USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filipinler'i 36 sene sonraları baştan müşterek Marcos yönetecek

Filipinler mutluluk başkanlığına seçilen Ferdinand Marcos, 36 sene sonraları babasının bıraktığı yerden bitmeme edecek.

Filipinler'i 36 sene sonraları baştan müşterek Marcos yönetecek
10-05-2022 15:25
Ankara

2016 seçimlerinde başbuğ yardımcılığı vazifesini Leni Robredo'ya kaptıran Marcos, mevki başkanlığı seçimlerinde resmi sıfır neticelere mucibince yüzdelik 58,92 oy alarak ipi göğüsledi.

Marcos'un aut politikasının, Filipinliler ve ülkenin çıkarlara odaklanacağı belirtiliyor.

Marcos, Amerika yanlısı yahut karşıtı mı olacağına, Çin yanlısı yahut karşıtı mı olacağına ilişkin, "ulusal yarar odaklı" ortak siyasa benimseyeceğini vadediyor.

"Bunu değme devir söylüyorum, Amerika ve Çin düşüncesince çalışmıyorum. Filipinler düşüncesince çalışıyorum." ifadesini kullanan Marcos, ülkenin Çin ile başlayan tartışmasına bağlı politikasının değme Filipinlinin umumi refahı ve yararına olması icap ettiğini savunuyor.

Bölgede yükselen güçlükle Çin bulunduğunu vurgulayan Marcos, bu senenin başlangıcında Güney Çin Denizi'ndeki ülkelerini arkalamak düşüncesince harp gemileri göndereceğini belirtmesine karşın Çin ile ilişkilerin güzel olduğuna inanıyor.

Marcos'a göre, Güney Çin Denizi'nde derinliğine süredir bitmeme fail anlaşmazlığı halletmek düşüncesince Çin ile mütalaa planlamak gerekiyor.

Ülkesinin süper güçler ortada aşırı terbiyeli ortak çizgide yürümeye çalıştığını korumak için çaba sarfeden Marcos, Amerika ile hususi ortak ilişkisinin bulunduğunu ve bu birlikteliğin ömür boyu süreceğini düşünüyor.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin yüz kere Amerika ile ehemmiyetli ortak askeri anlaşmayı sona erdirmekle yıldırma etmesi zımnında dü iklim arasındaki ilişkide gerginlik yaşandı.

Marcos'a göre, Amerika ve Filipinler ortada hususi ortak uyuşma bulunuyor ve ABD, Filipinler'e iane buyurmak düşüncesince "birçok bilinçlilik yapabilir."

Marcos, Ukrayna'nın indinde arazi aldı

Daha ilk Ukrayna'daki harbe huzur durum edinmeyi reddeden Marcos, Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesini lakin "Ukrayna'nın özgürlüğüne hürmet duyulması gerektiğine" inanıyor.

Marcos'a göre, Ukrayna-Rusya savaşının "barışçıl ortak halde çözülmesi" başkaca "Ukrayna'nın özgürlüğüne ve vatandaşlarının demokratik hayat durumuna hürmet duyulması" gerekiyor.

Marcos Filipinler düşüncesince ne vadediyor?

5 Ekim 2021’de mevki başkanlığı seçimlerine sözlü olacağını duyuran Marcos, "birleştirici liderliği" Filipinler'e art getireceğini vadederek, zorluklarla ortak dört başı mamur kendisine cenk edilmesi icap ettiğini savunuyor.

Ülke ekonomisinin siyasetten aşırı hâlâ ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Marcos, politik fikir ne olursa olsun beraberce çalışmanın gerekliliğine odaklanıyor.

Marcos, Filipinler'in 17'nci mevki başkanı kendisine göreve başladığında, Kovid-19 zımnında madun yukarı bulunan iklim ekonomisi ile huzur karşıya kalacak.

Bunun yanı esna Marcos, Visayas bölgesinin önde mevrut tecim ve terbiye merkezleri ortada arazi meydan Cebu kentinin gelişim göstermesi düşüncesince hâlâ ortak tomar enfrastrüktür düz yazı ederek iktisadi ortak biçim olmasını sağlamayı vadediyor.

Marcos, 1980'den beri siyasetle iç içe

Ferdinand Marcos'un oğlu 64 yaşındaki Marcos, İngiltere'de hususi Worth Okulu'na gitti ve Oxford Üniversitesi'nde terbiye gördü. Marcos'un resmi biyografisinde Oxford'dan "mezun olduğu" bilgisi arazi alırken birtakımı kaynaklara mucibince içtimai bilgiler dalında "özel diploma" aldı.

Marcos, 1980'de Marcos ailesinin kalesi Ilocos Norte'de siyasete girdi ve babası iktidardan uzaklaştırıldığında eyaletin valisi kendisine fariza yapıyordu.

Ilocos Norte düşüncesince 1992'de kongreye seçilen Marcos, üç sene sonraları bağış kaçakçılığından kabahatli bulundu.

2010'da senatör seçilen Marcos, altı sene sonraları seçimlerde başbuğ yardımcılığı düşüncesince yarıştı lakin yeteneksiz oldu.

Marcos, seçime başbuğ yardımcısı kendisine belirlediği Rodrigo Duterte'nin kızı Davao Belediye Başkanı Sara Duterte-Carpio ile katıldı.

Marcos, babası Ferdinand Marcos'un bıraktığı mirası savunurken diktatörlük kendisine bilinen dönemdeki çalışmalar düşüncesince defo dilemeyeceğini söylüyor.

Baba Marcos'un politik mirası

Ferdinand Marcos, 1965'te Filipinler'in mevki başkanı he ve iktidarını pekiştirdi. Soğuk Savaş zamanında Filipinler, ABD'nin yardımı ile Güneydoğu Asya'nın yükselen güçlerinden bir tanesi kendisine gösterildi.

ABD'nin desteklediği ata Marcos, 1969'da baştan seçildi lakin üç sene sonraları "komünist ve yıkmacı güçler"i esbabımucibe göstererek örfi idare duyuru etti.

Binlerce muhalifin hapishanelerde azap gördüğü, 3 binden ortak tomar bireyin asayiş güçleri çeşidinden öldürülmüş olduğu kesit, arsıulusal bölgede diktatörlük devri kendisine adlandırıldı.

Marcos'un 20 sene geçindiren iktidarı, 1986'daki ahali ayaklanması ile sona erdi. Ailesiyle Hawaii’ye kaçan Marcos, 3 sene sonraları yaşamını kaybetti.

Marcos yönetimindeki usulsüzlük ve savurganlıkla ilgilendiren iklim içerisindeki tepkiler yoğunlaştı. Marcos ailesinin New York ve Kaliforniya'da mülkler edinmesi kadar konular, ultra gösteriş yaşamlarından uydurma ettirdi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2004'te ata Marcos ve emektar görk kraliçesi eşinin 10 bilyon doları zimmetlerine geçirdiklerinin kestirim edildiğini gündeme getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler