USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

"Evim Yuvan Olsun" kampanyasına hediye düşüncesince çağ bakımından 4 bin 191 başvuru yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların korunma gereksinimlerini istikbal etmek gibi başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına ahit bakımından 4 bin 191 hediye başvurusu yapıldığını bildirdi.

22-02-2023 15:10
Ankara

AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından edinmiş yer aldığı bilgiye göre, "asrın felaketi" adına vasıflandırılan Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen depremler sonrası afetten etkilenenlerin korunma sorununu bertaraf eylemek şartıyla başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına ev sahiplerinin hevesi sürüyor. Kampanyaya dakika bakımından 4 bin 191 hediye başvurusu gerçekleştirildi.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamada da kampanyanın detaylarına bağlı bilim verildi.

Buna göre, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası, depremzedelerin hamam müşterek yuvaya kavuşmaları şartıyla düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamış yer aldığı kampanya, gerekseme ilavesi bulunan gereksiz evlerin emniyetli şekilde, belli müddet ve koşullarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor.


İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya AFAD ve Türkiye Sigortanın beraberinde taşınmazlar siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da dayanaklık eylemek verdi.

Kısa müddette binlerce vatandaş, depremzedelere belli sürelerle konutlarını adamak şartıyla "www.evimyuvanolsun.org" adresine başvurdu.

Uygulamanın detayları

Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç kadem üzerinde kuruldu. Yardımsever yurttaşlar kampanyaya, "3 ay bedelsiz tahsis", "1 sene iskontolu bedelle kira" yahut "kira desteği" ile katılabiliyor.

Kampanyanın yürütülmüş yer aldığı "www.evimyuvanolsun.org" genel ağ sitesinde "Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum" butonuna basanların başvuruları, lüp bulunmuş yer aldığı ilçenin kaymakamlığı kabilinden durumunda incelenecek.

Kaymakamlığın akıllıca bulmuş yer aldığı evler bedelsiz adına kampanyaya müdahale olacak. Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaza kabilinden yerleştirilecek. 3 maaş müddet hayırsever ev sahibinin talebiyle 12 taban denli uzatılabilecek.

"Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum" seçeneğini yeğleme edenlerin başvuruları da gene lüp bulunmuş yer aldığı içtima kaymakamlığı kabilinden incelenecek.

Kaymakamlık, maksut icar ücretinin lüp asıl ederinin açık müşterek halde altında bulunmasına bakacak. Kaymakamlığın lüp uygunluğunu ve icar ücretinin iskontolu bulunduğunu doğrulama etmesinin ardından, ev kampanyaya müdahale edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "Kira Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaza kabilinden yerleştirilecek. Ev düşüncesince belirlenen icar bedeli, AFAD hesabında birleşen icar bağışlarından karşılanacak.

"Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum" seçeneğini işaretleyenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında iskontolu adına kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.

Depremzedelerin seçilme aşaması

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri kabilinden belirlenecek. Evlere önerge yapılırken engelli, yaşlı, derneşik otama müstelzim vakayiname rahatsızlığı bulunanlar üzere dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler ile depremde fertlerini yitirmiş çocuklu ailelere evleviyet verilecek.

Evlerin elektrik, su, tabii tabii taş yağı lambası faturaları kaza kabilinden karşılanacak. Ev sahiplerine arttırma müşterek harcama doğmamasına alaka edilecek.

Depremzedelerin kullandığı lüp yahut evindeki eşyanın dokunca görmesi ihtimaline yanıt Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası"yla garanti dibine alınacak.

Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, ehil oldukları alıcı portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere ayırmak isteyenler, istedikleri müşterek platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Başvuru etapları ise şöyleki olacak:

- Ev sahibi, taşınmazlar sitelerinden başvuru formunu dolduracak.

- Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek detayları doğrulayacak.

- Emlak sitesi, doğruluğunu doğrulama etmiş yer aldığı detayları ait amme birimine iletecek.

- Kaymakamlık yetkilileri, evi görüşme ederek bağdaşma tespiti yapacak.

- Kaymakamlık, ev sahipleriyle "Ödünç Sözleşmesi" yahut "Kira Sözleşmesi" imzalayacak.

- Engelli, nemli üzere dezavantajlı şahıslara ehil aileler, rüçhan adına evlere yerleştirilecek.

- Kaymakamlık, müddet bitiminde konutu ev malikine doğrulama edecek.

- Bakanlardan değerlendirme

Açıklamada, ait bakanların kampanya tanıtımına bağlı görüşlerine de toprak verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin evvel gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları konutlarını adamak düşüncesince telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, "Bunun kararında bu kampanyayı başlatmış olduk. 'Evim Yuvan Olsun' projesi 'devlet-millet el ele' verilerek yapıldı. Bu kampanya ile emniyetli halde hayırhah yurttaşlarımızın konutlarını afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği paylaşımda, "Hayırsever insanlarımızın depremzedelere konutlarını ayırmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız 'Evim Yuvan Olsun' uygulamasını yurttaşlarımızın istifadesine sunuyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Baykar 22 konutla dayanaklık eylemek verdi

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise toplumsal iletişim araçları hesabından, "Baykar'daki emek vermek arkadaşlarımız düşüncesince toy meydana getirilen 22 skor eşyalı daireyi müşterek sene süresince depremzede kardeşlerimize açıyoruz. Bu günleri el birliğiyle, dayanışmayla aşacağız." duyurusunda bulunmuştu.

Kampanyaya alaka tedricen artıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler