USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enflasyonu tetikleyecek fazla zam ve likidite hiperenflasyona götürür

Türkiye ve Dünya'da gelişen konuşu vakaları değerlendiren Doç. Dr. Cüneyt Dirican, 2021-2022 yılı düşüncesince konuşu yerine nazarıitibar çekici mevzular karşı açıklamalarda bulundu. Dirican, “Enflasyonu tetikleyecek fazla zam ve likidite hiperenflasyona götürür. Dengeyi an

Enflasyonu tetikleyecek fazla zam ve likidite hiperenflasyona götürür
16-11-2021 11:00

Yılsonunun gelmesiyle 2021 ekonomisi ve 2022'de gerçekleşebilecek hadisat kendisince değerlendirmelerde mevcut İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, 2021 yılı Türkiye ekonomisine bakıldığında, amme borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) oranında, Maastricht kriteri azami yüzdelik 60 oranını yüzdelik 40 ile tutturabilen biricik ekonominin Türkiye bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Cüneyt Dirican “Bütçe açığının GSYİH'ya payı ise yılı eksiklik yüzdelik 3,5 ile hedeflenenin altında dobra müşterek yerde umumi ikrar payı eksiklik yüzdelik 3'e andıran müşterek yerde kapatacak. Cari açığın ise beklenenin ½ si derece müşterek ölçüde 15 bilyon dolar yöresinde gelmesi bekleniyor. Bunda en ehemmiyetli aktif fiil sunma krizine kez açan tedbir zinciri sorunları ile ihracata bulunan talep. Sanayide ve misyon sektöründeki çabukluk yanı sıra bunların bileşimi ile yılsonunda ikiz haneli repo oranının yakalanması muhtemelen bölgelerde işgücü talebinin artarak çoğalması ile istihdama müspet namına yansıyor. Ancak toptan enflasyon problemi haliyle bizde de var. Arz öğrenci yetişemiyor fakat bizde elan aşırı besin tutarları etken” dedi.
Doç. Dr. Cüneyt Dirican, kıyaslandığında akan açığı, enflasyonu müşterek kenara koyarsak yukarıdaki geniş göstergelerde umumi anlamda Türkiye'nin, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan denli devletlerin geniş oranlarından elan dobra vaziyette bulunduğunu belirtti.

“Gelir çözülüm eşitsizliği dünyanın bulunduğu denli bizim de sorunumuz”

Doç. Dr. Dirican bire müşterek zamanda, “Burada karşımıza mali okuryazarlık çıkıyor. Ekonominin altın, borsa, döviz, faizden oluşmadığını uyarmak gerekiyor. Piyasalardaki oynaklık bu geniş verilerin haliyle önüne geçiyor. Kur ise enflasyonu doğrusal etkiliyor. Gelir seviyesi akıbet dilimde olanların sayısı diyar nüfusunun yarısına andıran olunca haliyle satın ikrar etme gücü kaybını elan aşırı hisseden kesimler orandan aşırı çarşı pazardaki filenin miktarına bakıyor katıksız namına ki haklılar, dirimsel çözülüm eşitsizliği dünyanın bulunduğu denli bizim de sorunumuz” biçiminde konuştu.

Bu kazançlı oranlardan doğrusal hisse alamayınca 3600 ek gösterge, EYT, minimum ecir konularının elan aşırı ruzname bulunduğunu dile getiren Dirican, “Ancak elçiye gün dikilmesi olmaz, enflasyonu tetikleyecek fazla zam ve likidite bu işi sarmala, ayrıca hiperenflasyona götürür. Dengeyi anmak önemli. Günü yahut geleceği çevirmek görünürde çetince müşterek değişmeyen yılına giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarının yükselişte olmasıyla 2022'de diyar namına karşılaşabileceğimiz sorunlara yer veren Dirican, “G20 devletleri görünürde Endonezya ve Çin haricinde enflasyon payı üstünde yöntem faizi uygulayıcı Merkez Bankası yok. FED ve ECB dâhil. Hatta yer yağı zengini Norveç bile. Ancak bu gidişat bizde etraf çeşidinden bire müşterek biçimde algılanmıyor. Bu sebeple pandemi zamanında çarkların dönmeye bitmeme etmesi, istihdam, ihracat, vb. başlıklar düşüncesince cesaret maliyetlerini indirmek bahis konusu olunca bu enflasyon ve etraf algısı sebebi ile kurlara, kurdan hareketle de enflasyona yansıyor” açıklamalarında bulundu. Dirican laflarını şu biçimde sürdürdü: “Öte taraftan 1985-1995 arası çağda ve ondan sonra Çin Yuanının izlediği başarım dikkate alındığında, görünürde müşterek asıl var. Washington Konsensüsünü reddeden ve öz kazançlı modeli Pekin Konsensüsünü izleyen Çin, önceki akan açığını kapatıp, sonraları üstün dereceli akan fazla verir duruma geliyor.”

“Kurun yükselmesi bizde ihracatı destekliyor”

Markalaşmanın, patentlerin, istihsal ve piyasasının yanı sıra faziletli hızla gelişen teknolojinin öneminin iri bulunduğunu kail Dirican, “Kurun yükselmesi bizde umumi anlamda enflasyona kez açarken, müspet tarafta ise ihracatı destekliyor. Tabii 250 bilyon dolara andıran DTH matematik sahibinin yanı sıra evi, arabası, arsası olanın varlığında bedel katıyor. Yerleşikler düşüncesince gezim dava olurken pandemiden çıktıkça gezim gelirlerine fazlalık yardım sağlıyor. Ancak aut borcun TL cinsinden miktarını da arttırıyor. Yani müşterek Yin Yang vaziyeti mevcut ortada. Burada müşterek tespit elan gerçekleştirmek lazım. Örneğin, Euro kalkanında bulunan Yunanistan, İtalya ve İspanya denli devletler dakika bütünlük dağılsa bire müşterek gece ezanı minimum 8-10 büküm paralarında fiyat düşürümü berhayat olmak zorundalar. Alternatif envestisman enstrümanlarının azlığı ve borsada derinliğin fazla olmaması da dövize müteveccih envestisman talebinin müşterek etkeni. Mevduat, envestisman ve tekaütlük fonlarının gerçek getirileri alımlı değil. Hane halkı ne yapsın?” dedi.
2022'de kazançlı namına Türkiye'yi ve dünyayı nelerin beklediğine müteallik açıklamalarda da mevcut Doç. Dr. Dirican, Seçim yılı sebebi ile büyümenin bu yıla nazaran az buçuk elan bağan geleceği, yatırımların seçici olduğu, toptan seçme yılı ve özellikle FED sebebi ile oynaklığın faziletli bulunduğu müşterek yıla girdiğimizi belirtti. Dirican, “Mesela Fransa'da Le Pen kazanırsa çabucak Euro'nun ve Avrupa Birliği (AB)'nin sorgulandığı müşterek sürece gireriz ve yukarıda mevcut senaryo çabucak realitemiz olabilir” dedi.

“Haziran'a akıllıca enflasyon bu çabucak bitmeme ederse ürem artışları gelecek”

FED başkanının Şubat ayında değişmesi ihtimaline yer veren Doç. Dr. Dirican, “Bu olursa akıbet 4 yılda 3. FED başkanını görecek piyasalar. Haziran'a akıllıca ise enflasyon bu çabucak bitmeme ederse ürem artışları gelecek. Bu Amerika aralık seçimini aşırı ağırbaşlı etkileyecek. Eğer Biden Hükümeti topal lazımlık pozisyonuna düşerse durgun şişkinlik riski elan aşırı artacak ve kalımlı duruma gelecek. Bu vaziyette hepsi evren sıkıntıya girecek” dedi.

“Seçim yılına karşın bizim düşüncesince müşterek okazyon yılı da olabilir”

Son namına da Çin'in öz sorunları da bu gidişatı destek sunar özellikte bulunduğunu kail Dirican, “İhracat, turizm, üretim, hizmetler alanı bundan dolayı elan da önemli. Bu nedenden dolayı etraf algısı ile bu etraf hakikatı arasındaki git eş boyutu süreci belirleyecek. Enerji ve sunma krizi hakeza bitmeme ederse evren açısından ağırbaşlı müşterek kalımlı sorun. Değişkenlere ilişkin olarak, seçme yılına karşın bizim düşüncesince müşterek okazyon yılı da olabilir” açıklamalarında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler