USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Eski Togo Başbakanı Houngbo'dan Türkiye ile Afrika ortada ortaklıklara destek

Gilbert Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, iyice doğurgan iş birliklerini birlikte getirebilir. Taraflar ortada kulaklı kulaklı DOĞRU ortak katılma kurabilmenin alternatifini aramalıyız." dedi.

Eski Togo Başbakanı Houngbo'dan Türkiye ile Afrika ortada ortaklıklara destek
26-02-2022 12:08
Cenevre

Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı ve emektar Togo Başbakanı Gilbert Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve siyasal ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) Genel Direktörlük düşüncesince 25 Mart'ta düzenlenecek seçimlerde namzet bulunan Houngbo, AA muhabirine adaylığını, Kovid-19'un toptan ekonomiye tesirleri ve Türkiye-Afrika ilişkilerine müteallik değerlendirmelerde bulundu.

Houngbo, Kovid-19 salgını sonrası toptan iktisadi toparlanmanın elbette olacağına ilişkin, "Salgının tesirini göstermeye başlamasından 2 sene sonradan toptan iktisat toparlanmaya gidiyor, ancak bu toparlanma iri miktarda eşya dışı işler marifetiyle sağlanıyor. Salgının peşi sıra toy iş olanakları yaratmanın alternatifleri aranıyor ancak bunun iktisadi getirileri faziletli gelirlilere yarıyor." biçiminde konuştu.

Salgın sonrası iktisadi toparlanmaya girerken toptan bölgede iş dünyasındaki değiştirmek süratlendirmek icap ettiğini kaydeden Houngbo, "İş dünyasının sürdürülebilir toy birlikte toptan gündeme gereksinimi mevcut ve ILO, bu gündemin oluşturulmasında iri gösteriş oynayabilir." ifadelerini kullandı.

"Toplumun beklentileriyle yapılanlar ortada yalpak var"

Houngbo, müstevli eskiden ILO'nun vazifesini başarıyla yapmış olup yapmadığına bağlı soruya şu şekilde karşılık verdi:

"Bütün arsıulusal kurumlar elinden mevrut mücadeleyi verdi. ILO da iş dünyasında toptan verilere bilge birlikte yapı kendisine üstünde düşeni yapıyor. Fakat arsıulusal camianın faziletli beklentileri ve şirketlerin şimdiye genişliğinde yaptıklarına baktığımızda arada iri birlikte yalpak bulunduğunu görüyoruz. ILO ve başka arsıulusal şirketlerin da bu farkı durdurmak düşüncesince mücahede etmesi lazım. Dolayısıyla ILO biçimsiz başarım göstermedi, elden şimdi iyisini yapabilir."

ILO Genel Direktörlüğüne namzet olma nedenini özetleyen Houngbo, "ILO'nun hükümetler, işverenler ve çalışanlardan oluşan degaje birlikte fariza tanımlaması var. Bu nedenden Kovid-19 sonrası iktisadi toparlanmayı getirmek düşüncesince şimdi deli dolu olmalı ve örgütün denetleyici arama sistemini baştan harekete geçirmemiz gerekiyor. Genel Direktörlüğe seçilirsem bu değişimleri adına getirebileceğimi düşünüyorum." diyerek konuştu.

IFAD Başkanı Houngbo, seçimlerin fırtınalı olacağını düşündüğünün altını çizerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Mevcut vaziyette eksiksiz beklentileri cezaevi uğrunda bulundurduğumuzda toy umumi direktörün, tarafları birlikte araya getirebilme kabiliyetine ehil olup, iş dünyasındaki toptan değiştirmek sağlayabilmek düşüncesince hem işverenler aynı zamanda hükümetlerle diyalog kurabilmesi gerekiyor. Şu an IFAD'ı yöneten, bundan evvel ülkemde başvekillik yapmış ve ILO yönetiminde de bulunmuş birisi kendisine bu durum düşüncesince en akıllıca namzet olduğum kanaatindeyim."

"Aşılamada eşitsizlik, iktisadi toparlanmayı geciktiriyor"

Kovid-19 aşılamalarında toptan eşitsizliğin iktisadi toparlanmaya negatif etkilerine de yer veren Houngbo, "Avrupa nüfusunun kestirmece yüzdelik 70'i aşılandı ve nice insan güçlendirici düze telkih yaptırmayı düşünüyor. Fakat Afrika'da ana kara nüfusunun yüzdelik 10'u üstelik aşılanmadı. Afrika'daki telkih yetersizliği, dünyanın iktisadi toparlanmasını geciktiriyor." dedi.

Houngbo, "Aşılama oranındaki farkı kapatmaz ve beklemeye bitmeme edersek bu rötar sürecektir. Bu kapsamda birtakım Afrika devletlerinde mRNA kesiksiz telkih üretilmesi düşüncesince AB ve Afrika Birliği Zirvesi'nde tahsil edilen sonucu müspet karşılıyor ve bu boşluğu kapatmaya ulama sağlayacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kovid-19 bizlere şimdi elastiki olmamız icap ettiğini gösterdi"

Salgının peşi sıra sektörlerdeki elastiki ve engin emek vermek düzeninin elbette olması gerektiğine bağlı ise Houngbo, "Uzaktan ve elastiki emek vermek modelini şu an IFAD'de şahsen uyguluyorum. Kovid-19 salgını bize, iş dünyasında bundan böyle şimdi elastiki olmamız icap ettiğini gösterdi. Kovid-19 sonrası çağda ofiste emek vermek saatleri behemehâl şimdikinden şimdi birlikte tomar olacaktır. Burada gerçek mesele, bu oranın ne sektörde ne genişliğinde artacağıdır." biçiminde konuştu.

Houngbo, elastiki emek vermek modelinin birtakım sektörlerde verimliliği azaltırken bazılarında artırdığına aksan yaparak, Kovid-19 sonrası çağda ne sektörde ne genişliğinde elastikiyet olacağının belirlenmesi icap ettiğinin altını çizdi.

"Türk yatırımları, dişi iş birliklerini yanında getirebilir"

Türkiye'nin Afrika'ya küsurat merakı ve Türk firmalarının ana kara devletlerinde yatırımlarını da değerlendiren Houngbo, Türkiye ile semt devletleri ortada ilişkilerin büyümesinden sonuç adım mutlu bulunduğunu dile getirdi.

Houngbo, sonuç 2 senedir Türkiye'den Afrika ülkelerine icra vekili ve önder düzeyinde meydana getirilen ziyaretleri de müspet karşıladığını belirterek, "Bu ziyaretlerin, muhit ortada aykırı kazanç ve bilim paylaşımını artıracağını düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin ziyaretlerinde en aşırı öne çıkan unsurun, yatırımlar bulunduğunu vurgulayan Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, iyice dişi iş birliklerini yanında getirebilir. Bu mevzuda muhit ortada kulaklı kulaklı köklü birlikte katılım kurabilmenin alternatifini aramalıyız. Türk yetkililerinin ve hususi piyasanın bunu yapabilecek donanımda bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Houngbo, Afrika devletlerinde hususi piyasanın halihazırda iş üretecek toy yatırımlar aradığını kaydederek, Türkiye'den doğacak yatırımların bölgedeki iş üretiminde müspet neticeler getireceğine inandığını belirtti.

Türkiye'nin sonuç zamanlarda Afrika ülkeleriyle çelimli siyasal ilgiler de nesir ettiğini hatırlatan Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve siyasal ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler