USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi

Emtia piyasasında sabık hafta ralliler görülürken, Brent petrol, nikel ve hav tutarları ortak geçmiş hafta eriştiği zirveleri tazeledi.

Emtia tutarları ralliler eşliğinde şahika tazeledi
24-01-2022 11:29
İstanbul

Emtia piyasasında 3 haftadır yükseliş hevesi bitmeme ediyor. Dolar endeksindeki orta seyrin sürmesi, dünyanın önde mevrut özek bankalarının "şahin" açıklamalarına rağmen dünyalık politikalarına bağlı belirsizliğin azalması ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadisat mal fiyatlarını fevk taraflı etkilerken, güzeşte hafta Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla küsurat gerginlik ve Çin'in talebinin hâlâ çok artacağına bağlı beklentilerle mal piyasasında ralliler yaşandı.

Analistler, jeopolitik risklerin arza müteveccih endişeleri artırdığını belirterek, Çin'de faizlerin indirilmesiyle diyar ekonomisinin canlanacağına bağlı öngörülerin arttığını, böylelikle Çin'in mal talebinin artacağına müteveccih beklentilerin yükseldiğini kaydetti.

Geçen hafta Brent petrol, nikel ve hav birlikte eski hafta görmüş olduğu zirveleri tazeledi. Brent yer yağı 88,8 dolar ile Ekim 2014, hav 1,2478 dolarla Haziran 2011 ve nikel 11,1573 dolarla Ağustos 2011'den beri en faziletli seviyeyi gördü. Geçen hafta Brent yer yağı yüzdelik 1,2, hav yüzdelik 1,2 ve nikel yüzdelik 6,6 bedel kazandı.

Brent yer yağı fiyatlarındaki yükselişte, küsurat yer yağı talebi karşısında üretimin çıtırbom kalacağına bağlı endişeler can alıcı olurken, OPEC+ grubunun 400 bin varil istihsal artışına şubatta da bitmeme etmesi kararının peşi sıra kimi unsur ülkelerdeki istihsal kısıntıları dolayısıyla hedeflenen kotaya ulaşılamaması, fiyatların fevk taraflı hareketini destekliyor.

Yemen'de İran destekli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) düzenledikleri saldırının peşi sıra piyasalarda yaşanmış bulunan olasılı bildirme kesilmelerine bağlı endişeler de Brent yer yağı fiyatlarını etkiledi.

Rusya ile Amerika ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla küsurat gerginlik Brent petrolde beklenen bildirme daralması endişelerini pekiştiriyor. Irak-Türkiye kaba yer yağı borazan hattının kestirmece 511. kilometresinde hâlâ nedeni belirlenemeyen birlikte sebeple patlama yaşanması sonucunda meydana mevrut yangının peşi sıra BOTAŞ ekiplerince yer yağı akışının durdurulması ve uygulayım güvenlik tedbirleri kapsamında görüngü hesabına en benzeyen güzergâh vanalarının kapatılması da bildirme daralması endişelerini artırarak Brent yer yağı fiyatlarını fevk taraflı destekledi.

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikelin yükselmesini sağladı

Paslanmaz polat ve elektrikli taşıt sektörlerinden mevrut istem nikel fiyatlarının yükselmesine illet olurken, analistler, Çin'den mevrut istem dolayısıyla nikel fiyatlarının zirveleri gördüğünü tabir etti.

Haftalık hav ihracatındaki artım ve istihsal tahminlerindeki düşüş, hav fiyatlarında yükselişe illet oldu.

Doğal taş yağı lambası lambası güzeşte hafta yüzdelik 7,1 bedel kaybetti. Çinli erke firması Sinopec'in Avrupa'ya kayda bedel oranda tabii taş yağı lambası lambası satabileceğine bağlı istihbarat arza müteveccih endişeleri azaltırken, Çin'in aylı oranda tabii taş yağı lambası lambası stokuna eş olduğuna da ayraç ediyor.

Geçen hafta paladyum yüzdelik 12, platin yüzdelik 6, sim yüzdelik 5,7, tutya yüzdelik 3, alüminyum yüzdelik 2,1, bakır ve kıymetli yüzdelik 0,9 artım kaydetti.

Küresel otomotiv üretimindeki salah paladyum ve platin fiyatlarını desteklerken, alüminyum fiyatları, Çin'in bu emtiaya müteveccih ithalatını artırmasıyla yükseliş kaydetti. Çin'in bakır ihracatının artarak çoğalması da bakır fiyatlarını destekledi.

Altın fiyatları, mal şişkinliği ve jeopolitik risklerin sakıncasız liman cazibesini desteklemesiyle artım kaydetti.

Buğdaydaki düşme trendi sona erdi

Tarım emtialarında da güzeşte hafta umumi manada fazlalık birlikte ilerleyiş izlendi.

3 hafta düşme kaydeden buğday fiyatları, güzeşte hafta yüzdelik 5 artarak düşme trendine sonuç verdi. ABD'de haftalık buğday ihracatının eski haftaya gereğince artım göstermesi, fiyatlarda yükselişe illet oldu.

Geçen hafta darı yüzdelik 3,7, soya fasulyesi yüzdelik 3,3 ve diyabet hastalığı yüzdelik 3,2 bedel kazandı.

Üretim tahminlerindeki düşüş, ekincilik mal fiyatlarının yükselmesine illet oldu.

Vadeli muamele ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, umumi adına dış satım verilerinin eski haftaya gereğince çelimli geldiğini, bunun da istem beklentilerini artırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) getiri sonucunda toplantısında yapacağı açıklamaların mal piyasasını yakından etkileyeceği öngörüsünde mevcut Ergezen, basma tutarları ve erke maliyetlerindeki artım dolayısıyla tamamı ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini aktardı.

Buğdayın haftayı yükselişle kapattığını bildiren Ergezen, ilkin Orta Doğu ve Uzak Doğu kaynaklı ilginin tutarları fevk çektiğini söyledi.

Ergezen, istihsal tahminlerindeki düşüşün bitmeme etmesinin de hav fiyatlarının yükselmesine defa açtığını kaydetti.

"Petrol fiyatlarının faziletli seyretmesi, darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına defa açıyor"

Zafer Ergezen, yer yağı fiyatlarının faziletli seyretmesinin darı ve diyabet hastalığı piyasasında alımların artmasına defa açtığını belirterek, Latin Amerika'da can alıcı bulunan az yağışların darı fiyatlarının yükselmesine illet bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, Çin'in diyabet hastalığı üretiminin de sonuç 5 senenin en az seviyesine gerilediğine dikkati çekti.

Kahve fiyatlarının haftayı düşüşle tamamladığını aktaran Ergezen, kıraathane ihracatının eski yıla gereğince düşme göstermesinin satı baskısının artmasına defa açtığını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler