USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistinliler baş döndürücü sağcıların bulunacağı müşterek Netanyahu hükümetini öncekilerinden değişik görmüyor

Filistinliler, İsrail’de 1 Kasım’daki umumi seçimlerden zaferle çıkan Binyamin Netanyahu’nun çok sağcı partilerle kuracağı müşterek hükümetin, kendilerine müteveccih nehiy ve baskılar açısından aktüel İsrail yönetiminden değişik olamayacağını düşünüyor.

Filistinliler baş döndürücü sağcıların bulunacağı müşterek Netanyahu hükümetini öncekilerinden değişik görmüyor
05-11-2022 17:59
Kudüs

İsrail’de akıbet 3,5 yılda 5’inci defa meydana getirilen er seçimde, emektar başvekil ve aykırılık önderi Binyamin Netanyahu’nun başını çekmiş bulunduğu sağlıklı blok, 120 sandalyeli İsrail Meclisi'ne 64 mebus göndererek açıkça müşterek utku kazandı.

Bu neticelere göre, Netanyahu liderliğindeki blokta toprak düzlük aşırıcı-ırkçı Dini Siyonizm ve “Yahudi Gücü” partilerinin oluşturduğu liste, 14 milletvekiliyle yarışı üçüncü bitirdi. Filistinlilere müteveccih rasist ve ayrımcı söylemleri zımnında eleştirilen bu partilerinin acemi hükümette uydurma sahibi olması bekleniyor.

Mevcut Başbakan Yair Lapid’in önderlik etmiş bulunduğu koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümeti, birbirinden değişik aşkın sayıda partiyi barındıran ve ülkenin politik tarihinde karşı defa Arap partilerini de içerisine düzlük koalisyon hükûmeti hükûmeti durumundayken, Netanyahu’nun seçime beraberce girerek utku elde eden sağlıklı bloku ise arı Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) dini partiler ve aşkın sağcı partilerden oluşuyor.

İsrail böylecene bu intihabat sonucunda, ülkenin politik tarihinde, en müşterek tomar skala barındıran koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetinden en sağcı koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetine önceki oldu.

İsrail’de yükselişe sabık rasist politikacı: Itamar Ben-Gvir

Dini Siyonizm ile beraberce seçimlerden üçüncü şişman tümen yerine çıkan “Yahudi Gücü” partisinin merkezinde, intihap sonra kutlamalarda Araplara erinç rasist çarpıcı sözler eşliğinde, danslarla neşe gösterileri düzenlendi.

Yahudi Gücü önderi Itamar Ben-Gvir isminin, Netanyahu’nun kuracağı müşterek koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetinde toprak alması olasılığı akıl yaratıyor.

Mescid-i Aksa baskınları kabilinden provokatif eylemleri ve karışma altındaki Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin kuvvet eylemlerini heveslendirme etmesiyle bildik Ben-Gvir, aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcileri desteklediği düşüncesince "katillerin avukatı", "şeytanın avukatı", “sabıkalı” şeklinde anılıyor.

İsrailli aşırıcı-ırkçı politikacı, çaylaklık yıllarından bu yana Arap karşıtlığıyla öne çıkan ve kurduğu tümen 1998'de İsrail'de caba gayrikanuni duyuru edilen Haham Meir Kahane ile anılan "Kahanizm" ideolojisine yaklaşan müşterek vakfe sergiliyor.

Ben-Gvir, İsrail'in yasakladığı ve ABD'nin yıldırı örgütü yerine tanımladığı rasist “Kah” hareketinin de eskiden müşterek üyesiydi ve Filistinlilerle çatışmayı sona erdirmek düşüncesince Oslo Anlaşmalarını imzalayan Başbakan İzak Rabin'in öldürülmesi öncesinde kuvvet eylemlerini heveslendirme etmişti.

Ben-Gvir, 1995 senesinde El Halil’deki İbrahim Camisi'nde tapınma fail Müslümanlara biberli açarak dolgun kırım karşılayıcı Baruch Goldstein'ın da açıkça müşterek hayranı.

Filistinlilerin, aşkın sağcıların toprak alabileceği İsrail hükümetine bakışı

İsrail, akıbet senelerde koalisyon hükûmeti hükûmeti krizleri ile intihap sarmalına girerek politik sahnede istikrarsızlığa mahkum olsa da, Filistinlilere müteveccih politikası değişmedi. İşgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı Apartheid sistemi, orantısız şiddet, ölüm, ev yıkımları, tehcir, yerleşimci sertliği ve Mescid-i Aksa’nın statüsüne müteveccih ihlaller uzunlamasına bitmeme ediyor.

Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) sabık ay, 2022 yılının 2006’dan bu yana Batı Şeria’daki “en ölümsek yıl” bulunduğunu ve İsrail ordusunun “orantısız kuvvet kullanımının akıl yarattığını” açıklamıştı.

Filistinlilere müteveccih rasist ve ayrımcı politikalarıyla öne çıkan Netanyahu ittifakındaki partilerin, hükümette toprak almaları biçiminde Filistin sorununu kesinlikle etkileyebileceğini, karışma altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilere sorduk.

Filistinliler, bulunan İsrail hükümeti zamanında karışma ve Apartheid uygulamalarının elhak hat safhaya taşındığını belirterek, akıl mucit acemi İsrail aşkın sağı düşüncesince “daha ne derece çirkin olur ki” diyorlar.

AA muhabirine mütekellim Kudüslü Vecih Bişara (74), “Böyle müşterek sonucun çıkacağını kestirim ediyorduk.” dedi.

İsrail ordusunun kalın pıtrak baskınlar düzenlemiş bulunduğu Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da bu sene 26'sı bebek minimum 110 Filistinliyi öldürdüğüne ayraç fail Bişara, “Şu anki İsrail Başbakanı (Yair Lapid), seçimleri düzeltmek düşüncesince Cenin’de Nablus’ta müşterek derinti insanı öldürttü. Ama tersine he ve kaybetti. Yaptığı işine yaramadı. Çocukları öldürttü, aşkın sayıda insanı öldürttü ama işine yaramadı.” diyerek konuştu.

“Cesetlerimiz üstünden kampanya yapmış olup iktisap derdindeler”

Mescid-i Aksa’ya mevrut 68 yaşındaki Ramallahlı Muhammed Amara da “Yeni İsrail hükümeti eskisinden değişik olmayacak.” dedi.

Lapid ve Netanyahu’yu, “Aynı madalyonunun dü yüzüler.” şeklinde tanımlayan Amara, şunları söyledi:

“Netanyahu’nun gelmesi de gitmesi de müşterek şeyi değiştirmez. Hepsi de Filistinlileri öldürmenin derdinde. Sadece cesetlerimiz üstünden kampanya yapmış olup iktisap derdindeler.

(Ben-Gvir) Silahını çekip Filistinlileri yıldırma ediyordu. Mescid-i Aksa’ya, Şeyh Cerrah Mahallesine baskınlar düzenliyor. İsrail hükümeti ise tek nesne yapmayıp ona siper sağlıyor.”

Bir öbür Filistinli ise, “Hiçbir nesne değişmeyecek. Her nesne bulunduğu kabilinden bitmeme edecek. Ben-Gvir denen kişi genelev derdinde. Makam istiyor. Biz burada direnmeye bitmeme edeceğiz. Burada kalacağız.” ifadelerini kullandı.

"Ben-Gvir’i ABD caba istemiyor"

Kudüslü iş insanı Ziyad (63) da, aşkın sağla kurulması muhtemel sağcı hükümeti, “Aşırıcı müşterek hükümet. Fanatik mutekit partilerin Likud ile anlaşma kurduğu müşterek hükümet Filistin halkına erinç çalışır.” dedi.

Ziyad, karışma altındaki Filistinliler düşüncesince durumun elhak aşkın çirkin bulunduğunu şöyle anlatım etti:

“Her gündüz ölümleri görerek kesinlikle şen olabilirim. Sadece elini cebine atıp çıkardığın düşüncesince sana biberli ediyorlar. Dün müşterek canlı yürürken onlara tek nesne yapmadığı biçimde 6-7 er ona saldırıp vurmaya başladılar. Bu Allah’tan yerinde mıdır? Filistin halkının bu hali benimseme etmesi muhtemel mü?

Demokrasi diyorlar. Hangi demokrasiden bahsediyorlar? İsrail hükümeti hoppadak Filistin halkını öldürmek, sömürme etmek, çirkin iş eylemek istiyor. Bana yegâne Filistinlilere aklık davranan İsrail polisi gösterin. Tam müşterek diktatörlük gibi.”

Ben-Gvir’i “yeryüzündeki en şişman ırkçı” yerine değerlendiren Ziyad, “Zaten Kahanizm’e mensuptur. Filistinlilerden tiksinme fail müşterek ırkçı. Sadece Filistinli değil hepsi Araplardan tiksinme ediyor. ABD caba onu istemiyorsa düşünün artık. (ABD Başkanı Joe) Biden da izah yaptı, ‘onunla müzakere kılmak istemiyorum’ dedi.”

“Uygulanan siyaset daima aynı”

Tul Kerem kenti sakini Filistinli Ömer (47) de, “Filistinliler yerine hala karışma altındayız. Netanyahu, Bin-Gvir yahut bambaşka birisi de gelse karışma bitmeme edecek.” diyerek konuştu.

Filistinlilere müteveccih baskıların tek kesilmediğini dile getiren Ömer, “Uygulanan siyaset daima aynı. Değişen müşterek nesne yok. Hepsi birbirinin aynısı. Bin-Gvir de zulümlere gadir katacak. Kudüs’teki ve Mescid-i Aksa’daki hali görüyorsunuz.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler