USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasındaki istikamet arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor

Emtia piyasasındaki dalgalanmalarla bitmeme fail istikamet arayışı, global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Emtia piyasasındaki istikamet arayışı global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor
01-11-2021 11:40
İstanbul

Emtia piyasasındaki oynaklık sabık hafta da bitmeme etti. Söz konusu dalgalanmalar küresel ekonomide de belirsizliklere bozukluk oluyor.

Emtia fiyatlarında görülen anide yükseliş ve düşüşler bir yandan endişeye, gayrı yandan da kazançlı aktivitede belirsizliklere bozukluk namına global ekonomiyi çalışır etmeyi sürdürüyor.

Kuraklık ve stoklardaki düşüş ekincilik emtialarındaki yükselişi tetikliyor

Geçen hafta başta ekincilik emtiaları ve metaller ortada ayrışmalar görüldü. Kuraklık ve stoklardaki düşüş ekincilik emtialarındaki yükselişi tetiklerken, evren genelinde açıklayan bazısı makroekonomik verilerin beklentilerden dobra gelmesinin ekonomiye ilişkin iyimserliği çoğaltması ve Çin'in kömür endüstrisine müdahalesiyle metallerde bedel kayıpları görüldü.

Geçen hafta değerli yüzdelik 0,5, sim yüzdelik 1,7, paladyum yüzdelik 1,3, platin yüzdelik 2,2, alüminyum yüzdelik 5,1, nikel yüzdelik 1,5 ve tutya yüzdelik 1,4 bedel kaybederken, bakır ve mermi yüzdelik 0,6 bedel kazandı.

ABD ve Çinli yetkililer arasındaki görüşmeler sonrası kalan global riziko iştahı altının ons fiyatını baskılarken, başta ABD'de açıklayan bazısı makroekonomik verilerin beklentilerden dobra gelmesiyle emniyetli limanlara bulunan alakanın azalması gümüşte bedel kayıplarına bozukluk oldu.

Alüminyum tutarları ise Çin'de cazibe kesintilerini indirmek düşüncesince evcil kömür dalının baştan incelenmeye katılması ile kaba düştü. Analistler, alüminyumun Çin'de sakıt termal kömür fiyatlarının sunma endişelerini hafifletmesiyle gerilediğini belirtti.

Enerji emtiaları alengir müşterek başarım sergiledi

Doğal taş yağı lambası lambası ve Brent petrol, sabık hafta dobra müşterek başarım sergilemedi. Brent yer yağı yüzdelik 1,7 bedel kaybederken, tabii taş yağı lambası lambası yüzdelik 1,9 yükseldi.

Brent yer yağı tutarları düşüşünde, dünyanın en şişman yer yağı tüketicisi ABD'nin ticari incelmemiş yer yağı stoklarındaki artım öngörüsü ve İran'ın çekirdeksel müzakerelere baştan başlanacağını duyurması sansasyonel oldu.

Doğal taş yağı lambası lambası fiyatları, sabık hafta iklim hali tahminlerinin "sıcaklıkların düşeceğine" ilişkin güncellenmesiyle artım kaydetti. Rusya'dan mevrut müspet açıklamalarla tabii taş yağı lambası lambası fiyatlarında art çekilmeler bulunmasına rağmen haftalık bazda fevk cepheli müşterek tempo görüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom'a, "Rusya'daki tabii taş yağı lambası lambası ambarlama tesislerini doldurduktan sonradan Avrupa'daki ambarlama tesislerine müteveccih tabii taş yağı lambası lambası tedarikini artırma" emri vermişti.

Tarım emtialarında ise sabık hafta yükselişler görüldü. Buğday yüzdelik 2,3, hav yüzdelik 2,9, darı yüzdelik 5,8, kıraathane yüzde, 1,6 ve şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 1 bedel kazandı.

"Hindistan'da hav kurdu salgını, hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açıyor"

Vadeli iş ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dünyanın ehemmiyetli buğday ve darı ihracatçılarından Rusya'nın ihracata arttırma mevhibe getirmesi dolayısıyla sunma endişelerinin arttığını söyledi.

ABD'deki yağışlar dolayısıyla darı ve soya fasulyesi hasadında gecikmeler yaşandığını, bunun da çelimsiz vadeli arzı menfi etkilediğini anlatım fail Ergezen, ABD'de darı mezru alanlardan soya fasulyesine yöneliş bulunduğu haberlerinin de mısırda müşterilerin artmasına kez açtığını kaydetti.

Ekonomilerin baştan açılmasının hav dalının da cıvıl cıvıl bulunmasına bozukluk olduğunu, bununla bu arada Hindistan'da hav kurdu salgınının hav fiyatlarının çelimli kalmasına kez açtığını tamlayan Ergezen, Hindistan'ın dünyanın en şişman hav üreticilerinden birisi bulunduğunu hatırlattı.

Kahvenin sabık haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, hafta süresince dolar endeksindeki gevşemenin kıraathane fiyatlarına müspet yansıdığını anlatım etti.

Ergezen, global namına taşımalık talebinin faziletli olması dolayısıyla yüklemelerde rötar yaşandığını, bunun da sunma endişelerini artırdığını kaydetti.

Hava tahminlerinde bu sene düşüncesince La Nina ortamı oluşmaya başlandığının açıklandığını anlatım fail Ergezen, "Bu da Uzak Doğu düşüncesince henüz aşkın yağmur demek. Özellikle Hindistan ve Tayland için... Bunun kararında istihsal tahminlerinde artım yaşanabilir." dedi.

Ergezen, kemre fiyatlarındaki çabuk artım dolayısıyla topu topu ekincilik emtialarına müteveccih endişelerin yükseldiğini de vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler