USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasındaki taraf arayışı toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor

Emtia piyasasındaki dalgalanmalarla bitmeme fail doğrultu arayışı, global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Emtia piyasasındaki taraf arayışı toptan ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor
01-11-2021 11:40
İstanbul

Emtia piyasasındaki oynaklık sabık hafta da bitmeme etti. Söz konusu dalgalanmalar küresel ekonomide de belirsizliklere sebep oluyor.

Emtia fiyatlarında görülen anide yükseliş ve düşüşler bir yandan endişeye, öbür yandan da iktisadi aktivitede belirsizliklere sebep namına global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetikliyor

Geçen hafta ilkin ekincilik emtiaları ve metaller ortada ayrışmalar görüldü. Kuraklık ve stoklardaki azalma ekincilik emtialarındaki yükselişi tetiklerken, evren genelinde açıklayan birtakım makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesinin ekonomiye ilişkin iyimserliği çoğaltması ve Çin'in kömür endüstrisine müdahalesiyle metallerde bedel kayıpları görüldü.

Geçen hafta giranbaha yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 1,7, paladyum yüzdelik 1,3, platin yüzdelik 2,2, alüminyum yüzdelik 5,1, nikel yüzdelik 1,5 ve tutya yüzdelik 1,4 bedel kaybederken, bakır ve mermi yüzdelik 0,6 bedel kazandı.

ABD ve Çinli yetkililer arasındaki görüşmeler sonrası kalan global riziko iştahı altının ons fiyatını baskılarken, ilkin ABD'de açıklayan birtakım makroekonomik verilerin beklentilerden güzel gelmesiyle sakıncasız limanlara bulunan alakanın azalması gümüşte bedel kayıplarına sebep oldu.

Alüminyum tutarları ise Çin'de canlılık kesintilerini indirmek düşüncesince evcil kömür dalının baştan incelenmeye katılması ile kaba düştü. Analistler, alüminyumun Çin'de sakıt termal kömür fiyatlarının bildirme endişelerini hafifletmesiyle gerilediğini belirtti.

Enerji emtiaları alengir birlikte başarım sergiledi

Doğal kavara ve Brent petrol, sabık hafta güzel birlikte başarım sergilemedi. Brent yer yağı yüzdelik 1,7 bedel kaybederken, saf kavara yüzdelik 1,9 yükseldi.

Brent yer yağı tutarları düşüşünde, dünyanın en iri yer yağı tüketicisi ABD'nin ticari incelmemiş yer yağı stoklarındaki çoğalma öngörüsü ve İran'ın çekirdeksel müzakerelere baştan başlanacağını duyurması çarpıcı oldu.

Doğal kavara fiyatları, sabık hafta iklim vaziyeti tahminlerinin "sıcaklıkların düşeceğine" ilişkin güncellenmesiyle çoğalma kaydetti. Rusya'dan mevrut müspet açıklamalarla saf kavara fiyatlarında art çekilmeler bulunmasına rağmen haftalık bazda üst taraflı birlikte ilerleyiş görüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom'a, "Rusya'daki saf kavara ambarlama tesislerini doldurduktan sonraları Avrupa'daki ambarlama tesislerine müteveccih saf kavara tedarikini artırma" emri vermişti.

Tarım emtialarında ise sabık hafta yükselişler görüldü. Buğday yüzdelik 2,3, hav yüzdelik 2,9, darı yüzdelik 5,8, kahvehane yüzde, 1,6 ve diyabet hastalığı yüzdelik 1 bedel kazandı.

"Hindistan'da hav kurdu salgını, hav fiyatlarının çelimli kalmasına kere açıyor"

Vadeli muamelat ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, dünyanın ehemmiyetli buğday ve darı ihracatçılarından Rusya'nın ihracata arttırma mevhibe getirmesi dolayısıyla bildirme endişelerinin arttığını söyledi.

ABD'deki yağışlar dolayısıyla darı ve soya fasulyesi hasadında gecikmeler yaşandığını, bunun da çelimsiz vadeli arzı menfi etkilediğini anlatım fail Ergezen, ABD'de darı mezru alanlardan soya fasulyesine yöneliş bulunduğu haberlerinin de mısırda müşterilerin artmasına kere açtığını kaydetti.

Ekonomilerin baştan açılmasının hav dalının da cıvıl cıvıl bulunmasına sebep olduğunu, bununla bu arada Hindistan'da hav kurdu salgınının hav fiyatlarının çelimli kalmasına kere açtığını tamlayan Ergezen, Hindistan'ın dünyanın en iri hav üreticilerinden bir tanesi bulunduğunu hatırlattı.

Kahvenin sabık haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, hafta süresince dolar endeksindeki gevşemenin kahvehane fiyatlarına müspet yansıdığını anlatım etti.

Ergezen, global namına taşımalık talebinin efdal olması dolayısıyla yüklemelerde rötar yaşandığını, bunun da bildirme endişelerini artırdığını kaydetti.

Hava tahminlerinde bu sene düşüncesince La Nina ortamı oluşmaya başlandığının açıklandığını anlatım fail Ergezen, "Bu da Uzak Doğu düşüncesince hâlâ aşkın yağmur demek. Özellikle Hindistan ve Tayland için... Bunun kararında istihsal tahminlerinde çoğalma yaşanabilir." dedi.

Ergezen, kemre fiyatlarındaki aceleci çoğalma dolayısıyla topu topu ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin yükseldiğini de vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler