USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emtia piyasasında senenin geçmiş haftasında yükseliş hevesi bilge oldu

Geçen hafta, Fed'in açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış olan olayların tutarları etkilediği emtia piyasasında, kıraathane yüzdelik 5,6 ve katıksız patırtı yağı lambası yağı yüzdelik 5, Brent yer yağı yüzdelik 4,7 bedel kazanırken, şeker hastalığı hastalığı yüz

Emtia piyasasında senenin geçmiş haftasında yükseliş hevesi bilge oldu
10-01-2022 11:45
Istanbul

Emtia piyasasında senenin evvel haftasında yükseliş isteği bilgili oldu.

Geçen hafta emtia piyasasında ayrışmalar yaşansa da umumi yerine yükseliş isteği bahis konusu olurken, başta Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiseler emtia fiyatlarını etkileyen ehemmiyetli unsurlar ortada arazi aldı.

Analistler, iklim koşullarının da ekincilik emtia fiyatlarını etkilediğini belirtti. Geçen hafta alüminyum yüzdelik 3,2, paladyum yüzdelik 1,3, mermi yüzdelik 0,6 ve tutya yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, sim yüzdelik 4,1, kıymetli yüzdelik 1,8 ve bakır yüzdelik 1,2, bedel kaybetti.

Fransa ve İspanya kabilinden devletlerde kalan erke maliyetleri dolayısıyla üretimin azalması kararı alüminyum tutarları yükseldi. Analistler, Avrupa'da istihsal kesintileri ve erke sıkıntılarının bahara derece bitmeme edebileceğini bildirdi.

Kazakistan'daki olayların toptan arzı yıldırma etmesiyle temel metallerde üst taraflı hareketler görülürken, analistler, Kazakistan'daki hadiseler ve Avrupa'daki istihsal kesilmelerine dair bildirme sıkıntılarının temel metalleri destekleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Fed'in "şahin" açıklamalarıyla Banka'nın ürem tasarruf dönemini şimdi aceleci ve er gerçekleştireceğine müteveccih beklentiler spesifik kıymetli ve sim fiyatlarını aksi etkiledi.

Enerji emtiası tutarları yükseldi

Enerji tarafında sabık hafta kayda bedel yükselişler görüldü. Doğal kavara yüzdelik 5 ve Brent arsa yağı yüzdelik 4,7 artım kaydetti.

Rusya'dan mevrut natürel kavara arzının düşüklüğü ve Avrupa'da şimdi antipatik havanın sansasyonel olması, erke kriziyle ilgilendiren endişeleri baştan artırırken, natürel kavara tutarları da yükseldi.

Brent petrolün yükselişinde, Kazakistan'da natürel kavara zammı dolayısıyla 2 Ocak'ta süregelen ve dirilik kayıplarının yaşandığı protestoların ülkenin arsa yağı arzını aksi etkileyeceği endişeleri sansasyonel oldu.

Analistler, Omicron varyantına dair endişelerin azalmasının da Brent petrolü üst taraflı etkilediğini belirtti.

- Kahvede ralli bitmeme ediyor

Emtia piyasasında 2021'in en aşırı kazandıran mamüllerinden kahve, bu senenin evvel haftasında da ralliye bitmeme etti ve haftalık bazda yüzdelik 5,6 bedel kazandı.

Analistler, Brezilya'daki yağışsızlık endişelerinin kıraathane fiyatlarını üst taraflı etkilediğini bunun karşı kıraathane stoklarındaki azalış de eklenince kıraathane fiyatlarındaki yükselişin hızlandığını vurguladı.

Geçen hafta soya fasulyesi yüzdelik 5, hav yüzdelik 2,3, darı yüzdelik 2,2, hint bademi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 4,2, buğday yüzdelik 1,3 bedel kaybetti.

Soya fasulyesi ve mısırda Güney Amerika'da ısıdam ve kurak şartlar dolayısıyla üretime müteveccih endişeler fiyatlarda yükselişe illet oldu.

Şekerde oluşan bildirme ilavesi da şeker hastalığı hastalığı fiyatlarını aksi etkiledi.

Analistler, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve başka Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydederek, açıklamalarda mal politikasının istikbaline dair ipuçlarının aranacağını bildirdi.

-"Dolar endeksinin azda olsa ufki akıntı etmesi, emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtı"

Vadeli muamelat ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, dolar endeksinin azda olsa ufki akıntı etmesinin emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtığını belirterek, Omicron varyantı dolayısıyla evren genelinde kapamalar olsa da piyasalarda bunun iare olduğuna müteveccih iyimserliğin bitmeme ettiğini tabir etti.

Buğdayın haftayı düşüşle kapadığını aktaran Ergezen, talepteki düşüşün buğday fiyatlarını da aksi etkilediğini bildirdi.

Ergezen, dünkü istihsal tahminlerinde yükseliş olabileceği beklentisinin de buğdayda satışların artmasına kere açtığını aktardı.

Mısırın haftayı yükselişle tamamladığını dile getiren Ergezen, Arjantin ve Brezilya’da sansasyonel bulunan kurak iklim dolayısıyla darı üretimine müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini söyledi.

Zafer Ergezen başkaca Çin kaynaklı alımların darı piyasasında baştan istem beklentilerini artırdığını vurguladı. Haftalık darı dış satım verilerinin halen faziletli bulunduğunu kaydeden Ergezen başkaca arsa yağı fiyatlarındaki artışın da darı fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Üretim tahminlerindeki düşüşün hav fiyatlarında yükselişe kere açtığını tamlayan Ergezen, bire bir sürede basma ve erke maliyetlerindeki artışın ekincilik emtiası genelinde alıcılı seyre illet bulunduğunu tabir etti.

Ergezen, kıraathane fiyatlarına dair yerine da, "Brezilya'da yaşanmış bulunan yağışsızlık ve soğuklar, kıraathane üretiminin azalacağı endişelerini yanı sıra getiriyor. Yeni değişke endişelerinin de azalması, kıraathane fiyatlarını destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler