USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin'den, İsrail'in, 'Mesafir Yatta' bölgesinin statüsüyle ilişik sonucuna t

İsrail'e ilişkin Kudüs Yüksek Mahkemesi dün, El-Halil'e ilişkin Mesafir Yatta bölgesinin, "İsrail ordusuna ilgilendiren görgü bilimi bilimi alanları" sayılmasına üzerine Filistinlilerin meydana getirdiği itiraz başvurusunu reddetmişti.

Filistin'den, İsrail'in, 'Mesafir Yatta' bölgesinin statüsüyle ilişik sonucuna t
06-05-2022 23:07
Kudüs

Filistin, nehiy altındaki Batı Şeria'da arazi düzlük Mesafir Yatta bölgesinin statüsüyle ilişik İsrail yargı kararının tehlikesi dair uyarıda bulundu.

Filistin resmi çav ajansı WAFA'da arazi düzlük habere göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yayımladığı bağlanmış açıklamada, İsrail'in 500'ü bebek binlerce Filistinliyi maksat düzlük kararının, mecburi hicret ettirme ve budunsal boşaltma anlamına geldiğini kaydetti.

Ebu Rudeyne, İsrail'in yıkım, boşaltma ve yerleşme kadar tamamı eylemlerinin, Filistinliler ve topraklarına müteveccih meri 'apartheid' (sistemsel ayrımcılık) diyeti çerçevesinde birlikte infaz bulunduğunu belirtti.

Bu uygulamanın sahada kazalı neticeleri olacağına ayraç fail Ebu Rudeyne, bu kadar kararların neticelerinden İsrail hükümetinin mesul bulunduğunu tabir etti.

Ebu Rudeyne başkaca ABD yönetiminin, alanda tansiyonu yükselten İsrail'in bu kadar korkmadan ve anlayışsız adımlarının önüne geçmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

İsrail'e ilişkin Kudüs Yüksek Mahkemesi dün, Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentine ilişkin Mesafir Yatta bölgesinin, "İsrail ordusuna ilişik yetişek alanları" sayılmasına dirlik Filistinlilerin icra ettiği itiraz başvurusunu reddetmişti.

İsrail mahkemesinin, bölgenin statüsüyle ilişik Filistinlilerin itirazını reddetmesi, semt sakinlerinin güçlükle tahliyesinin alternatifini açmıştı.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu 2000'de "askeri alan" yer aldığı iddiasıyla Filistinli bedevilerin yaşamış yer aldığı El-Halil kırsalındaki Mesafir Yatta dalında mevcut 8 köyün tahliyesi düşüncesince sorun açmıştı.

İsrail, bahis konusu yerlerin 1980'den buyana tasarruf dışı bulunduğunu kanıt ederek semt sakinlerinin yerlerinden edilmesini arzu ederken, Filistinliler bu iddiaları yalanlıyor.

El-Halil'in güneyinde arazi düzlük bu köylerin bulunmuş yer aldığı semt Filistinliler kabilinden "Mesafir Yatta" kendisine isimlendirilirken İsrail ise buraya "Cebel el-Halil" diyor.

"Mesafir Yatta", Filistin ile İsrail yönetimi ortada 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılan Batı Şeria'nın "C" dalında arazi alıyor. İsrail, bu alanda Filistinlilerin nesir faaliyetlerini engelliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler