USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Evim Yuvan Olsun" kampanyasına futbol dünyasından dayanaklık etmek çağrısı

İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonunda depremlerden etkilenen vatandaşların korunma gereksinimlerini istikbal etmek gibi başlatılan "Evim Yuvan Olsun" kampanyasına futbol dünyasından da dayanaklık etmek çağrısı geldi.

23-02-2023 02:06
Istanbul

Hayırseverlerin kullanmadığı evlerin emniyetli ortak şekilde, belli müddet ve koşullarda depremzedelere tahsis edilmesinin amaçlandığı dayanak kampanyasına Fenerbahçeli İrfan Can Kahveci, Galatasaraylı Kerem Aktürkoğlu, Trabzonsporlu Dorukhan Toköz ve Rangers'da biçim giyen ulusal topçu Rıdvan Yılmaz, çektikleri videolarla dayanak çağrısında bulundu.

Videolu mesajında Rıdvan, "Afetzedelere evlerimizi açıyor, onlara icar desteğinde bulunuyoruz. Kampanyamıza sen de katıl. Depremzedelerin yaşamını kolaylaştır." laflarına arazi verdi.

İrfan videoteyp mesajında, "Yaraları lahana sarması zamanı. Haydi ortak aileye de sen el ver. 'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına dayanak ol, baş başa iyileşeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kerem Aktürkoğlu ise "Kimse yuvasız kalmasın istiyoruz. www.evimyuvanolsun.org internet sayfası üstünden depremzedelere evimizi açıyor yahut icar desteğinde bulunuyoruz. Dayanışmaya sen de katıl." mesajını paylaştı.

Trabzonsporlu Dorukhan da "Onların en aşırı yunak ortak eve gereksinimi var. 'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına dayanak ol, onların da yunak ortak evi olsun. Şimdi dayanak ve bütünlük zamanı." mesajına arazi verdi.

Kampanyaya 3 günde 4 bin 568 armağan başvurusu geldi. 3 bin 604 isim evini 3 ay bedelsiz adına depremzedelere adamak isterken 964 hayırsever yurttaş da evini 1 sene süreyle tenzilatlı ortak halde kiraya özgülemek düşüncesince müracaatta bulundu.

İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya, AFAD ve Türkiye Sigortanın yanı esna yurt siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da dayanak verdi.

Kısa müddette binlerce vatandaş, depremzedelere belli sürelerle konutlarını adamak benzeri "www.evimyuvanolsun.org" adresine başvurdu.

Uygulamanın detayları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamış yer aldığı kampanya, gerekseme dahası bulunan gereksiz evlerin emniyetli şekilde, belli müddet ve koşullarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor.

Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç kadem üstüne kuruldu. Yardımsever yurttaşlar kampanyaya, "3 ay bedelsiz tahsis", "1 sene tenzilatlı bedelle kira" yahut "kira desteği" ile katılabiliyor.

Kampanyanın yürütülmüş yer aldığı "www.evimyuvanolsun.org" genel ağ sitesinde "Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum" butonuna tıklayanların başvuruları, lüp bulunmuş yer aldığı ilçenin kaymakamlığı çeşidinden durumunda incelenecek.

Kaymakamlığın akıllıca bulmuş yer aldığı evler bedelsiz adına kampanyaya engelleme edilecek. Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "ödünç sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve ilçe çeşidinden yerleştirilecek. 3 maaş müddet hayırsever ev sahibinin talebiyle 12 kadem tabanı denli uzatılabilecek.

"Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum" seçeneğini yeğleme edenlerin başvuruları da gene lüp bulunmuş yer aldığı içtima kaymakamlığı çeşidinden incelenecek.

Kaymakamlık, maksut icar ederinin lüp esas ederinin açık ortak halde altında bulunmasına bakacak. Kaymakamlığın lüp uygunluğunu ve icar ederinin tenzilatlı bulunduğunu doğrulama etmesinin peşi esna ev kampanyaya engelleme edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi ortada "Kira Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve ilçe çeşidinden yerleştirilecek. Ev düşüncesince belirlenen icar bedeli, AFAD hesabında birleşen icar bağışlarından karşılanacak.

"Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum" seçeneğini yeğleme edenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında tenzilatlı adına kiralanacak evlerin icar ödemelerinde kullanılacak.

Depremzedelerin seçilme aşaması

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri çeşidinden belirlenecek. Evlere anlatış yapılırken engelli, yaşlı, derneşik otama müstelzim vakayiname rahatsızlığı bulunanlar derece dezavantajlı bireylerin yer aldığı aileler ile depremde fertlerini yitirmiş çocuklu ailelere evleviyet verilecek.

Evlerin elektrik, su, tabii taş yağı lambası lambası faturaları ilçe çeşidinden ödenecek. Ev sahiplerine arttırma ortak harcama doğmamasına özen edilecek.

Depremzedelerin kullandığı lüp yahut evimizdeki eşyanın dokunca görmesi ihtimaline cevap Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, "Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası" ile garanti dibine alınacak.

Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, cemaat oldukları alıcı portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere ayırmak isteyenler, istedikleri ortak platformdan müracaat formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan müracaat formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Başvuru etapları ise şu halde olacak:

- Ev sahibi, yurt sitelerinden müracaat formunu dolduracak.

- Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek detayları doğrulayacak.

- Emlak sitesi, doğruluğunu doğrulama etmiş yer aldığı detayları ilgilendiren amme birimine iletecek.

- Kaymakamlık yetkilileri, evi görüşme ederek kaynaşma tespiti yapacak.

- Kaymakamlık, ev sahipleriyle "Ödünç Sözleşmesi" yahut "Kira Sözleşmesi" imzalayacak.

- Engelli, buğulu derece dezavantajlı insanlara cemaat aileler, rüçhan adına evlere yerleştirilecek.

- Kaymakamlık, müddet bitiminde konutu ev malikine tasdik edecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler