USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'FETÖ'nün asıl yüzünü sonraları öğrendim' diyen dişçi itirafçı oldu

FETÖ'nün firari savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara ile basketçi Enes Kanter'in terasında foto çektirdikleri diş kliniğinin sahibi Ali İlker Baştan, itirafçı olması isteğiyle baştan tanıdık davada 5 sene hapishane cezasına çarptırıldı.

'FETÖ'nün asıl yüzünü sonraları öğrendim' diyen dişçi itirafçı oldu
21-01-2022 18:08
İstanbul

FETÖ lehine içtimai medyada paylaşımlarda mevcut firari basketçi Enes Kanter, meslekten ihraç edilen örgütün firari emektar savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara'yla çektirmiş olduğu fotoğrafı Twitter'dan yayımladı.

Polis ekipleri, 15 Temmuz vuruş girişiminin arkası sıra fotoğrafın Üsküdar Çengelköy'deki hususi diş kliniğinin balkonunda çekildiğini belirleyerek teşkilat kabilinden kullanıldığı belirleme edilen kliniğin sahibi Ali İlker Baştan'ı gözaltına aldı.

Baştan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde meydana getirilen yargılamada 29 Mart 2018'de "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan 7 sene 6 ay hapisle cezalandırıldı ve ev hapsiyle boşaltma edildi. Birlikte bire birlikte suçtan yargılandığı benzeri Esma Kuriş Baştan ise dosyası ayrıldıktan muahharen "örgüte yardım" suçundan 1 sene 13 ay hapishane cezasına mahkum edildi.

Yargıtaya meydana getirilen temyiz incelemesinde çalışan nedamet hükümlerinden feyizlenmek istediğini tamlayan Baştan'ın dosyası bozularak domestik mahkemeye gönderildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Eylül 2021'de baştan görülmeye başlanan davada maznun Baştan, çalışan nedamet hükümlerinden yararlanma kapsamında tabir vererek inkar alternatifini seçti.

FETÖ elebaşıyla beniz yüze görüştü

Baştan, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde tahsil edilen ifadesinde, eşinin New York Üniversitesinde ortodonti uzmanlığı yapması zımnında yoğun pıtrak gittiği ABD'de örgütle tanıştığını, toplantılarına katıldığını anlattı.

Bu toplantılara dahil bulunan birtakımı bireyleri Türkiye'deki kliniğinde arada sırada ücretli, arada sırada de parasız otama ettiğini kail Baştan, 2008 yılı ramazan ayında bayramlaşma düşüncesince FETÖ'den yargılanan Halit Şeker ile Pensilvanya'da örgütün sergerde Fetullah Gülen'in yaşamış olduğu yere gittiklerini belirtti.

Baştan, bayramlaşma düşüncesince enli birlikte salonda bekletildiklerini dile getirerek, "Şeker kabilinden Gülen'e 'Hizmete aşırı yardımı var.' sanarak tanıtıldım ve övüldüm. Fetullah Gülen de katkılarımdan mutlu olduğunu, faydalı ve ücret işi yapanların herhangi birlikte dü dünyada bunun mükafatını alacağını söyledi. Oradan ayrıldıktan muahharen Şeker, 'Hocanın faydalı duasını aldın, bundan böyle birlikte işin olursa behemehâl görülür.' dedi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye döndükten muahharen örgütün etkinliklerine katılmaya bitmeme ettiğini tamlayan Baştan, şunları kaydetti:

"Bir hastamın önermesi üzerinde kızının tedavisini yaptığım müddette Zekeriya Öz muayenehaneme geldi. Bir güneş Enes Kanter ve Celal Kara ile geldi. Terasta foto çektiren bu kişilerle günce yaşama ilişkin geveze ettik. Daha muahharen Celal Kara'nın diş kontrolünü yapmış olup müstelzim otama kendisince bilgelik verdim. Bir henüz da Kara'yı görmedim. İlk başlangıçta bunların ağız ağıza duru ve parlak birlikte yapıda bulunduğunu ve dine fariza ettiklerini sanıyordum. Ancak ahir gelişimleri gördükten doğrusu maskeleri düştükten muahharen esas niyetlerinin dine fariza olmadığını ve dini birlikte bina kabil görünüp yarar şartıyla cereyan fail el haini olduklarını, hem dinimize bununla birlikte vatanımıza dokunca verdiklerini açıkça ve belirgin biçimde öğür oldum. Çok lakin aşırı pişmanım. Gerçek niyetlerini yanlışlıkla de olsa bu örgütün yapısına fariza ve yardımda yitiklik etken olanlardan herhangi birlikte dü dünyada şikayetçiyim. Vatan haini olduklarını bilseydim katiyen iane ve fariza etmezdim."

Ücretsiz ve ya düşüt ücretle otama yaparak dine fariza ettiğini ve faydalı işlediğini düşündüğünü özetleyen Baştan, "O zamanın en çelimli savcısı konumunda bulunan Zekeriya Öz kabil fevk düzeydekiler, sporcular kabil adlı sanlı isimlerle uygun muhataptım. Kendimi aşırı hususi ve çelimli hissediyordum. Bu teşkilat duru ve parlak duygularımı, inancımı ve geleceğimi, kariyerimi bitirerek beni kıygın etmiştir." dedi.

"Cezaevinde FETÖ'nün esas yüzünü göremedim"

Yargılama etabında birlikte müddet vakfedilmiş artan maznun Baştan, cezaevindeyken psikolojisinin biçimsiz bulunduğunu ve yıprandığını tabir ederek, şöyleki konuştu:

"Her bilinçlilik ast fevk olmuş, ailemi kıygın etmiş ve üzmüştüm. Neyin ne işe yaradığını bilmediğim ve cezaevinde hoppadak FETÖ'cülerle bağlantı biçiminde olduğum birlikte devirde FETÖ'nün esas yüzünü göremedim. Mağdur edildiğimi ve aileme kıygı edildiğini düşündüğüm düşüncesince o kızgınlıkla 'Onlar betona envestisman yaptı, kılıç beyine envestisman yaptık.' kabil söylemlerde bulundum. Cezaevinin içre olayların esas yüzünü müşahede şansım olmadı. O devirde ülkemize ve milletimize ziyanı bulunan sahtekar birlikte el haini bulunduğunu bilmiyordum ve işin önemli noktasını göremiyordum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bitmeyen şükranlarımı sunarım ki FETÖ'nün maskesini düşürerek hem bana bununla birlikte benim kabil kıygın bulunan nice kişiye örgütün esas yüzünü gösterdi. Gülen'in el haini ve şahısların dini duygularını sömüren idaresizlik birlikte yıldırı örgütünün sergerde bulunduğunu anlamamızı sağladı. FETÖ'nün esas yüzünü göremediğim düşüncesince aşırı ümitsiz ve pişmanım."

Savcı, pişmanlığı çıtırbom buldu

Sanık Baştan'ın seans ortada tahsil edilen ifadesinin dosyaya girmesinin arkası sıra dava, sabık hafta meydana getirilen duruşmayla karara bağlandı.

Duruşma savcısı, mütalaasında sanığın "FETÖ/PDY silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi, çalışan nedamet kapsamındaki ifadesini çıtırbom buldu.

Pişmanlığını sonuç savunmasında da yineleyen maznun Baştan, "Söz konusu örgütün esas yüzünü aşırı muahharen öğrendim. Samimiyetle dört başı mamur bildiklerimi anlattım." dedi.

Mahkeme heyeti, maznun Baştan'a teşkilat içerisindeki konumu, rolü ve faaliyetlerini dikkate alarak "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan 9 sene hapishane cezası verdi.

Sanığın örgütün faaliyetlerine müteveccih anlatımları ve bunların örgütün dağılmasına sağlamış olduğu yahut sağlayacağı ulama ile muhakeme sürecindeki davranışlarını dikkate düzlük heyet, cezayı 5 yıla indirdi.

Heyet, sanığın dünya dışına depar belgesi yasağının devamına, karakola imza atma şeklindeki adli arama tedbirinin ise kaldırılmasına hükmetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler