USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Finansal suç riskleri Sanction Scanner ile minimuma iniyor

YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Sanction Scanner, geliştirdiği ürünler ile envestisman şirketi, saygınlık şirketi, saklı yazı dünyalık şirketi, kasacı vb. mali kuruluşlara karaca dünyalık ibra ve terörün finansmanı kabilinden mali suçları önlemeye müteveccih analizör

Finansal suç riskleri Sanction Scanner ile minimuma iniyor
29-04-2022 12:19

Bankacılık, fintek, sigortacılık kabil bölgelerde suç risklerini minimuma indiren çözümleriyle çağ 40'tan müşterek tomar ülkede görev sağlayan ve endamsız müddette kalburüstü müşterek çizge eline geçiren Sanction Scanner'ın kurucusu Fatih Coşkun ile girişimin sunmuş olduğu hizmetleri, hedeflerini, Rusya-Ukrayna savaşının sektöre etkilerini konuştuk.

YTÜ Yıldız Teknopark'ta Haziran 2019'da faaliyetlerine süregelen Sanction Scanner, alışılmış ve acemi çocuk (NeoBank) bankalar, fintekler, envestisman şirketleri, güven şirketleri, sigorta şirketleri, saklı yazı dünyalık şirketleri, dünyalık transferi şirketleri, kapital piyasaları, leasing ve faktöring şirketleri kabil ayrışık mali kuruluşlara görev veriyor. Geliştirdikleri ürünler ile bahis konusu kuruluşları suç risklerine dirlik esirgeyici ve riski en uzuv indirmeyi amaçlayan Sacntion Scanner, çağ 40'tan müşterek tomar ülkede faaliyetlerini sürdürüyor. 2021 senesinde Türkiye'de fintek kategorisinde ‘En İyi Ürün', ‘Yılın Start-up'ı', ‘En İyi Veri Kullanımı' kabil nice ihsanıhümayun ele geçiren girişim, Londra'da evcil otoriteler çeşidinden en dobra sentetik dirayet şirketleri ortada ve en dobra start-up şirketleri ortada gösterildi.

Kullanıcılara alıcı sorgulama, iş strateji ve risk istimara hizmetleri sunuluyor
Müşteri memnuniyeti ve yararlanma kolaylığının öncelikleri bulunduğunu belirterek laflarına süregelen Fatih Coşkun, Sanction Scanner kendisine kullanıcılarına sundukları alıcı sorgulama, alıcı iş strateji ve devim bilimi alıcı risk değerlendirmesi çözümlerini şu biçimde anlatıyor:

“Türkiye'de, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) koyduğu kavait kabil arsıulusal arenada da MASAK benzeri, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kabil kurumların mali şirketlere yazdırım ettikleri muhtemelen çivi kavait var. Bu kurumlar, terörizme finansman sağlanmasını mâni temdit etmek yahut yağız dünyalık aklamayı engel peyda etmek düşüncesince şirketlere kavait getiriyor. Şirketlere, kullanıcılarını bünyelerini alırken arama etmelerini, alıcıların mali işlemlerinde anormallik olması haklı bunun belirleme edilmesini ve kendilerine bildirilmesini istiyor. Biz de bu aşamada bu arama işlemini sağlayıcı yazılımlar üretiyoruz. Müşteri sorgulama hizmetimiz şu biçimde işliyor; kılükal gelişi müşterek alıcı müşterek kasacı hesabı açacak. Banka bizim geliştirdiğimiz verim yardımıyla müşterinin, dünyanın rastgele müşterek haklı yağız dizelge kaydının olup olmadığını milisaniyeler içre belirleme edebiliyor. Müşterinin vaziyeti kendisince endamsız müddette bilgelik sahibi olunabiliyor.”

“Kara dünyalık aklamalarını belirleme edebiliyoruz”
“İkinci hizmetimiz bulunan alıcı iş strateji hizmetini şu biçimde müşterek örnekle açıklayabiliriz. Aylık kesin müşterek dirimsel aralığınız mevcut ve ona uyarınca muhtemelen müşterek izole bant aralığında mali işlemlerinizi yapıyorsunuz. Bir ay, hesabınıza hasılatınızın 10 demir dünyalık geliyor ve siz bunu değişik iptidai adisyona paylaştırıyorsunuz, bu sapaklık olmaktadır doğrusu normalin haricinde müşterek eylem gerçekleşiyor. Biz bu anomalilerden yağız dünyalık aklamaları belirleme edebiliyoruz. Bunun kabil binlerce senaryo mevcut ve kılıç bu halleri geliştirdiğimiz yazılımla belirleme edebiliyoruz. Dinamik alıcı risk değerlendirmesinde ise rastgele müşterek alıcı yahut şirkette ayrımlı seyreden risk puanlarını ölçmeyle ilişik müşterek hal sunuyoruz. Tanımlanan riskler yüksekse sapaklık tespitlerini sıklaştırıyor riskler düşükse genişletiyoruz.”

Söz konusu üç hizmetin en asliye hususi durumunu “hem Türkiye'de hem emlak dışı regülasyonlarına uygunluk” kendisine tabir fail Coşkun, “Yazılımımız bütün dünyanın yağız listelerini denetleyicilere sunabiliyor, bunları rutin kendisine sorgulamalarına ve işlemleri izlemelerine olanak veriyor. 3,5 yıllık dilimde yazılımı 40'tan müşterek tomar ülkede çalıştırdık” dedi.

En müşterek tomar yararlanma Avrupa'da
Yazılımlarının en müşterek tomar Avrupa'da kullandığına özen çekici ve buradaki organizasyonun şişman bölümünü 2020 Ağustos'ta İngiltere'de açtıkları kol eliyle yürüttüklerini tabir fail Coşkun, “Bu alanda mali çelim hâlâ müşterek tomar ve ayarlama hâlâ sert. Türkiye'deki müşterek şirketin karşılaşmış olduğu ayarlama sıkılığı ile Avrupa'daki müşterek ülkenin karşılaşmış olduğu ayarlama sıkılığı müşterek değil. Denetimler Orta Doğu'da vb. bölgelerde hâlâ rahatken Avrupa'da başta Amerika'da baş döndürücü hâlâ kaba ve cezalar baş döndürücü ağır” diyerek konuştu.

Kripto para, saklı yazı borsa, NFT'lerle güven endüstrisi korteks değiştiriyor
Kripto para, saklı yazı borsa ve NFT'lerle güven piyasasının korteks değiştirmeye başladığını dile getiren Coşkun, “Bunların şişman miktarda yararlanma gayesi ise dünyalık aklamak. Buralarda müşterek görev sağlanıyor. Bu firmalar hâlâ regüle olmamasına karşın Türkiye'de MASAK regülasyonu var. Dolayısıyla kılıç de onların işlemlerine iane ediyor, sakıncasız müşterek biçimde alıcı edinmelerini, izlemelerini sağlıyoruz.” dedi.

Hedef, Avrupa'nın geçmiş üç girişimi ortada arazi almak
Gelecek hedefleri kendisince mütekellim Coşkun, “İlk gayemiz Avrupa'da, bölgemizde geçmiş üç ortada arazi almak. Şu anda geçmiş 10'un içindeyiz. Özellikle ürünlerimizin standardını hâlâ dobra pazarlamamız geçişsiz o sebeple bu tarafa hâlâ müşterek tomar envestisman yapacağız. Yakın vakitte müşterek envestisman kabul etme durumumuz da var.” dedi. İngiltere'nin arkası sıra Körfez Bölgesi ve ABD'de de kol açılış hedefleri bulunduğunu laflarına ekleyen Coşkun, halihazırda mevcud ürünlerine altı ay içre müşterek yenisini ekleyeceklerini de belirterek, sektöre çıkaracakları acemi ürünün ortaklık ortaklarını yağız listede bulma üstüne yerleşmiş müşterek sistemi içereceğini söyledi.

“Rusya - Ukrayna Savaşı'nın arkası sıra iş sayımız 15 katına çıktı”
Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış bulunan savaşın güven sektörüne etkisine de yer veren Fatih Coşkun, “Müşterilerimizin az hâlâ bütünü acemi yaptırımlara dirlik hassaslar. Çünkü müeyyide uygulanmış müşterek şirketle çalışıyor peyda etmek şişman müşterek problem. Bu gidişat dünyanın rastgele müşterek bankasında matematik açamamanıza, bütün mali sistemden soyutlanmanıza ve dünyalık cezası almanıza faktör olabilir. Bu noktada yaptırımların yakından kovuşturma edilmesi lazım. Rusya, harp başlangıcından sonradan 25-26 devir içre dünyada en baş döndürücü müeyyide düzlük emlak oldu. Birçok bankası, firması yaptırımlı bir duruma geldi. Avrupa'daki, Türkiye'deki firmaların de bu yaptırımlara inkıyat zorunluluğu var. Bu gidişat geçmiş ortaya çıktığında evvela paniğe sefer açtı, ‘Bir boşlukta mıyız?' ‘Bu vaziyeti elbette kovuşturma edebiliriz?' kabil sorular sorulmaya başlandı. Ardından hâlâ müşterek tomar sorgulama yapıldığı düşüncesince iş sayılarımız az hâlâ 15 katına çıktı. Bu mali manada bizi rahatlatan müşterek bilinçlilik lakin müşterek o denli da risk barındırıyor. Bunun haricinde tün yarıları açıklanmaya başlanan yaptırımları yakından kovuşturma yazar alelacele sistemimize bütünleşmiş ettik ve bu biçimde rastgele müşterek gelişmeyi erişilebilir kılmaya çalıştık.” ifadelerinde bulundu.

“Teknopark firması peyda etmek müşterek avantaj“
Son kendisine YTÜ Yıldız Teknopark'ta arazi almanın Sanction Scanner düşüncesince ne derk geldiğiyle ilişik mütekellim Fatih Coşkun laflarını şu biçimde noktaladı:

“Biz müşterek mühendislik ekibiyiz. Daha evvela plazada çalışıyorduk, o ortamla bura ortada yararlı yönde müşterek ayırt var. Devlet teşvikleri, icar avantajları kabil destek sunar elhak baş döndürücü önemli. Üniversitenin içre peyda etmek başta acemi pınar tefriş etmek düşüncesince müşterek avantaj. Ek kendisine Teknopark firması peyda etmek dışarıdaki müşterinin gözünde de müşterek zait sağlıyor. Sonuçta buraya müşterek plan imal ederek girdik ve derneşik denetimlerimiz olmaktadır bu da dirlik tarafın gözünde hâlâ avantajlı müşterek konumda olmamızı sağlıyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler