USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan: "Akdeniz kirlilikten olumsuz etkileniyor"

Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'nda (COP 22) mütekellim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, "Deniz çöpleri, kişmiri ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde şişman birlikte ruhsal gerilim meydana getirmeye hale

Emine Erdoğan:
09-12-2021 20:27
09-12-2021 20:44

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da planlı Barselona Sözleşmesi şekilde bilinen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'na (COP 22) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan da katıldı. COP 22 kapsamındaki 2020-2021 İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni'nde mütekellim Emine Erdoğan, hakeza manalı müşterek ödülün isminin dünyanın düş kentlerinden İstanbul ile anılmasından büyüklük duyduğunu kaydetti. mükafat sahibi İspanya'daki Malaga Belediyesi yetkililerini başarılarından ötürü kutlayan Erdoğan, ”Büyük müşterek kararlılıkla yeşil sahaların artması, periferi şeridinin yenilenip korunması kıl payı kaç bölgede icra ettikleri değerli icraat hakkıyla takdire şayan. Bu dobra söz gelişi hepsi düşüncesince sabah yeli deposu olmasını diliyorum. Zira çelimsiz müşterek müddet ilk hükümetlerarası hava değişikliği panelinin yayınladığı rapor, yaşadığımız krizin insanoğlu çalışmalarından kaynaklandığını emsalsiz şekilde ortaya koydu. İnsanlığın içerisine girmiş bulunduğu bu çıkmazı gine insanoğlu faaliyetleriyle aşacağız. Ancak bu kere sürdürülebilirliği prensip edinmiş faaliyetlerden yana pratik koyacağız. Akdeniz'in korunması düşüncesince ortaya koyduğumuz eş çabanın, bu tavrın en ehemmiyetli göstergelerinden olduğuna inanıyorum” dedi.

"Masmavi müşterek Akdeniz için"
Denizleri, ormanları ve tabiatın müşterek tane güzelliklerini birbirinden ayırmanın ve bir tanesini diğerine yeğleme etmenin belkili olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Ancak Akdeniz'e kıyısı bulunan devletler şekilde en ilkin kapımızın önünden başlamalı ve geleceğin yaşamına gökçe müşterek Akdeniz bırakmalıyız. Bu gökçe hazineyi çöplerden arındırmak, dirim bilimsel çeşitliliği destek olmak ve hava dengesini destek olmak kıl payı adımlar atıyoruz. Uzun müşterek gün süresince sulh şeklinde ve müşterek arada dinç medeniyetlerin mirasçıları şekilde Akdeniz'i destek olmak düşüncesince levent boylu yıllara yayılan eş müşterek gayretimiz var. Kısa sürede çöplerinden arındırılmış ve biyoçeşitliliği korunmuş, olgunlaşmamış müşterek Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum” sanarak konuştu.

"Akdeniz olumsuz etkileniyor"
Geçtiğimiz yaz yaşanmış bulunan orman yangınlarının iri kayıplara bozukluk bulunduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, “Doğayı idare etmek düşüncesince bayağı mesai veren, gözümüzün uğrunda namevcut oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü bizlere dem bulunduğu genişliğinde sayımsız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda kaç enerjik yaşamını kaybetti. Ormanlara sakıt hınç bire müşterek halde kalplerimize de düştü. Bunun birlikte deniz çöpleri, yağız ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde iri müşterek ruhsal gerilim meydana getirmeye halen bitmeme ediyor. Orman yangınları kıl payı afetlerden, denizlerdeki kirlilik stresinden ve dirim bilimsel gam kaybından Akdeniz sonuç etap olumsuz etkileniyor. Ayrıca raporlarında açıca belirttiği kıl payı bugün bulunduğu kıl payı gelecekte de en giriş döndürücü etkilenecek bölgelerden birisi gine Akdeniz” ifadelerini kullandı.

Kullan at anlayışıyla mücadele
Türkiye şekilde hepsi alana elleme doğacak adımlar attıklarını vurgulayan Emine Erdoğan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlatmış bulunduğu ve bizzat de takip edeni olduğum Sıfır Atık Projesi bu adımlardan biridir. Bu projenin asliye prensibi atılan oluşumunu en organ ıskat etmek düşüncesince kullan at iyilikle savaş etmektir. Önle, azalt, baştan kullan, arka dönüştür yaklaşımıyla levent boylu vadeli döngüsel ekonomiye intikal hepsi toplumlar düşüncesince müşterek sorumluluktur. Tabii ölçüm edersiniz ki bu dönüşüme zihnî müşterek inkılap de zevcelik etmelidir. Çünkü kurduğumuz sistemler devir zarfında öz kültürünü oluşturuyor. Kullanıp atmak, ürettiğimiz atığın akıbetini sorgulamamak, bu yüzyıla saf ve tahripkâr tesirleri bulunan müşterek hayat biçimidir maalesef” dedi.

"2023 amacı yüzdelik 35 arka kazanım"
Sıfır atılan yaklaşımıyla toplumda dönüşümü mizan gayreti zarfında olduklarını tamlayan Erdoğan şu halde konuştu:
“Daha şuurlu tüketmek, henüz az atılan üretmek, oluşan atığı kaynağında ayrıştırmak ve arka dönüşüm, bahsettiğim dönüşümün ehemmiyetli fazlarıdır. 2017 senesinde çıktığımız bu yolda çabuk adımlar attık. 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattık ve 2019-2020 yıllarında plastik torba kullanımında yüzdelik 75'lik eksilme sağladık. Bu da plastik torba kaynaklı 354 bin titrem plastik atığın engellenmesi demek. 14 bin 640 titrem limonluk gazı salınımının engellenmesi de gine bu yürütüm yardımıyla oldu. Sıfır atılan uygulaması başladığı günden buyana 24.2 milyon titrem arka kazanılabilir atılan ekonomiye kazandırıldı. Geri yarar payı plan başladığımızda yüzdelik 13 iken, bu kemiyet şu an yüzdelik 22'nin üzerinde çıktı. 2023 düşüncesince gayemiz yüzdelik 35. Tabii işin maşer kabilinden benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin giriş döndürücü iri müşterek önemi var. İlk günden bu güne kısaca 14 milyon insana el değmemiş atılan eğitimi verdik. Bilhassa mevzi hikayelerinde şuurlu müşterek döl esermek düşüncesince ufaklıklara müteveccih pedagoji bilimi programları geliştiriyoruz. Bu çalışmanın meyvelerini mütebeddil tutum biçimleri şekilde topluyoruz. Toplumumuzda çaput çanta ve ağ kıl payı giriş döndürücü kullanımlık ekipmanlar münteşir şekilde yeğleme ediliyor. Yakın müşterek gelecekte de ambalajlanmış ürünlere güvence akçesi uygulamasının getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında, ‘Sıfır Atık Mavi Atık' projemizle de gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu anne genişliğinde 88 bin titrem deniz çöpü topladık ve bertarafa gönderdik” dedi.

519 gökçe bayraklı plaj var
Temiz denizlerin nişanesi bulunan gökçe bayraklı plaj sayısı 2002 senesinde 151 iken bu sayının 2021'de 519'a ulaştığını kaydeden Emine Erdoğan, “Dünyanın en giriş döndürücü gökçe bayraklı plajına eş üçüncü ülkesiyiz. Ve bu plajların 485'i Akdeniz kıyılarında toprak alıyor. Kısa müşterek müddet ilk Türkiye şekilde 2053 kesin el değmemiş sürüm hedefimizi açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin hoppadak ülkemizi değil, sahamızı de dönüştürecek müşterek dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum” sanarak konuştu.

"İnsanın meydana getirdiği tahribatın bedelini ödüyorlar"
Erdoğan, Akdeniz'de dinç 17 binden müşterek tomar enerjik türünün bulunduğunu belirterek, Antalya'da da caretta carettaların bulunduğunu söyledi. Caretta carettaların da denizlerin kirliliğinden ve hava değişikliğinden olumsuz etkilendiğine ayraç fail Emine Erdoğan, “Nesilleri korku altında bulunan bu canlılar düşüncesince levent boylu zamandır icraat yürütüyoruz. Yaralı olanların tedavileri yapılmasından sonraları baştan saf yaşamlarına bırakıyoruz. Hatta sabık yıl tedavisi tamamlanan 3 caretta carretta ve müşterek yeşil deniz kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktık. ‘Belkıs' ismini verdiğim müşterek caretta carettanın da ad annesiyim ve onun umuda yolculuğuna tanıklık ettiğim düşüncesince giriş döndürücü mutluyum. Caretta carettaların 100 milyon yıldan müşterek tomar okyanuslarda yaşamış bulunduğu söyleniyor. Dünyanın en emektar şahitlerinden, periferi ve deniz ekosistemi düşüncesince elzem rolleri var. İnsanın meydana getirdiği tahribatın bedelini tükenme tehlikesiyle beniz yüze gelmiş şekilde ödemeleri hakkıyla giriş döndürücü hınç müşterek tablodur. Türkiye'nin deniz kaplumbağasının korunması düşüncesince gösterdiği çabayla Akdeniz'de' kip memleket olmasından iri müşterek büyüklük duyuyorum. Bu çabayı beraberlik ile büyütür ve hepsi biyoçeşitliliği himaye dibine alırız” ifadelerini kullandı.

"Dünyayı iyileştirmenin anahtarı kalplerde saklı"
Dünyayı iyileştirmenin anahtarının kalplerin odalarında hafi bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Yeşil ekonomiye geçiş, uygarlık algımızda yapacağımız değişiklikle aracısız alakalıdır. Kadim tarihe bakacak olursak, rastgele toplumda kişilerin menfaatlerini tabiatın müşterek parçası şekilde benimseme ettiğini görürüz. Bugün geldiğimiz halin özeti, tabiatın ötekileştirilmesi, insanoğlunun kendini natür karşısında mütehakkim müşterek görgülü pozisyonuna yükseltmesidir. Tüm medeniyetlerin doğa algısına ve natür ahlakına değgin koskoca örnekleri var. Anadolu uygarlığı de bu manada insanlığın eş mirası bulunan müşterek zenginliktir. misal özgülemek gerekirse, fidan kesmeyi giriş kesmekle müşterek sayan, girmiş bulunduğu ormanda dinç ağaçlar korkmasın sanarak baltasını bezle örten solgun çiçeklerle tanrısal sohbetlere lobi müşterek anlayıştır Anadolu. Tabiatın gayrı değil, tabiatla müşterek ve dört başı mamur olduğumuz müşterek evren geleceğimiz olsun. Bu hem sorumluluğunuz bununla beraber adaletle kalkışmak durumunda olduğunuz güzergâh nesillere borcunuzdur” sanarak konuştu.

"Mavi Akdeniz düşüncesince dobra neticeler çıkacak"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, ev sahibi memleket şekilde Barselona Sözleşmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantısı'nın üçüncü gününde “İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni” düşüncesince müşterek arada olduklarını kaydetti. “Mavi Bir Akdeniz'e Doğru: Çöpsüz Miras Bırakmak; Biyolojik Çeşitliliği Korumak, İklim Dengesini Sürdürmek” temasıyla meydana gelen COP 22 toplantılarının ve taraf etkinliklerin koyu halde bitmeme ettiğini dile getiren Bakan Kurum, “Bu toplantılarda Akdeniz'deki kirliliğin önüne geçmek, deniz canlılarını korumak, hava değişikliğinin etkilerini azaltmak, döngüsel tutum prensipleri çerçevesinde yalnız başına yeten müşterek Akdeniz düşüncesince yürüteceğimiz çalışmalara değgin sağlam giriş döndürücü mevzuyu ele alıyoruz. Bugün burada alacağımız kararların gökçe Akdeniz'in geleceği için, çocuklarımızın geleceği düşüncesince âlâ ve dobra neticeler getirmesini diliyorum” dedi.

"Kadın ve gençlerin desteği önemli"
Doğayı destek olmak amacıyla yaşama geçirilen rastgele müşterek projenin en ehemmiyetli paydaşının çoluk çocuk ve hanımlar bulunduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Bugün almış bulunduğu arsıulusal ödüllerle sınırları aşan el değmemiş atılan hareketinin de kahramanları gine kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Emine Erdoğan'ın desteklediği rastgele müşterek mevzi projesiyle hepsi evren evlatlarının arı sili müşterek dünyada bahtiyar müşterek halde yaşamasına giriş döndürücü iri katkılar sunmaktadır. Bu manada Barselona Sözleşmesi'nin sekretaryasının çevrim başkanlığı şekilde Emine Erdoğan'a çalışmalarımıza verdiği desteklerinden, toplantımıza ve ihsanıhümayun törenimize katılımlarından ötürü huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine toprak verdi.
Konuşmaların peşi sıra Erdoğan, İspanya'dan Malaga Belediyesi hesabına Belediye Başkan Yardımcısı Gemma del Corral Parra'ya ödülünü sunma etti. Diğer katılımcılara ise plaketleri sunma edildi.

İsa Akar-Cem Geçim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler