USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Azerbaycan'ın yanı sıra olmaya bitmeme edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, işgalden kurtarılan alanlarda yaşama geçirilmesi planlanan "Yeşil Enerji" konseptinde lazım amme lazım hususi dal ile Azerbaycan'ın beraberinde olmaya bitmeme edeceklerini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Azerbaycan'ın yanı sıra olmaya bitmeme edeceğiz
22-12-2021 14:45
Bakü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakü'de planlı Azerbaycan-Türkiye 1. Enerji Forumu'nda görüşme yaptı.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişigüzel güzeşte güneş elan da pekiştiğini vurgulayan Dönmez, şimdiye derece beraberce ortaya konulmuş bulunan güzel iş birliklerinin, acemi fırsatların çeşitlendirilmesi ve değerlendirilmesinde kendilerine iri müşterek cesurluk verdiğini belirtti.

Dönmez, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve TANAP kabil iri enfrastrüktür projeleriyle sağlam müşterek teşrikimesai ruhu ile cereyan ederek, bölgenin ve Avrupa'nın erke sunma güvenliğine ehemmiyetli katkılar sunduklarını kaydetti.

Şubat 2020'de Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 8. Dönem Toplantısı kapsamında dü dünya cumhurbaşkanlarının nezdinde "Enerji ve Madencilik Alanlarında İş Birliği Anlaşması"nı imzaladıklarını hatırlatan Dönmez, Aralık 2020'de de Azerbaycanlı mevkidaşı Perviz Şahbazov'la Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın yapımı düşüncesince müşterek antant zaptına imza attıklarını belirtti.

Dönmez, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'yla ait SOCAR ve BOTAŞ'ın çalışmalarını en endamsız müddette tamamlamasını dilek ettiklerini, uran detayların halledilmesinin arkası esna en endamsız müddette hattı yaşama geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

Bu sene da Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı'ndan doğacak saf gaza bağlı müşterek geçim imzaladıklarını hatırlatan Dönmez, "Ülkelerimiz arasındaki teşrikimesai potansiyeli ve sektörler arasındaki tamamlayıcılık enikonu faziletli müşterek düzeydedir. Forum kapsamında açılan emek vermek gruplarında ele tahsil edilen planlar ve mevzular bu faziletli potansiyeli konfirmasyon etmektedir. Mevcut iş birliğimizi önümüzdeki süreçte elan da müterakki seviyeye taşımayı planlıyoruz." dedi.

Dönmez, Türkiye ile Azerbaycan'ın teşrikimesai sürecine siyasal iradenin yanı esna kuruluşların çaba ve kabiliyetlerinin de iri etkiye ehil bulunduğunu belirterek, SOCAR'ın Türkiye'deki en iri ecnebi yatırımcı olmasından, Türkiye'de SOCAR'a maruz çelimli desteğin müşterek benzerinin Azerbaycan'da TPAO ve BOTAŞ'a artarak veriliyor olmasından sevinme duyduğunu anlatım etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki erke iş birliğinin sadece hidrokarbür sahası ile sınırlanmış kalmadığını tamlayan Dönmez, Azerbaycanlı uzmanlara 2019 yılından beri yalıtım piyasası serbestleşmesi, yenilenebilir erke mevzuatı ve envestisman modelleri ilkin iktisap etmek kıl payı bütün 5 terbiye verildiğini ve bu eğitimlerin süreceğini kaydetti.

Dönmez, "İşgalden kurtardığı alanlarda yaşama geçirilmesi planlanan 'Yeşil Enerji' konseptinde lazım amme lazım hususi sektörümüz ile Azerbaycan'ın indinde olmaya bitmeme edeceğiz. Böylelikle, lazım alanda temelli barışın tesisi lazım işgalden kurtarılan alanların baştan yapımı düşüncesince Azerbaycan ile eş güdümlü halde emek vermeyi ve beraberce cereyan etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Hidrokarbon dalında katettikleri sefer ve beraberce gerçekleştirdikleri nice güzel iş birliğinin yenilenebilir erke bölgesine da taşınmasıyla ilişkilere acemi müşterek ivme kazandıracaklarına inandığını kail Dönmez, toplu tartışma kapsamında erke ve madencilik sahalarında imzalanacak 5 anlaşmanın Türkiye ve Azerbaycan'ın erke ve madencilik ilkin iktisap etmek kıl payı tamamı sektörlerine iri katkılar sunacağını vurguladı.

Dönmez, dü dünya arasındaki faziletli potansiyeli yaşama buyurmak ve çapraz diyalog mekanizmalarını zenginleştirmek düşüncesince Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu'nu organizasyon ettiklerini bildirerek, "Bu Forum vesilesiyle, enerjinin nice dalında oluşturduğumuz tam emek vermek gruplarında, ait amme ve hususi sektörümüzden temsilciler arazi alıyor. Her sene dönüşümlü kendisine Türkiye ve Azerbaycan'da düzenlemeyi öngördüğümüz Enerji Forumunun, amme ve hususi sektörlerimizin beraberce sunmuş olacağı katkılarla iş birliğimizi hem ülkelerimizde aynı zamanda üçüncü devletlerde geliştirmeyi hedefliyoruz." halinde konuştu.

Türkiye ve Azerbaycan'ın güzel iş birliğini elan da müterakki taşıyabileceğini anlatım fail Dönmez, "Başarılı iş birlikleri düşüncesince esas bulunan çapraz istenç gelişigüzel dü ülkede de mevcut, buna şek yok. Bu noktada bizim hususi bölüm temsilcilerimizden beklentimiz, bu çapraz çelimli iradeden yararlanma ederek, gelişigüzel dü ülkenin yararına planlar ortaya koymanız ve kardeşliğimizi güçlendirmeniz. Bu forumun esas hedefi da bizce budur." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler