USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz rakamlarını yükseltmenin elan tarihi değil

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere ortak cevap verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini tabir etti.

Fed Başkanı Powell: Faiz rakamlarını yükseltmenin elan tarihi değil
03-11-2021 23:45
Washington

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı tutmasının, dünya malı alıntı hızında ise azalmaya gidileceğini duyurmasının peşi sıra videoteyp konuşma yöntemiyle matbuat toplantısı düzenledi.

Risklere gönül rahatlığı tetik olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Powell, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçek katışık yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin açıkça biçimde yavaşladığına dikkati çekti.

Powell, "Yaz aylarında Delta varyantı zımnında acemi insan koronavirüs (Kovid-19) olaylarındaki artış, yolculuk ve canlılık de karışma peyda etmek kıl payı salgından en negatif biçimde etkilenen sektörlerdeki toparlanmayı engelledi. Ekonomik faaliyet, başta motorlu araç endüstrisinde, sunma kısıtları ve darboğazlar zımnında de aksadı." dedi.

Powell, Kovid-19 vakalarının azalması ve aşılamada kaydedilen ilerlemeyle iktisadi büyümenin bu çeyrekte toparlanması ve sene genelinde çelimli büyümeyle neticelenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Enflasyon hedefin ince üstünde ilerliyor"

İş gücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye bitmeme ettiğini tamlayan Powell, umumi iktisadi faaliyette bulunduğu derece Kovid-19 olaylarındaki artışla iş gücü piyasasındaki iyilik hızının da yavaşladığını kaydetti. Powell, bahis konusu yavaşlamanın eğlence, konaklama ve terbiye karışma salgına en hassas sektörlerde yoğunlaştığını aktardı.

Salgın ve ekonominin normalleşmesiyle ilgilendiren sunma ve arzu dengesizliklerinin birtakım sektörlerde ehemmiyetli eder artışlarına bozukluk olduğuna ayraç fail Powell, "Özellikle darboğazlar ve tedbir zinciri aksamaları, üretimin DOĞRU vadede talepteki toparlanmaya ne denli aceleci karşılık verebileceğini sınırlandırıyor. Sonuç olarak, umumi enflasyon, yüzdelik 2'lik derinlemesine vadeli amacımızın ince üstünde ilerliyor." diyerek konuştu.

Powell, sunma kısıtlarının beklenenden elan şişman bulunduğunu ve elan derinlemesine sürdüğünü belirterek, efdal enflasyonun antipatik gücünün ağırlıklı yerine salgının bozukluk bulunduğu bozulmalar olmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

"Araçlarımız sunma kısıtlarını hafifletemez"

Yüksek enflasyonun erat ve aileler düşüncesince yarattığı zorlukların bilincinde olduklarını kaydeden Powell, "Araçlarımız sunma kısıtlarını hafifletemez." değerlendirmesinde bulundu.

Powell, sunma kısıtlarının kalıcılığını yahut şişkinlik üstündeki etkilerini kestirim etmenin baş döndürücü güç bulunduğunu vurgulayarak, global tedbir zincirlerinin kompleks olduğunu, alışılagelen işlevine döneceğini fakat bunun zamanlamasının ince belgisiz bulunduğunu dile getirdi.

Fed Başkanı Powell, "Enflasyonun seyrinin yada derinlemesine vadeli şişkinlik beklentilerinin, hedefimizle insicamlı seviyelerin ehemmiyetli ve ısrarlı ortak biçimde ötesine geçtiğine ilişikli semboller görseydik, eder istikrarını arkalamak düşüncesince araçlarımızı kullanırdık. Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmeyeceğini cankulağı izleyeceğiz." dedi.

Varlık alımlarının doğacak senenin ortasında sona ermesi bekleniyor

Varlık alımlarının hızının düşürülmesine ilişikli ise Powell, "Ekonomi beklendiği derece gelişirse, dünya malı alımlarının hızındaki benzeşim düşüşlerin anlaşılan rastgele ay akla yatkın olabileceği kanaatindeyiz, bu da dünya malı alımlarının doğacak senenin ortasında sona ereceği anlamına geliyor." diyerek konuştu.

Powell, iktisadi görünümdeki değişikliklere layıkıyla alımların hızını ayarlamaya anık olduklarını belirterek, "Bilançomuzun genişlemesi durduktan sonraları üstelik elimizde tutacağımız mevcudat mali şartları desteklemeye bitmeme edecek. Bugün dünya malı alımlarımızı azaltmaya start kararımız, faiz oranlarına ilişikli politikamızla ilgilendiren rastgele ortak direkt çevir sesi taşımıyor." dedi.

"Faizleri yükseltmenin daha tarihi değil"

Bu toplantının odağının faiz paylarını arttırmak olmadığını, dünya malı alımlarını düşürmek bulunduğunu vurgulayan Powell, ekonominin güzeşte aralıktan beri hedefler doğrultusunda ehemmiyetli seviyede tekâmül kaydetmesi zımnında dünya malı alımlarını kısıntı çağının geldiğini düşündüklerini tabir etti.

Powell, "Faiz paylarını yükseltmenin daha tarihi bulunduğunu düşünmüyoruz. Maksimum istihdama erişmek düşüncesince katılması müstelzim sefer var." değerlendirmesinde bulundu. Fed Başkanı Powell, iş gücü sanayisine iyileşmesi düşüncesince elan ortak tomar devir özgülemek istediklerini kaydetti.

Arz darboğazları ve efdal enflasyonun doğacak yıla denli bitmeme etmesinin beklendiğini tamlayan Powell, enflasyonun doğacak senenin ikinci yahut üçüncü çeyreğinde düşmesinin beklendiğini aktardı.

Powell, faizleri açık açık tezyit çağının ekonominin gidişatına ilişikli olacağını vurgulayarak, "Sabırlı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir karşılık icabında duraksama etmeyeceğiz." dedi.

Varlık alıntı hızını değişmek durumunda kalmaları şeklinde transparan olacaklarını tamlayan Powell, piyasaları şaşırtmayacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler