USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak

Ordu'da fındık kabuğu, deli dolu karbon ve erke üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılacak.

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak
26-11-2021 13:30
Ordu

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ihracatında ehemmiyetli yere eş fındığın kabuğunun da işlenerek ekonomiye kazandırılması, yer kirliliği oluşturmasının önlenmesi amacıyla düzentileme başlattı.

Bu kapsamda gıda, eczacılık, kimya, petrol, maden, nükleer, otomobil, atılmış doğal taş yağı lambası yağı ve suların temizlenmesi derece bölgelerde makbul deli dolu karbonun, fındık kabuğundan üretilmesi sonucu alındı.

Perşembe ilçesinde kurulması planlanan Aktif Karbon ve Elektrik Üretim Tesisi düşüncesince mefruşat müzakere emek harcaması yapıldı. Burada salname sayı farkı 20-25 bin titrem fındık kabuğu işlenerek deli dolu karbon ile 1,5 megavat saatlik (MWH) erke üretilecek.

Belediyenin iştiraki ORTAR AŞ içerisinde misyon verecek tesiste, fındığın içi derece dışının da ehemmiyetli gelire dönüştürülmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, Türkiye'nin en ehemmiyetli ihraç mamüllerinden fındıktan tahminî 2-2,5 bilyon dolar kazanıldığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretiminin 7 milyon kişiyi ilgilendirdiğine ayraç fail Güler, "Dolayısıyla burada tığ çabucak fındığı üreten ve satan ortak yurt edinmek istemiyoruz. Ordu'da ilişik kıymeti efdal öbür fındık ürünleriyle de gelirimizi hâlâ da arttırmayı düşünüyoruz. Bunlardan ortak tanesi çikolata üretimi. Bununla ilgilendiren icraat başlattık. hususi ortak markamızı oluşturduk ve şu anda koyu biçimde çalışmaya ağırbaşlılık verdik, üretiyoruz." dedi.

"Yıllarca üstünde çalıştığım ortak konuydu"

Güler, fındık kabuğunun da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "600 bin titrem denli fındık üretiliyor. Bunun tahminî ½ si fındık kabuğu. Dolayısıyla 300 bin titrem denli da kışır üretiliyor. Kabuk, Karadeniz'de yakarak erke istihsal buyurmak neredeyse kullanılır. Ama tığ 'katma kıymeti efdal öbür ürünlere dönüştürebilir miyiz' niteleyerek düşündük." ifadelerini kullandı.

Aynı sürede gereç mühendisi bulunduğunu aktaran Güler, "Daha önceden de yaptığım icraat vardı ve fındık kabuğundan deli dolu karbon tecrübe edelim niteleyerek düşündük. Daha evvelsi yaptığımız çalışmalarla da bunu birleştirdim. Yıllarca üstünde çalıştığım ortak konuydu." niteleyerek konuştu.

Güler, deli dolu karbonun satıh kimyası çıpa ortak verim olduğuna ayraç ederek, bunun su, gıda, ispençiyari ve kimya, ayrıca çekirdeksel sektörde makbul ortak verim olduğuna dikkati çekti.

Başkan Güler, Türkiye'nin haricen almış olduğu deli dolu karbonun suların temizlenmesinde de kullanıldığını, gazı meydan ve besinleri temizleyen ortak verim bulunduğunu kaydetti.

Ordu'da bununla ilgilendiren ortak kuruluş kuracaklarını ve yerini seçtiklerini bildiren Güler, şöyleki bitmeme etti:

"Fabrika yerini ve üretimle ilgilendiren siparişlerimizi de hazırladık. Dolayısıyla burada bunu üreteceğiz. Aynı sürede da taraf mamüllerinden çıkan gazlardan erke elde edeceğiz. Bunu da böylelikle değerlendirerek ilişik kıymeti efdal ortak ürüne çevirmiş olacağız. Önümüzdeki sene bu emek vermeyi tamamlayacağız ve baş döndürücü iyi ortak verim çıkacak.

Nano teknolojik ortak verim bu. Aynı sürede ortak dış satım kalemi kendisine da hem ithalatı önlemiş olacağız hem de ihracata çevrilmiş akıntı ederek fındığın burada değerlendirilmesini elde etmiş olacağız. Bu bakımdan ortak taşla biraz kuş vurmuş olacağız."

Çalışmanın, istihdama ve fındık kabuğunun işlenmesi hususunda farkındalığa ulama sunacağının altını çizen Güler, şunları kaydetti:

"Daha da önemlisi akan açığımıza şişman yardımı olacak. Hem de bu teknolojik ürünün geliştirilmesi esnasında bentonit karışma edinmek neredeyse ki Ordu'da bentonitimiz mevcut bizim, o da baş döndürücü ehemmiyetli ortak maden. Onunla da burada ilişik kıymeti efdal ürünler ile Ordu bu mevzulara ağırbaşlılık vermiş olacak. Daha önceden de Bakanlığım sırasında, Etibank Genel Müdürlüğüm esnasında borla ilgilendiren icraat da yapmıştık. Ordu, yaptığımız hâlâ evvelsi çalışmalarla hem deli dolu karbon hem bentonit hem de borla ilgilendiren kimyasallara ağırbaşlılık sağlayan ortak il niteliğine eski oluyor. Burası bire ortak sürede ilişik kıymeti efdal uç ürünlere sağlam icraat karşılayıcı ortak il yerinde olacak."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler