan kuyruklarla evren basınında kesif pıtrak sav konusu oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler