USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Emine Erdoğan, Nijerya’da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı. Dost devletlerde oluşturulan hars merkezlerinin, ilişkilere verdikleri önemin birlikte nişanesi bulunduğunu tamlayan Erdoğan, "Abuja

Emine Erdoğan, Nijerya’da Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı
21-10-2021 00:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Nijerya'nın başkenti Abuja'ya düzenlemiş bulunduğu görüşme kapsamında, Abuja Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı. Açılış esnasında icra ettiği konuşmada, Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirmenin kendisi düşüncesince iri kâm bulunduğunu tamlayan Erdoğan, gösterdikleri konukseverlik ve gönülden istikbal düşüncesince şükranlarını sundu. Dost ve ahi devletlerde oluşturulan hars merkezlerinin, ilişkilere verdikleri önemin müşterek nişanesi olduğuna ayraç fail Erdoğan, "Bu tarz ile Anadolu'nun bilim kapılarını Nijeryalı kardeşlerimize açıyor olacağız. Türk kültürünü henüz yakından tanışıklık olanağı elde edeceğiniz gibi, dilerseniz Türk dili de öğrenebileceksiniz. Yunus Emre, Türk halkının derun tahtında oturan müşterek Anadolu ozanıdır. Ancak mesajı evrenseldir. Onun sezme meşbu mısraları insanoğlu sevgisini anlatır. Anadolu'da koyu izler bırakmış Yunus Emre'nin mesajının, hars merkezimiz vasıtası ile Abuja'ya kavuşması iri mutluluk. Bugüne genişliğinde 52 ülkede, 62 Yunus Emre Kültür Merkezi kurduk. Edebiyat, hars ve sanat, arkadaş ülkelerle bağlarımızı kuvvetlendiren en dobra araçlar. Yunus Emre, ünlü sözünde, Gelin tanıdık olalım, işi emeksiz kılalım, sevelim sevilelim, evren hiç kimseye kalmaz diyor. Sadeliği içre sonuç basamak koyu anlamlar haiz bu lakırtı kâffesi kardeşliklerin başlangıcıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Kültür Merkezi'nin hayırlara fırsat olmasını dileyerek, emeği güzeşte her insana şükranlarını sundu.

"İnsan kalbinin, tek tercümana gereksinimi olmadığını görüyorsunuz"

Konuşmasında, Türkiye'nin başlatmış bulunduğu Afrika açılımıyla, 2005 yılından bu yana nice Afrika ülkesinde bulunma imkanının bulunduğunu tamlayan Erdoğan, benzeri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nice emlak dışı ziyaretine haremlik ettiğini ve Afrika ülkelerine gelmeyi başta istediğini kaydetti. Afrika'ya hamle attığı evvela günden bu yana kıtaya bulunan hayranlığının arttığını, burada nice adamlık hâline tanık bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu seyahatlerde, aramızdaki kültürel farklılıklara rağmen, kâffesi insanlığın iri müşterek familya bulunduğunu içselleştiriyorsunuz. İnsan kalbinin, tek tercümana gereksinimi olmadığını görüyorsunuz. Dünyanın kâffesi annelerinin sevincinin de gözyaşının da ayrımsız bulunduğunu anlıyorsunuz. Yani insanoğlu olmanın evrenselliğiyle tanışıyorsunuz. İşte bu süreçte, gönlümde birikenleri kaleme kabul etme gereksinimi hissettim. Başlı başına müşterek sabah yeli deposu bulunan Afrika'nın bendeki izlerini, makalenin kalıcılığına delibozuk ettim. Kültürel etkileşimin insanoğlu ortada elbette köprüler kurduğunu açıklama bedel özellikte olduğuna inanıyorum" dedi.

“Afrika'yı 21. asrın yükselen yıldızı şekilde görüyoruz”

Emine Erdoğan, Afrika'nın adeta dünyanın dört başı mamur hazinelerini barındıran müşterek kasa olduğuna dikkati çekerek, kıtanın 2 binin üstünde değişik kıstak ve budunsal camianın evi olduğunu, 1 milyara fazla nüfusuyla aşırı iri müşterek potansiyelinin bulunduğunu bildirdi. "Afrika'yı 21. asrın yükselen yıldızı şekilde görüyoruz. Hak etmiş bulunduğu yere gelmesi düşüncesince de kâffesi Afrika kıtasıyla el birliği halindeyiz" ifadelerini kullanan Erdoğan, Türkiye'nin Afrika Kıtası'ndaki büyükelçiliklerinin sayısının artmasının, ilişkilerin derinleştiğinin ifadesi olduğuna ayraç etti. Erdoğan, 2002 senesinde Türkiye'nin Afrika'da hemen 12 büyükelçiliği bulunurken, bugün 43 büyükelçiliğin çalışkanlık gösterdiğine uyanıklık çekerek, "Önümüzdeki çağda bu sayıyı inşallah 49'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin 2008 senesinde 10 bulunan sayısı ise 2021 senesinde 37'ye yükseldi. Türk Hava Yollarımız da Afrika'ya bulunan uçuşlarına acemi rotalar ekliyor. Korona virüs (Covid-19) salgını öncesi, kıtada 40 ülkede 60 noktaya kere düzenleniyordu. Seyahat yasaklarının kalkmasıyla pervaz sayımız artırıyor ve hepimiz nice noktada baştan kavuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Afrika'yla bulunan arkadaşlığımız koruma ettiğim nice dobra projeye de sabah yeli oldu"

Afrika ile bulunan dostluğun, nice projesine sabah yeli bulunduğunu ve Afrikalı hanımlar katkıda mevcut olmak hesabına düşüncesince nice hamle atıldığının altını çizen Erdoğan, "Afrika'yla bulunan arkadaşlığımız koruma ettiğim nice dobra projeye de sabah yeli oldu. 2016 senesinde Ankara'da Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi kurduk. Bu tarz sayesinde, Afrikalı kadınların, emeklerinin kusursuz karşılığını alabilecekleri adaletli müşterek alışveriş oluşturduk. Literatüre kazandırdığımız, Afrika Yemek Kültürü ve Afrika Atasözleri kitapları ise kültürel yakınlaşmamızın yapıtı şekilde katalog raflarına eklendi. Her yıl, 25 Mayıs Afrika Günü'ne hususi etkinlikler düzenliyor ve Afrika'nın henüz elleme müşterek ana kara vizyonuna katkıda bulunmaya hız ediyoruz. Kitabımın satışından elde edilecek sağlık de bulunduğu kabilinden Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'ne aktarılıyor. Umarım Afrikalı hanımlarla bulunan dayanışmamıza manalı müşterek ulama olur" dedi.

"Kırılgan kesimler düşüncesince nice ülkede hususi iane programları yaşama geçirdik"

Türkiye'nin Afrika'yla ilişkisinin mutlak hediye yahut mevhibe muhtevalı müşterek mefruşat ilişkin müesses olmadığının altını çizen Erdoğan, kıtanın gelişim göstermesi ve kalkınmasının, dünyanın kuma geleceği düşüncesince önemine yer vererek bunun düşüncesince de olanakları seferber ettiklerini kaydetti. İnsan odaklı aut siyaset kapsamında, Afrika ülkelerine pedagoji bilimi desteği verdiklerini tamlayan Erdoğan, "Bugüne genişliğinde memleketimiz burslarından yararlanan Afrika öğrencilerinin sayısının, kısaca 14 bini bulması iri mutluluktur. Dünyanın başına mevrut en iri felaketlerden bir tanesi bulunan Covid-19 salgınında da besin güvenliği sorunu çekici devletlerin beraberinde olduk. Kırılgan kesimler düşüncesince nice ülkede hususi iane programları yaşama geçirdik. Çok sevdiğim müşterek Afrika sav şu şekilde diyor, Hayırseverlik varlıktan değil, kalptendir. En aşırı kalbimizle, Afrika'nın beraberinde olduğumuzu tabir eylemek istiyorum. Bugüne genişliğinde bulunduğu gibi, artık da kıtanın barış, istikrar, zenginlik ve kalkınmasına ulama sunmaya bitmeme edeceğiz. Afrika coğrafyasının muvaffakiyet ve mutluluğunun sonsuz olmasını diliyorum" dedi.

Ayrıca hitabı sırasında, programda emeği güzeşte her insana şükranlarını sunan Erdoğan, en endamsız sürede baştan müşterek araya yetişme temennisini iletti.

"Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyanın herhangi müşterek durumunda kültüre ait müşterek Türkiye gündemi oluşturması sonuç basamak önemlidir"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı onur Ateş de dünyanın ciharıyek köşesinde Türkiye'nin hars elçiliğini önleyen enstitünün acemi müşterek merkezini Emine Erdoğan'ın teşrifiyle açmaktan iri sevinme duyduğunu belirtti. Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetlerini, Türkiye'nin arsıulusal ilişkilerini henüz ati boyutlara giymek üzere düzenlediğine ayraç fail Ateş, "Zengin müşterek kültürel birikimine erbap bulunan ülkemiz, evren gündemine kültürle, sanatla, kültürel mirasıyla gelmeyi ziyadesiyle doğruluk etmektedir. Kültür bu anlamda, ülkemizi steril gündemlere ve kusur algılara alıkoymak talip muhtemelen odakların oyununun bozulması açısından da iri müşterek fonksiyon görmektedir. Bu açıdan, Yunus Emre Enstitüsü'nün dünyanın herhangi müşterek durumunda kültüre ait müşterek Türkiye gündemi oluşturması sonuç basamak önemlidir. Türkiye'nin binlerce salname kültürel birikimini gerçekten asimilasyon eylemek ve insanlığın yararına sunmakla vazifeli bulunan Yunus Emre Enstitüsü'nün sorumluluğunun aşırı ağırbaşlı bulunduğunun farkındayız. Bu ağırbaşlı sorumluluğun alegori getirilmesinde, bizleri herhangi müşterek devir destekleyen Sayın Hanımefendiye teşekkürlerimi tabir eylemek istiyorum. Enstitü şekilde tarz açtığımız devletlerde amacımız, açıkça ve transparan insancasına bağlar kurarak realist müşterek Türkiye algısı oluşturmak, Türkiye'nin tanınırlığını, bilinirliğini ve itibarını artırmaktır" dedi.

Ateş, 2021'in Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden "Türkçe ve Yunus Emre Yılı" şekilde anons edildiğini hatırlatarak, böylesine ehemmiyetli müşterek yılda, Yunus Emre Enstitüsü'nün Abuja da açılıyor olmasının başkaca manalı ve kalburüstü bulunduğunu vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü, 53 ülkede 64 tarz sayısına ulaştı

Düzenlenen açılış törenine, Nijerya Enformasyon ve Kültür Bakanı Lai Muhammed, İnsani İlişkiler, Afet ve Sosyal Kalkınma Bakanı Sadiye Umar Farouq, Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Eşi Dolapo Osinbajo ve aşırı sayıda çağrılı katıldı. Törende Emine Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun benzeri Hülya Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın benzeri Şule Akar ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. onur Ateş haremlik etti. Açılışın peşi sıra enstitü merkezini gezen Emine Erdoğan, davetlilerle hatırat fotoğrafı çektirdi. Nijerya'da planlı açılış ile toplamda 53 ülkede 64 tarz sayısına vasıl Yunus Emre Enstitüsü, henüz evvela hizmete giren, Mısır, Fas, Sudan, Güney Afrika, Somali, Senegal, Tunus ve Ruanda'dan sonraları Nijerya ile Afrika'daki tarz sayısını 9'a çıkardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler