USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ev malikleri yüzde 25’lik kira artış sınırını hiçe sayıyor

Kira artışına yüzde 25 sınırı gelmesine karşın Eskişehir'de emlakçıların baskıları yüzünden öğrenciler, yüzde 100 ve elan çok kira artışlarıyla hakkında karşıya kalmaya başladı.

Ev malikleri yüzde 25’lik kira artış sınırını hiçe sayıyor
30-07-2022 05:03

Kira artışına sınırlama getiren toy yasalı aranjman 11 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Buna layıkıyla 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri ortada yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline müteallik anlaşmalar, ortak geçmiş kira yılına ilişik kira ücretinin yüzde 25'ini geçemeyecek. Yapılan düzenlemelere rağmen Eskişehir'de ev kiraları, akıbet ortak yılda yüzde 100'den elan ortak tomar artış gösterdi. Ev sahiplerinin "Ya evden çıkı yahut zammı ikrar edin" söylemlerine erinç biçare küsurat öğrenciler, ev malikleri ve emlakçıların bu tavrından erinçsiz olduklarını dile getirdiler.

“Ev sahibim yüzde 100 bindirim gerçekleştirmek istedi”

5 senedir Eskişehir'de mektepli bulunan müstecir Dilara Doğanhan, ev sahiplerinin hakları sıfır zamlar hazırlamaya çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerin Eskişehir'de baş döndürücü güç halde bırakıldığını dile getiren Doğanhan, “İlk kira sözleşmemde 950 TL yazıyor. Ancak ev sahibim kestirmece 5 gündüz evvel yüzde 100 bindirim gerçekleştirmek istedi. Bunun üzerinde kendisiyle tartıştık. Bana kalırsa kendisi beni evden çıkarabilmek hesabına hakeza ortak yola başvurdu. Çünkü binamızda başka dairelerin kiralık değerleri 3 bin TL ve 4 bin TL yöresinde seyrediyor. Hatta eşyalı evler baş döndürücü elan uçmuş fiyatlarda. Konumuna müteallik şekilde da tesiri bulunduğunu düşünüyorum. Eskişehir'de mektepli bulunan arkadaşlarımın az elan hepsi bu sıkıntıyı yaşıyor. Ev sahiplerinin şöyleki ortak bilinci olması icap ettiğini düşünüyorum. Ev sahiplerinin çoğunun üç yahut elan ortak tomar evi mevcut ve çoğunun mesleklerinden kaynaklı ek geliri var. Onlar düşüncesince 100 TL yahut 200 TL kadar rakamlar baş döndürücü ortak nesne değiştirmiyor. Ancak öğrenciler çeşidinden bakarsak, bu farklar bizim ortak haftalık geçimimiz anlamına geliyor. Ev sahiplerinin hepsi düşüncesince bunu söylemem fakat umumi şekilde elan ayık olmaları icap ettiğini düşünüyorum. Özellikle de öğrencilere karşı. Ev sahibim yüzde 25 kira zammını bilmiyordu. ‘Yüzde 25'lik ortak sınır illet var?' dedi. Kanunları gönderdim ve hali söylemeye çalıştım. Bu vakadan sonraları kendisi bana karşılık vermedi. Aramalarıma bile arka dönmedi” dedi.

“Ev sahibi, ‘Ya çıkın, yahut bu parayla kalırsınız' dedi”

Osmangazi Üniversitesinde mektepli bulunan müstecir Yunus Cankara, 4 senedir ayrımsız evde kaldığını tabir etti. Ev sahibinin ortak senedir kiraya sonsuz bindirim yaptığını tamlayan Cankara, “İlk buraya geldiğimde 800 TL'ye kirada kalıyorduk. İlk senelerde bin 100 TL'ye çıktı. Hızlı ortak biçimde bin 500 TL oldu. Şimdi de 2 bin 500 TL'ye kalıyoruz. Mecburiyetten kaldık. Çünkü çevremizdeki fiyatlar da olağandan yüksek. O evlerin eşyası da yoktu. Bizim şu an evimiz eşyalı. Bu nedenden dolayı ev sahibinin arttırdığı fiyatı almak durumunda kaldık. Başlarda ev sahibinin çıkmamız anlamında ortak talebi olmadı fakat imalarda bulunuyordu. En böylecene ‘Evden çıkın' dedi. Biz namına kanunu söyledik. Yüzde 25 arttırabileceğini ilettik. O bunu ikrar etmedi. ‘Ya çıkın, yahut bu parayla kalırsınız' dedi. Bizim de çaremiz kalmadı. Ayrıca ev sahibinin bindirim yapmasının nedenlerinden birisi, çevredeki evlerin kiralarını öğrenmesi oldu. Kira artışlarında emlakçıların oranı baş döndürücü büyük. Ev sahiplerini arayarak, başka evlerin fiyatlarına layıkıyla kira artışı yapmaları icap ettiğini söylüyorlar. Okulumda mevcut bir çok çok dostum bu sorunu yaşıyor. Onların da evleri akıbet ortak yılda yüzde 100 yahut yüzde 150 kadar artışlara sunulan kaldı” ifadelerini kullandı.

Güvenç Açaroğlu - Erhan Can

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler