USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistinli Nebil ağababa İsrail'in sürme tehdidine hakkında rastgele şeb nöbette

Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerinden 76 yaşındaki Nebil el-Kurd, "Her an evimizden çıkarılmaktan korkuyorum. Bu ev bizim vatanımız. Burada büyüdüm, evlendim. Bütün hayatım burada geçti." dedi.

Filistinli Nebil ağababa İsrail'in sürme tehdidine hakkında rastgele şeb nöbette
11-11-2021 11:50
Kudüs

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te mevcut Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerinden Nebil el-Kurd, İsrail makamlarının sürme tehdidine dirlik gelişigüzel güneş evinden çıkarılma korkusuyla sabahlıyor.

Son çağda evlerinden boşaltma edilme tehdidiyle dirlik karşıya küsurat Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayanların hikayesi, milyonlarca Filistinli düşüncesince mecburi göç, soygunculuk ve katliamların simgesi bulunan 1948'deki Nekbe'ye (Büyük Felaket) denli uzanıyor.

İsrail'in Filistin topraklarında bağımsızlığını anons etmiş olduğu tarihte evsiz küsurat 28 aile, 1956'da Ürdün kanalıyla Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yerleştirildi.

Yıllardır burada canlı Filistinliler, dakika İsrail makamlarının sürme tehdidiyle dirlik karşıya. İsrail, burada canlı Filistinlilerin, konutlarını Yahudi yerleşimciler lehine boşaltmasını istiyor.

Şeyh Cerrah sakinleri ise onlarca senedir yaşadıkları evlerinden dakika gene çıkarılarak ikinci kat sığınık niteliğine atlanmak istemiyor. Mahalle sakinleri, İsrail makamlarının baskılarına direniyor.

Mahalle sakinlerinden Filistinli Nebil ağababa de İsrail'in baskılarına sorumluluk eğmeyerek, gelişigüzel şeb evinde mahalleyi seyrederek iş tutuyor.

Sabaha denli gözüne hab girmiyor

Gece İsrail güçleri veya Yahudi yerleşimcilerin mahalleye muhtemel müşterek baskınına dirlik sak gözleyen 76 yaşındaki Nebil el-Kurd, fakat güneş ağardıktan sonradan uyuyor.

AA muhabirine mütekellim Nebil dede, evlerinden çıkarılma tehdidine dirlik gelişigüzel şeb sabaha denli kameralardan mahalleyi izlediğini söyledi.

Mahallenin öteki sakinlerinin de kendisi üzere ide içre olduğunu, İsraillilerin baskınından ide ettiklerini dile getiren buğulanmış Filistinli, "Her an evimizden çıkarılmaktan korkuyorum. Bu ev bizim vatanımız. Burada büyüdüm, evlendim. Bütün hayatım burada geçti." dedi.

Daha ilkin de evlerinden sürme edildiklerini kail Nebil el-Kurd, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

"Ailemiz aslen Kudüslü. Annem ve babam Kudüs'te evlenmiş, hâlâ sonradan Filistin'in kuzeyine barhana ederek oraya yerleşmişler. Babam Hayfa Limanı'nda müşterek lokanta açmış. O çağda kılıç Nasıra'da oturuyormuşuz ego de orada doğmuşum. Daha sonradan babamın restoranının bulunmuş olduğu Hayfa'da tevakkuf ettik. 1948'de harp başladığında İsrailli çeteler Filistinlilere patlayıcılarla saldırmaya başladı. Bunun dair bu bölgelerdeki Filistinliler, köylerinden, evlerinden barhana kılmak mecburiyetinde kaldı. Biz de Kudüs'e geldik."

Babasının silahlı Yahudi müşterek teşekkül kabilinden müşterek müddet alıkonulduğunu hâlâ sonradan ailesinin Ürdün'e barhana kılmak mecburiyetinde kaldığını ekleyen Kurd, endamsız müşterek müddet Ürdün'de kaldıktan sonradan gene Kudüs'e döndüklerini söyledi.

BM kuruluşuyla meydana getirilen geçim kararı Şeyh Cerrah'a yerleştiler

Kudüs'e geri döndüklerinde müşterek müddet dedesinin Vadi el-Cevz Mahallesi'ndeki 16 metrekarelik evinde tevakkuf ettiklerini aktaran Kurd, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"1954-1956 yıllarında Ürdün hükümeti ile Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ortada geçim imzalandı. Kudüs'te bizim de ortada olduğumuz 28 aile, 1956'da Ürdün kanalıyla Şeyh Cerrah Mahallesi'nde iskân ettirildi. Bu çağda Ürdün hükümeti bizimle kavlükarar yaptı, UNRWA da bizlerden sığınık kartlarımızı aldı ve 1956'da bu evlerde tevakkuf etmeye başladık."

Bu tarihten itibaren Şeyh Cerrah'taki evlerinde yaşadıklarını aktaran Kurd, Ürdün hükümetinin buradaki evleri, tevakkuf fail aileler dair derç işlemini tamamlamadığını söyledi.

Kurd, Ürdün hükümetinin 1967'de pırtı işlemlerine başladığını fakat harp başlayınca işlemlerin tamamlanamadığını, bunu İsrail'in yapması icap ettiğini fakat onun da yapmadığını belirtti.

İsrail makamlarının bunun hesabına menfaatlerini sürme etmeye çalıştığını dile getiren Kurd, önceki adına 1972'de Yahudi yerleşimci müşterek örgütün buranın kendilerine ilişik bulunduğunu kanıt ederek Filistinli 28 eş aleyhine sorun açtığını aktardı.

"Mahkeme bizim müstecir olmamızı istiyor"

O vakitten bu yana mahkemelerin aralıklarla sürdüğünü ve bugüne değin 12 ailenin güçlükle sürme edildiğini kaydeden Kurd, 2020'de kendileri aleyhine baştan sorun açıldığını ve 7 ailenin evini boşaltması anlamında değişmeyen çıktığını fakat karara itiraz ettiklerini söyledi.

Kurd, "Mahkeme, bu evlerin malikinin Yahudi yerleşimciler bulunduğunu tanımamızı ve bizim müstecir olmamızı istiyor. Bu, bizi anbean evlerimizden kovmalarına olanak veriyor. Bu sebeple mahkemenin 'koruyucu kiracılık' şeklindeki önerisini reddettik." dedi.

İsrail'in sürme politikasına dirlik İslam dünyasından dayanak beklediklerini vurgulayan Kurd, İslam ülkelerinin başta de Ürdün'ün bu mevzuda kemiksiz politik davranış sergilemesi icap ettiğini belirtti.

İsrail'in bu politikaları zımnında ikinci kat sığınık pozisyonuna düşmekten çekinen Filistinli buğulanmış adam, "Biz 1948'den bu yana yenmiş reşit müşterek halkız. 1948'de evlerimizden güçlükle çıkarıldık. Bir kat hâlâ çıkarılmak istemiyoruz. İnşallah gene sürme edilmeyiz." niteleyerek konuştu.

İsrail tehcirini dünyaya duyuran Filistinli kardeşlerin babası

Nebil dede, ayrımsız vakitte Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine müteveccih sürme tehdidinin dünyaya duyurulmasında ehemmiyetli gösteriş oynayan ve Time dergisinin belirlediği "2021'in En Etkili 100 Kişisi" arasına giren 23 yaşındaki Filistinli aktivist Muna el-Kurd ile koşa kardeşi aktivist Muhammed el-Kurd'un babası.

Nebil el-Kurd, evlatlarının küçüklüklerinden bu yana Yahudi yerleşimcilerin mahalledeki ihlallerini belgelemeye ve duyurmaya çalıştığını, büyüdüklerinde de mahallenin sesi bulunduğunu söyledi.

Instagram'da 2,5 milyonu çok takip edenleri mevcut Filistinli aktivist kardeşler, bitirdikleri paylaşımlarla Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşanmış bulunan hukuksuzlukları ve İsrail polisinin saldırılarını topu topu dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Muna ve koşa kardeşi Muhammed'in de aralarında bulunmuş olduğu Filistinli aktivistler Şeyh Cerrah'ta yaşananlara dikkati döşemek düşüncesince Twitter'da #SaveSheikhJarrah etiketiyle müşterek kampanya başlatmış ve bu kimlik endamsız müddette evren gündemine girmişti.

İsrail mahkemesinin kiracılık önerisi

İsrail Yüksek Mahkemesi, 4 Ekim'de Şeyh Cerrah Mahallesi'nde güçlükle evlerinden çıkarılma tehdidiyle dirlik karşıya bulunan Filistinli ailelere "koruyucu kiracılık" önerisinde bulundu.

Mahkemenin, Filistinli ailelerin 15 sene süresince yahut ayrıksı müşterek anlaşmaya varılana denli "koruyucu kiracı" adına tanınmasını öngören teklifine göre, evlerine el konulması tehdidiyle dirlik karşıya mevcut Filistinli aileler bu müddet zarfında, evlerin yapıldığı arazinin sahibi bulunduğunu kanıt fail "Nahalat Shimon" isminde Yahudi derneğine icar ödeyecek.

Kurd ailesinin de içre bulunmuş olduğu Filistinli aileler, mahkemenin bu önerisini reddediyor ve konutlarını kaybetmemek düşüncesince mücadelelerini sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler