USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: Barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı güçlükle unsurlarıyla cins olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın benzeri Emine Erdoğan, "Kalıcı ve sürdürülebilir barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı zorla unsurlarıyla benzer olabilir." dedi.

Emine Erdoğan: Barış idealine revan yolu ayırmak fakat okşayıcı güçlükle unsurlarıyla cins olabilir
12-03-2022 14:55
Ankara

Emine Erdoğan, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) kendisinin himayesinde planlı “Yumuşak Güç Yoluyla Dayanışmayı Güçlendirmek ve Barışı Teşvik Etmek” başlıklı panelde konuştu.

Panele, Nijer Cumhurbaşkanı’nın benzeri Khadija Bozoum, Sierre Leone Cumhurbaşkanının benzeri Fatima Maada Bio, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanının benzeri Sibel Tatar ve Ürdün Eski Başbakanı'nın Eşi Dina Janbek Khasawneh ile birtakım devletlerin bakanları ve icra vekili eşleri seyirci namına katıldı.

Antalya'nın ADF ile "diplomasinin kalbi olma kimliğini koruduğunu" ve "küresel meseleleri bariz yürekle ağız dalaşı olanağı sağladığını" tamlayan Erdoğan, "Uluslararası alanda, iri sınamalarla huzur karşıya kalıyoruz. Gözümüzün uğrunda düz yazı edilen dünkü dünyaya fut düzmek düşüncesince diplomasinin yaklaşım ve şekillerinin de gözden geçirilmesi vazgeçilmez birlikte ihtiyaç." dedi.

Emine Erdoğan, bu bağlamda baştan kurgulanan diplomaside şirin sade üstünde ara vermek istediklerine dikkati çekerek "Kalıcı ve sürdürülebilir barış idealine revan yolu ayırmak fakat şirin sade unsurlarıyla belkili olabilir." ifadesini kullandı.

"Savaşın ziyasız gölgesi, ne efsus ki birlikte kat henüz insanlığın dair çöktü"

Emine Erdoğan, bugün barış ile alakalı istişareleri, Ukrayna’daki hamam çatışmaların doğurduğu katabolizma ve acıların üzüntüsü süresince gerçekleştirdiklerini belirterek, "Evlatlarını çatışmalarda kaybeden annelerin yakarışları dünyanın değme tarafında yankılanıyor. Ailelerin parçalandığına tanık oluyoruz. Sevdiklerini geride bırakarak, vatanını bırakmak durumunda artan şahısların üzüntülü bakışları içimizi dağlıyor. Savaşın ziyasız gölgesi, ne efsus ki birlikte kat henüz insanlığın dair çöktü." diyerek konuştu.

Barış umudunu aktif avlamak ve barışa müteveccih gayretleri artırarak el ele vermeleri icap ettiğini vurgulayan Erdoğan, hakeza birlikte iklimde "yumuşak sade eder biçilmez değerinin henüz da bariz bulunduğu noktasında hemfikir" olduklarını söyledi.

Türkiye olarak, savaşın felaketlerinden kaçan 4 milyondan birlikte tomar kişiye koyun açtıklarını da hatırlatan Erdoğan, çabucak bitişik devletlerde değil, Afrika’dan Latin Amerika’ya derece enli birlikte coğrafyada, değme probleminin barışçıl yollarla çözümü düşüncesince ulama sağladıklarını vurguladı.

Emine Erdoğan, "Sağladığımız insancasına yardımlarla, zenginlik ve kalkınmanın çabucak mütekâmil devletlerde değil, değme yerde menşe salmasını amaçlıyoruz. Bu, kalımlı barışa revan anne yollardan biridir." değerlendirmesini yaptı.

"Bir gözyaşının diğerine üstünlüğü olamaz"

Türkiye'nin bugün bulunduğu derece eskiden de savaş, gadirlik ve kıtlık derece felaketlerden kaçan şahısların sığınağı, evi ve memleketi bulunduğunu kaydeden Erdoğan, müsamaha kültürünü değme devir paylaşıp çoğaltmaya amade olduklarını belirtti.

Erdoğan, bugün 2 bilyon insanoğlunun arbede bölgelerinde yaşadığına ve 84 milyon insanoğlunun kuvvet ve çatışmalar zımnında yurtlarından edildiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Ukrayna’da hepimizi iri birlikte kedere sürükleyen harp karşısında yayınlanan refleks, maatteessüf gayrı mazlum halklar düşüncesince denk gösterilmedi. Hangi ırktan, ne inançtan olursa olsun, birlikte çocuğun, birlikte kadının, savaşın karşısında çekmiş bulunduğu acı, yaşamış bulunduğu bulut eşittir. Bir gözyaşının diğerine üstünlüğü olamaz. O yüzden, bugünü birlikte milat namına alıp halihazırdaki topu topu muharebeler karşısında bütünlük olalım."

İnsanlığın geçmiş ve bugün bulunduğu derece değme devir ayrışık imtihanlarla sınanacağını kaydeden Erdoğan, diplomasiyi baştan kurgularken diyaloğun, insanoğlu sevgisinin ve üniversal değerlerin bilge bulunduğu dünkü birlikte sahife açmaları icap ettiğinin altını çizdi.

Emine Erdoğan, savaşın taharri memuru polis altyapıya dokunca vermesinin beraberinde kültürel miras, huy ve canlılara da ağır zararlar verdiğine dikkati çekti.

"Kadınların ve gençlerin seslerinin feyyaz çıkması baş döndürücü önemli"

Kadınların ve evlatların savaşlardan orantısız etkilendiklerini aktaran Erdoğan, ait Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararının üstünden levent boylu seneler geçişine karşın hanımefendilerin belletici ve arabuluculuk rolünü üstlenen temsilinin bağan bulunduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, hanımefendilerin arabuluculuk süreçlerinde, değişik gruplarla düzentileme ve iş donanmasına henüz alışkın bulunduğunun bilindiğini belirterek "O nedenle, arbede çözümü ve arabuluculuk süreçlerinin henüz etraflı olması hususuna dikkatinizi döşemek istiyorum. Kadınların ve gençlerin seslerinin feyyaz çıkması baş döndürücü önemli." dedi.

Türkiye'nin bu mevzuya iri ehemmiyet atfettiğini kaydeden Erdoğan, "İster mikro, icap muazzam kurda olsun, hanımefendilerin topu topu değişmeyen mekanizmalarındaki varlığının artırılmasının dirimsel önemine kalben inanıyorum. Kadın sağduyusunun ve mütalaa kabiliyetinin problemlerin çözümüne ivme kazandıracağını biliyorum." diyerek konuştu.

"Sizlerin de oluşturduğu ağ baş döndürücü önemli"

Crans Montana Forumu (CMF) Kurucusu ve Onursal Başkanı Büyükelçi Jean-Paul Carteron da burada icra ettiği konuşmada, Avrupa'nın Türkiye’ye baş döndürücü DOĞRU birlikte yerde "gerçek birlikte 11 Eylül'ü yaşadığını" belirterek "Cumhurbaşkanı Erdoğan baş döndürücü cepheli birlikte sistemi yeni baştan ortaya çıkarmaktan bahsetmiş bulunduğu devir elbette ki ego buna katılıyorum." dedi.

Carteron, "(Birleşmiş Milletler) hakkıyla de İkinci Dünyayı Savaşı'nı kazananların kulübü. Veto oyunuyla nice değişmeyen gerçekleşemiyor. Birleşmiş Milletler 21. yüzyılda evren mevzularını halledecek birlikte kasıntı değildir. 75 sene önceki bunu yapabilirlerdi." diyerek konuştu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ise şirin sade erk sahibi eşhas üstünden de desteklenmesi icap ettiğini belirterek "Devlet ve hükümet başkanlarının canan refikaları, siz kıymetli ziyaretçilerimizin de oluşturduğu ağ baş döndürücü önemli. Kızılhaç ve Kızılay komiteleri üstünden siz kıymetli ziyaretçilerimizin oynamış bulunduğu gösteriş düzentileme yaptığımız bölgelerde baş döndürücü ağır kâr sağlıyor. Biz bu ağlar yardımıyla çalışmalarımızı yürütebiliyoruz. " dedi.

Afrika Birliği Kadın, Barış ve Güvenlik hususi Temsilcisi Bineta Diop da diplomasiyi yaygınlaştırma açısından Türkiye'nin ağır çabalarının bulunduğunu vurgulayarak "ADF çerçevesinde efdal katılımlı sansasyonel birlikte aktiflik bulunan dünyamıza birlikte enerji niteliğinde." diyerek konuştu.

Afrikalı hanımlara verdikleri destekten çevre Türkiye'ye ve Emine Erdoğan'a teşekkürname fail Diop, "Burada ortaya konulmuş olan teşrikimesai Afrika ve Afrika kıtasıyla da siz kıymetli ziyaretçilerimizin gerçekleştirmiş bulunduğu altın ziyaretlerle ve diplomatik çalışmalarla geleceği bu söve düz yazı etme açısından baş döndürücü önemli." ifadesini kullandı.

"Çok çetince birlikte durumdayken ondan aldığım birlikte nağme bana baş döndürücü iri atılganlık verdi"

Haiti Eski Devlet Başkanı Jovenel Moise'un benzeri Martine Moise, konuşmasının başlangıcında Emine Erdoğan'a teşekkürname ederek, şöyleki konuştu:

"O benim düşüncesince karındaş bugün. Çünkü baş döndürücü çetince birlikte durumdayken ondan aldığım birlikte nağme bana baş döndürücü iri atılganlık verdi. Bunu yeni baştan edebilirim: 'Sayın Moise şayet olduğunuz yerde şen değilseniz eviniz var Türkiye’de bizlere gelin.' Ben bunun düşüncesince size teşekkürname ediyorum."

Moise, kendisini konferansa çağırma fail Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da teşekkürname etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi de ADF’nin Ukrayna-Rusya taraflarının birlikte araya gelmesi düşüncesince baş döndürücü dobra birlikte olanak olduğunu, Türkiye’nin tarafları birlikte araya getirmenin belkili bulunduğunu kanıtladığını belirterek icra ettiği liderlikten çevre Türkiye’ye teşekkürname etti.

Emine Erdoğan, konuşmaların sonunda, panele eklenen "First Lady"ler ile familya fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler