USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Faydalı böcekler, ziraatçıyı endişelendiren çayır tırtılıyla uğraş edecek

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi talim üyelerince laboratuvar zarfında imal edilen dü yararlı böceğin ilkin ayçiçeğinde ortaya çıkan dokuncalı tırtıla için mücadelede muvaffakiyet sağlamış olduğu bildirildi.

Faydalı böcekler, ziraatçıyı endişelendiren çayır tırtılıyla uğraş edecek
21-07-2022 19:05
Ankara

Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, yararlı böceklerin üretildiği medrese laboratuvarında AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ayçiçeğinin yağ elde edilmiş müşterek tomar ehemmiyetli müşterek sanayi bitkisi bulunduğunu ve istihsal alanlarının yüzdelik 50'ye yakınının da Trakya'da bulunduğunu söyledi.

Trakya'da çayır tırtılının baş döndürücü derecede çoğalmasının çiftçilerde ürkü yarattığını dile getiren Özkan, bu böceğin esasta devir zamane maslahat olduğunu, bundan 40 sene ve 10 sene evvela de gine bu halde artım yaşandığını anlattı.

Özkan, tırtılın sebep demin çoğaldığına bağlı şu detayları verdi:

"Bunun nice sebebi olabilir. Bunlardan müşterek tanesi, toptan dünya değişikliği. Sıcaklığın 1 santigrat basamak değişmesi, 12 haftalık 1 müddette böceğin sayılarını 100 kıvrım artırabilir. Geometrik çoğalıyor. Bu çayır tırtılının müşterek dişisi 400 nüsha husye bırakır ve yılda 5 çocuk veriyor. Bu dölün topu topu muammer olsa bütün yeryüzünü kaplayabilir. Aslında bu bütün haşerat düşüncesince doğrudan çabucak böyle. Peki bu niçin olmuyor? Çünkü dünya şartları o kurt düşüncesince makul değil. Bu toptan dünya değişikliğinde hararet artışı bu böceğin baş döndürücü derecede artmasına sebep mütekâmil olabilir. İkincisi göçler de sansasyonel mütekâmil olabilir. Çünkü bu kurt yalnızca Türkiye'de yaşamıyor, Avrupa'da yaşıyor, Amerika'da, Asya kıtasında, kitlesinde ve ısıdam dünya dalgası var. Dolayısıyla böceğin müşterek toprak kayması de mütekâmil olabilir. Ama bizlere gereğince en iri nedeni, kusur zirai uygulamalar."

Bu üzere hallerde çiftçilerin geçmiş aklına mevrut yöntemin ilaçlama bulunduğunu aktaran Özkan, ekincilik ilaçları kullanıldığı devir zararlıya huzur muhtemelen müşterek çevrim muvaffakiyet elde edilebildiğini fakat o zararlıyı öldürürken arıların da yaşamını kaybettiğini dile getirdi.

Özkan, "Bu zararlıların yararları var. Denge biçiminde markajcı parazitleri, prodüktörleri var. Bunları da öldürüyorsunuz. Kuşları da öldürüyorsunuz. İlaç görmek çelimsiz vadede hal fakat etraflıca vadede ekolojiyi mahvediyor." dedi.

Alternatif metodlar şart

Bu sebeple çıkar yol alternatifi yöntemlerle bu işin halledilmesi icap ettiğinin altını çizen Özkan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün dirim bilimsel uğraş mevzusuyla 40 yıldan müşterek tomar süredir çalıştığını anlattı.

Prof. Dr. Özkan, şöyleki bitmeme etti:

"Bu zararlıların mücadelesinde en müşterek tomar beğenilen formül kimyevi mücadele, doğrusu ekincilik ilacı kullanımı. Tarım ilacını tercih ettiğimiz devir ilacın yüzdelik birinden öğütücü diş dişi o zararlıya gidiyor, ardı havaya, suya, toprağa karışıyor. Biyolojik gam kaybımız oluyor. Bir de bu ilaçların kullandıktan sonraları müşterek bölümü mamüllerin üstünde kalıyor, insanoğlu gıdası namına kullanıyoruz ve kişilerin sağlığı da bozuluyor. Bunun ekonomiye yansıması var. Tarım ilacı tercih ettiğimiz devir emlak dışına mahsulat gidiyor ve oradan art dönüyor ve zımnında müşterek tomar ağırbaşlı kayıplarımız gır konusu. Biz zararlıları baskılayan yararlı kurt üretiyoruz. Sloganımız da 'akıllı böcek, çokbilmiş çiftçi.'"

Bölümlerinde şu anda müşterek tomar sayıda yararlı kurt bulunduğunu bildiren Özkan, "Burada bizim hocalarımız, hocalarımızın hocası, tığ ve gailesiz tarım mühendisleriyle çalıştık ve bu yararlı böcekleri macun durumuna getirdik." dedi.

Elmada, bağda, cevizde, sebzede gine bu cins müşterek "tuta zararlısı" bulunduğunu bildiren Özkan, tutaya huzur bu yararlı böceklerin "tıkır tıkır" çalıştıklarını söyledi.

Özkan, "Kitle üretimi müşterek sırdır. Şu anda 50 milyon üretecek kapasiteye geldik ve Türkiye bu yararlı haşerat itibarıyla dünyanın en varlıklı ülkelerinden müşterek tanesi. Biyolojik çeşitliliğimiz müşterek tomar varlıklı fakat dirim bilimsel çeşitliliğimizi ek kıymetli ürünlere dönüştüremiyoruz. Tarım ilacı görmek müşterek tomar hazırlop geliyor. Tarım ilaçlarına kolay, ucuz, sansasyonel deniliyor fakat ekincilik ilaçları müşterek zehir. Pestisit niteleyerek biliniyor." niteleyerek konuştu.

"Ucuz, ekonomik, ekolojik on paralık yöntem, dirim bilimsel mücadele"

Son 4-5 yılda 500 ilacın dayanım oluştuğu düşüncesince ruhsuz bir duruma geldiğini ve yasaklandığını aktaran Özkan, şunları kaydetti:

"Demek ki sansasyonel de değil. Bir de ehven diyorlar. Çiftçiye gidip dava bakalım, ekincilik ilaçları ehven mu? Ucuz, ekonomik, ekolojik on paralık yöntem, dirim bilimsel mücadele. Üniversitemiz Teknokent'teki gailesiz girişimcilerle beraberce çalışıyor ve bunu çiftçinin hizmetine sundu. Elimizdeki bu kurt müşterek arıcılık. Üzerinde 35-40 senedir çalışıyoruz. İkinci böceğimiz de dünyada geçmiş kez üretimini gerçekleştirdiğimiz, Türkiye'nin gerçekleştirdiği müşterek yararlı böcek. Evet, o zararlılar var. O zararların faydalıları da var. Eğer tığ doğayı müşterek tomar bozmazsak bu ekolojik balans devam ediyor ve çayır tırtılının yapmış bulunduğu zarar, bahis konusu olmuyor. Şimdi bakın buradaki yararlı kurt ne yapıyor? Zararlı böceğin yumurtasına on paralık husye koyuyor ve imha ediyor. Buradan dokuncalı çıkamıyor. Daha husye dönemindeyken. Biz bu zararlıyı yetiştiriyoruz. Zararlıların üstünde faydalıyı yetiştiriyoruz ve bunları macun durumuna getirip üreticilerin hizmetine sunuyoruz. Çayır tırtılı düşüncesince 2 yararlı böceğimiz var. Dünyada geçmiş kez yetiştiriciliğini Türkiye'nin meydana getirdiği müşterek arıcık. Öbürü de husye paraziti trichogramma.

Bunları elbette kullanıyoruz? Bu macun durumuna geldiği devir bunları üreticiler alıyorlar. Bunu dallara asıyorlar. Buradan yararlı kurt çıkıyor, zararlıyı imha ediyor. Peki bunu ne devir açacağız? Bunun gerçek zamanını yakalamak düşüncesince de müşterek tuzağımız var. O fak da kokuyla zararlıyı buraya çekiyoruz. Ne devir reşit çıktığını belirliyoruz. Ondan sonraları yumurtlayacağı tarihi bildiğimiz düşüncesince bunları asıyoruz ve ziyanı önlemiş oluyoruz."

"Her sene yukarı üstüne üstlük ayrımsız ürünü ekerseniz o zararlının olma ihtimali müşterek tomar fazla"

Türkiye'nin herhangi müşterek sene ekincilik ilaçlarına 600 milyon dolar mal ödediğini tamlayan Prof. Dr. Cem Özkan, dirim bilimsel mücadelenin artması ile hem harcamadan bununla beraber zararlılardan kolaylıkla kurtulunabileceğini söyledi.

Özkan, dirim bilimsel uğraş dair ilgilendiren kurumlarla beraberce emek vermek yapılması icap ettiğini belirtirken, çiftçileri herhangi müşterek sene ayrımsız ürünü ekmemeleri dair da uyardı.

Prof. Dr. Özkan, "Çözüm namına çıkar yol alternatifi yöntemlere evleviyet vereceğiz. Bu yöntemlerden müşterek tanesi dirim bilimsel mücadele, müşterek gayr de kültürel önlemler. Mesela herhangi müşterek sene yukarı üstüne üstlük ayrımsız ürünü ekerseniz, örneğin yetiştirici bu yanlışlığı yapıyor, güzeşte sene günebakan ekmiş, bu sene gine günebakan ekerse orada o zararlının olma ihtimali müşterek tomar fazla. Onun namına almaş (ekim nöbeti) yapması lazım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler