USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: Sıfır Atık Mavi projemizle gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz

Emine Erdoğan, Akdeniz'i arkalamak düşüncesince derinlemesine yıllara yayılan eş eş çabaları bulunduğunu belirterek, "Kısa zamanda, çöplerinden arındırılmış ve biyoçeşitliliği mahfuz gömgök eş Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum." dedi.

Emine Erdoğan: Sıfır Atık Mavi projemizle gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz
09-12-2021 18:03
Antalya

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Antalya Belek Turizm Merkezi'nde "Barselona Sözleşmesi" kendisine bilinen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı (COP22) düzenlendi.

Emine Erdoğan, meydana getirdiği konuşmada, ödül sahibi Malaga Belediyesini ve Belediye Başkanını başarılarından çevre kutlama ederek, endamsız birlikte müddet geçmiş Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin yayınladığı raporun yaşanılan krizin insanoğlu çalışmalarından kaynaklandığını emsalsiz kendisine ortaya koyduğunu dile getirdi.

İnsanlığın içerisine girmiş bulunduğu çıkmazı gine insanoğlu faaliyetleriyle aşacaklarını özetleyen Erdoğan, bu kere sürdürülebilirliği öge edinmiş faaliyetlerden yana durum koyacaklarını, Akdeniz'in korunması düşüncesince ortaya koydukları kuma çabanın, bu tavrın en ehemmiyetli göstergelerinden olduğuna inandığını vurguladı.

Akdeniz'i arkalamak düşüncesince levent boylu yıllara yayılan kuma birlikte çabalarının bulunduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yaz yaşanmış bulunan orman yangınları şişman kayıplara illet oldu. Doğayı idare yapmak düşüncesince epeyce mesai verirken, gözümüzün uğrunda namevcut oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü, bizlere soluk bulunduğu kadar, sayımsız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda birçok çalışkan yaşamını kaybetti. Ormanlara sakıt ateş, bire birlikte halde kalplerimize de düştü. Bunun yanında, çokluk çöpleri, kişmiri ve çokluk kaynaklı kirlilik, denizlerde şişman birlikte ruhsal gerilim meydana getirmeye bitmeme ediyor. Orman yangınları üzere afetlerden, denizlerdeki pislik stresinden ve dirim bilimsel skala kaybından Akdeniz akıbet adım menfi etkileniyor."

Türkiye olarak, hepsi alana dobra doğacak adımlar attıklarını vurgulayan Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı, kendisinin de takip edeni bulunduğu Sıfır Atık Projesi'nin bu adımlardan birisi bulunduğunu hatırlattı.

"Kullan-at" anlayışıyla uğraş edilecek

Projenin asliye ilkesinin atılmış oluşumunu en organ azaltmak düşüncesince "kullan-at" anlayışıyla çabalamak icap ettiğini aktaran Erdoğan, "'Önle-azalt-yeniden kullan-geri dönüştür' yaklaşımıyla levent boylu vadeli döngüsel ekonomiye geçiş, hepsi toplumlar düşüncesince birlikte zorunluluktur." dedi.

Erdoğan, 2017'de çıktıkları bu yolda aceleci adımlar attıklarını, 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattıklarını, 2019-2020 yıllarında plastik torba kullanımında yüzdelik 75'lik eksilme sağlandığını aktardı.

Plastik torba kaynaklı 354 bin titrem plastik atığın engellendiğine dikkati çekici Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"14 bin 640 titrem limonluk gazı salınımının engellenmesi de gine bu infaz yardımıyla oldu. Sıfır atılmış uygulamasının başladığı günden beri 24,2 milyon titrem arka kazanılabilir atılmış ekonomiye kazandırıldı. Geri yarar oranı, projeye başladığımızda yüzdelik 13 iken, bu kemiyet şu an yüzdelik 22'nin ilişkin çıktı. 2023 düşüncesince amacımız yüzdelik 35. İşin maşer kabilinden benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin aşırı şişman birlikte önemi var. İlk günden bugüne kısaca 14 milyon insana kullanılmamış atılmış eğitimi verdik."

Ambalajlı ürünlere güvence akçesi düşüncesince mesai vermek yapılıyor

Toplumda çaput çanta ve ağ üzere aşırı kullanımlık ekipmanların münteşir kendisine yeğleme edildiğini tamlayan Erdoğan, benzeyen birlikte gelecekte ambalajlanmış ürünlere güvence akçesi uygulamasının getirilmesi ilişkin çalışıldığını söyledi.

"Sıfır Atık Mavi projemizle de gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu anne genişliğinde 88 bin titrem çokluk çöpü topladık ve bertarafa gönderdik." diyen Erdoğan, gökçe bayraklı plaj sayısı 2002'de 151 iken, bu sayının 2021'de 519'a ulaştığını vurguladı.

Dünyanın en aşırı gökçe bayraklı plaja erbap üçüncü ülkesi olduklarını tamlayan Erdoğan, "Kısa birlikte müddet önce, Türkiye kendisine 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi de açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin, hemen ülkemi değil, sahamızı de dönüştürecek birlikte dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum." dedi.

Akdeniz'de dinç 17 binden birlikte tomar çalışkan çeşidi bulunduğunu tamlayan Erdoğan, Antalya'nın caretta carettaların evi olduğunu, onların da denizlerin kirliliğinden ve hava değişikliğinden menfi yönde etkilendiğini aktardı.

Nesilleri muhatara altında bulunan çokluk kaplumbağaları düşüncesince tetik icraat yürüttüklerini, çorlu olanları otama ettiklerini tamlayan Erdoğan, sabık yıl tedavisi tamamlanan üç caretta caretta ve birlikte yeşil çokluk kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktıklarını, Belkıs ismini verdiği birlikte caretta carettanın eş anası bulunduğunu hatırlattı.

Caretta carettaların 100 milyon yıldan birlikte tomar okyanuslarda yaşadığını bildiren Erdoğan, kıran ve çokluk ekosistemi düşüncesince elzem rolleri bulunduğunu tabir etti.

"İnsanın meydana getirdiği tahribatın bedelini, tükenme tehlikesiyle beniz yüze gelmiş şekilde ödemeleri hakkıyla aşırı ateş birlikte tablo. Türkiye'nin çokluk kaplumbağalarının korunması düşüncesince gösterdiği çabayla Akdeniz'de kip memleket olmasından şişman devlet duyuyorum. Dilerim ki bu çabayı el birliğiyle hâlâ da büyütür ve hepsi biyo-çeşitliliği himaye dibine alırız." diyen Erdoğan, dünyayı iyileştirmenin anahtarının, kalplerin odalarında hafi bulunduğunu dile getirdi.

Erdoğan, izlence böylecene İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü kazananlara ödüllerini verdi.

Dönem Başkanlığı Türkiye'ye geçti

Barselona Sözleşmesi Büro Sekretaryası Dönem Başkanlığı dü yıllığına Türkiye'ye geçti. Dönem Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar kabilinden yürütülüyor.

Konferansta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BM Çevre Programı Koordinatörü (UNEP) Tatjana Hema da mülakat yaptı. Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve ödül alanlar ışık çektirdi.

Öte taraftan Erdoğan, dinlenmelik salonundaki stantları gezerek, icraat ilişkin bilim aldı. Ebru sanatı meydana getirilen stantta ise Emine Erdoğan, ebru yapımına zevcelik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler