USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Görme Engelliler Futbol 1. Ligi ve Görme Engelliler Milli Takımı futbolcuları, ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi'nde Salon Futbolu müsabakası gerçekleştirdi.

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı
04-12-2021 11:05

Görme mânialı bireylerin yaşamın gelişigüzel dalında mevcut olmaları düşüncesince toplumda zihin oluşturulmasını getirmek namına meydana gelen dostluk maçında rüyet mânialı sporculardan oluşan dörder yabanlık dü ekip ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi'nde Salon Futbolu oynadı. Barikat Sanat Atölyesi Derneği'nin düzenlemiş olduğu organizasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi destekleriyle gerçekleşti. Müsabakada rüyet mânialı sporcularla maç işleyen gayrı oyuncular da gözlerini bantlarla kapatarak, ortada olmaksızın ayak tamamı oynamayı deneyimledi.

“Sanat ve spor kimyevi silahlardan şimdi güçlüdür”

Sanatın ve sporun iyileştirici gücüne inandıklarını kail Uluslararası Barikat Film Festivali Başkanı Hüseyin Nacar, “Sanat ve spor kimyevi silahlardan şimdi güçlüdür. Spor ve zanaat engellilerle buluşmuş olduğu an onların hayatları şimdi da kolaylaşıyor. Sosyalleşmeye başlıyorlar ve özgüvenleri gelişiyor. mühim bulunan onların önündeki engelleri kaldırmanın ötesinde onlara huzur vicdani duygularımızı, bakışlarımızı az buçuk değiştirirsek, emin olun şimdi bahtiyar olacaklardır ve yaşama şimdi düzen bağı sarılacaklardır” dedi.

Futsal huzur da ilim paylaşımında mevcut Nacar, “Görme engellilerin oynadığı futbolun ismi futsaldır. Zilli ferde ile oynuyorlar. Taç çizgisi işlevini bariyerler görüyor. Zilli ferde bariyerlere çarptığı an zilin sesini duyarak cereyan ediyorlar. Kuralları farklı. İçlerinde ulusal sporcularımız var. İkinci nısıf pik gidip, gol kralı bulunan nezdinde kahramanımız var. Ali Çavdar. Hepsi birbirinden değerli. Onların bugün hakeza nezdinde etkinlikle anılması, onları baş döndürücü bahtiyar ediyor” sanarak konuştu.

“Engelli fertler düşüncesince farkındalık oluşturmamız gerekiyor”

Yapılan programlarda rüyet engelliler ile ilişik farkındalık kurmak istediklerini kaydeden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Nur Sadedil, “3 Aralık gelişigüzel yıl engelliler düşüncesince farkındalık etkinliklerinin yapıldığı ve kutlandığı gün. Biz de hem Barikat Sanat Atölyesi Derneği hem de ÜNSPED ile bu arada üniversitemiz ile bu etkinliklerde yerimizi alıyoruz. Biz de gözlerimizi bantlarla kapatarak bunu deneyimledik. Görme engellilerin maç sırasında ne hissettiklerini yahut seyircilerin rüyet mânialı birinin ayak tamamı izlediğinde ne hissettiğini görmüş olduk. Bizler gelişigüzel yıl mânialı birimimiz YUVAM ile bu etkinlikleri destekliyoruz. Engelli öğrencilerimizin bu aşamada hem taleplerini alıyoruz hem de bunları şimdi yakından bilmek düşüncesince bu janr etkinliklerde de elbette bulunuyoruz” halinde konuştu.

“Engelleri tek devir bariyer şekilde görmeyelim”

Bu organizasyona ev sahipliği icra ettikleri düşüncesince bahtiyar olduklarını dile getiren ÜNSPED Spor ve Kültür Kulübünün Genel Koordinatörü Semra Demirer, “Engelli sanarak gördüğümüz bütün sporcularımız baş döndürücü başarılılar. Kaynaştırma eğitiminde olmaları, daim beraberce olmamız, onlarla bu arada bire nezdinde havayı soluyup, bire nezdinde organizasyonun içre edinmek onları güvenilmez hızlandırıyor ve yaşama katılmalarını, karışmalarını kolaylaştırıyor, dirim becerilerini arttırıyor. Kulübümüzün de paratriathlon ve paralimpik yüzme takımları var. İnanılmaz çocuklarımız var. Kolları ve bacakları namevcut fakat yürekleri var. Bu şahısların bütünü bire nezdinde sürede manzume sahibi. Doktor, avukat, mühendis. Hepsi baş döndürücü elleme okuyorlar ve çıkarlarını elleme tabir ediyorlar. Emin olun ki gözü açıkça olanlardan baş döndürücü şimdi elleme görebiliyorlar. Bu nedenden dolayı de engelleri tek devir bariyer şekilde görmeyelim. Biz beynimizdeki, yüreğimizdeki engelleri kaldırarak, yaşamın içerisine alalım bu çeşit çocuklarımızı. Küçük yaştan itibaren sanat, spor ve ilim ile uğraştırarak onları yaşama kazandıralım” halinde konuştu.

“Spor hayatında da olduğumuzu ifşa etmek istiyoruz”

“Bu bölgede olimpiyata dahil bulunan önce ayak tamamı ekibi biziz” diyen Görme mânialı sporcu Ramazan Kunduz, “Görme engelliler futbolu oynuyoruz. Avrupa üçüncülüğümüz var. Burada da öz aramızda nezdinde yarışma gerçekleştirdik. Amacımız rüyet engellilerin ayak tamamı oynayabildiğini ve neler yapabildiğini göstermek. Her 3 Aralık'ta Barikat Film Festivali'nin etkinliğinde ayak tamamı oynuyoruz. Görme engellilerin hemen iş hayatında ve sokaklarda değil spor hayatında da arazi aldığını ifşa etmek istiyoruz. Engelli nezdinde fert düşüncesince spor banko baş döndürücü önemli. Çünkü sosyokültürel, fiziki ve ruh bilimi şekilde kendinizi sporla baş döndürücü belirgin tabir edebiliyorsunuz. Örneğin; ego spor yardımıyla nice ülkeye gittim, gezdim. Birçok ülkeden tanıdığım insanoğlu oldu. Spor yardımıyla bağımsızlığı, hareketlerim şimdi baş döndürücü gelişti ve kendinize bulunan özgüveniniz şimdi baş döndürücü artıyor. İnsanlarla iletişiminizde de müspet nezdinde etkiye erbap oluyor” ifadelerinde bulundu.

“Görseydim gine topçu edinmek isterdim”

Futbolun kendisi düşüncesince nezdinde dirim şekil bulunduğunu tamlayan Kunduz, “Ben o ayak tamamı topunu ayağım aldığımda benim düşüncesince ayrımlı nezdinde evren başlıyor. Futbol kuşkulanmak benim düşüncesince nezdinde dirim şekli. O tamamı ayağınıza aldığınızda tepke şekilde doğrusu hareketleri yapmış olduğunuz düşüncesince size hakkıyla görkemli nezdinde tatmin veriyor. Ben görüyor olsaydım, gine topçu edinmek isterdim. Çünkü o ortalık ayrımlı nezdinde hayat, ayrımlı nezdinde ortam. Bir şeyler başardığınızda şahısların size sunmuş olduğu alkış ve muhabbet hakkıyla görkemli nezdinde büyüklük veriyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler