USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin Afganistan'ın rezervlerini dondurmasını

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin, Afganistan Merkez Bankası'na ilgilendiren rezervleri dondurmasını eleştirerek, "Afgan halkına işlenmiş en şişman haksızlık. Bu mal Taliban'ın yada hükümetin değil milletin parasıdır." ifadelerini kullandı.

Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Geylani, ABD'nin Afganistan'ın rezervlerini dondurmasını
13-03-2022 12:01
Ankara

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022'ye (ADF) eklenmiş olan Eski Afganistan Kızılayı Başkanı Fatma Geylani, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ADF'ye çağırma edilmekten nefis izzeti duyduğunu kail Geylani, Türkiye üzere Müslüman semt ülkelerinin Afganistan'daki rolünün ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Bugün Afganistan'da Müslüman devletlerin görevi aşırı önemli. Afgan halkı ve hükümeti üstünde tesirleri olacaktır. Çünkü Türkiye üzere Müslüman devletlere elan andıran hissediyoruz. Türkiye bizim düşüncesince ehemmiyetli birlikte örnek." dedi.

Ülkesinde 12 sene süresince Kızılay Başkanlığı fail Geylani, yoksulluğun Afganistan'da acemi birlikte dava olmadığına ayraç ederken akıbet devirde mutedil sınıfın da çabucak yoksullaştığına dikkati çekti.

İşsizlik ve kurumlardaki çürümenin çabucak çözülmesi icap ettiğini vurgulayan Geylani, "Batı dünyası, Afganistan'ı saymak ve ya reddetmek ile insancasına krizin çözümünde dengeyi kurmalı. Bu çetin birlikte intihap fakat yapılması müstelzim birlikte seçim. Afgan halkına dayanak vermeliler." niteleyerek konuştu.

Geylani, Afganistan'ın, emektar Sovyetler Birliği kabilinden işgaliyle başlamış olan sürece de değinerek, "Afganistan Soğuk Savaş'a aşırı kurban verdi. Bizim savaşımız değildi, elan iri birlikte savaştı fakat kılıç kurban olduk. Bu sebepten bugün bütün devletler bizlere hakkıyla Afganistan'ı baştan bina buyurmak düşüncesince araştırma görevlisi olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, bugün oynadığından elan iri birlikte görevi de oynayabilir"

Ülkesinde konuşmuş bulunduğu her insanın sulh istediğini ve bunun düşüncesince makul birlikte müstevi bulunduğunu kail Geylani, Taliban yönetiminin bütün Afganları sürece müdahale etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Hükümete bakınca 'Taliban hükümeti' dememeli, 'Afgan hükümeti', 'bizim hükümetimiz' demeliyiz. O devir evren bizi ciddiye alacaktır ve hükümetin tanınması gelecektir." ifadelerini kullandı.

Geylani, Afganistan'daki hükümetin arsıulusal bölgede tanınması ve ya tanınmaması tartışmalarıyla kaybedilecek devir olmadığını söyledi.

"Afganlar bu denli bekleyemez, yoruldular. 44 salname harp birlikte hezel değil." diyen Geylani, Taliban'la görüşmelerin başlaması icap ettiğini savundu.

Türkiye'nin, iştihar dair ehemmiyetli birlikte gösteriş oynayacağını kail Geylani, "Afgan halkı bekâr bırakılamaz. Türkiye bu mevzuda ehemmiyetli birlikte gösteriş oynar. Türkiye, hem NATO'da hem Avrupa'da hem bizim alanımızda aynı zamanda Müslüman birlikte ülke. Bugün oynadığından elan iri birlikte görevi de oynayabilir." dedi.

"Afgan halkına mamul en iri haksızlık"

Geylani, "Taliban'ın Ağustos 2021'de ülkede kontrolü ele geçirmesinin peşi sıra Afganistan Merkez Bankası'nın Amerika bankalarındaki millî rezervlerinin dondurulmasına" bağlı de değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi:

"Gayriahlaki birlikte hareket, yasa dışı birlikte akım ve Afgan halkına mamul en iri haksızlık. Afganistan herkesten vuruş yedi. Bu saygınlık Taliban'ın ve ya hükümetin parası değildir. Bu saygınlık birlikte milletin parasıdır ve Afganistan parasının garantisidir. Afganistan'ın akıbet senelerde başına mevrut bütün problemlere ve hükümetinin tanınmamasına karşın paramızın aşırı birlikte tomar bedel kaybetmemesi bu ihtiyat sayesindedir. Bu saygınlık iane düşüncesince değil, bugünün gereksinimleri düşüncesince değil, Afgan parasını garanti altına kabul buyurmak içindir. Afganlar kendisine kılıç 11 Eylül'de yaşananlardan mesul değiliz. Hayatını kaybedenler düşüncesince üzgünüm fakat Afganistan'ın yeteri kadar parası alındı. Artık 44 sene muharebede olan, açlıkla, hayattaki problemlerle boğuşan birlikte ülkenin parasına gereksinimleri yok."

ABD'nin bu vaziyeti meşrulaştırmaya müteveccih çabalarını da eleştiren Geylani, ABD'de bu paranın Afganlara art dönmesi düşüncesince etkin ve dalan faaliyetinde bulunanlar bulunduğunu söyledi.

Tüm emektar hükümet yetkilileri, yurttaşlar ve güncel hükümetin birlikte araya gelmiş şekilde bu rezervi çevirmek düşüncesince emek harcaması icap ettiğini vurgulayan Geylani, ülkenin geleceği ve bu paranın kurtarılması düşüncesince her insanın hakkında sakıt görevi oynaması icap ettiğini belirtti.

"Afganistan'da hanımlar okuyabilmek, çalışabilmek ve sesini politik arenada duyurabilmek istiyor"

Geylani, Afgan kadınlarının Afganistan'ın baştan yapımı düşüncesince oynayacağı birlikte gösteriş bulunduğunun altını çizerek, "Batıdan mevrut yardıma minnettarım fakat bana doğacak esas dayanak Müslüman bayanlardan gelmeli." dedi.

Afgan kadınlarının okuyabilmek, çalışabilmek ve seslerini politik arenada duyurabilmek istediğini kail Geylani, "Bu, Müslüman birlikte eş düşüncesince acemi birlikte bilinçlilik değil. Siyasi kendisine Cemel Vakasını destek sunar ve ya desteklemeyiz fakat Hazreti Ayşe burada askeri ve politik birlikte liderdi. Bu birlikte önce değil. Tüm hadislerin yüzdelik 80'inden ilavesi Hazreti Ayşe'den aktarılıyor." ifadelerini kullandı.

"Kadının hakkı ve ya noktayı İslam'da acemi birlikte bilinçlilik değil. İsteğimiz acemi birlikte bilinçlilik değil." diyen Geylani, 12 sene süresince yürüttüğü Kızılay Başkanlığında ülkede savaşın nelere mülk bulunduğunu iyice gördüğünü anlatı.

Ülkesinde elan birlikte tomar harbe tahammülün kalmadığına dikkati çekici Geylani, "Ben ve ya benim üzere insanlar, el ele vererek sürdürülebilir barışı sağlamalıyız. Ülkemizde şu an harp yok. Bu sunturlu birlikte şey. İşte bu halde hükümetin görevi herkesi birlikte araya getirmektir. Ülkenin kâffesi elinde. Ona iane edelim, Afgan halkına iane edelim. Birlikte çalışalım ve hükümete bakıp bu bizim hükümetimiz diyelim." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler