USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emine Erdoğan: 'Afrika ile ekonomik ilişkilerimizde önemli bir yol kat ettik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, ''Afrika ile ekonomik ilişkilerimizde önemli bir yol kat ettik. Tek tarafın değil, dü tarafında denk kazanılmış olduğu bir yaklaşımla aşama kaydediyor olmamız, ülkemizin insancasına aut politikasının eseridir. Tem

Emine Erdoğan: 'Afrika ile ekonomik ilişkilerimizde önemli bir yol kat ettik'
22-10-2021 14:18
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo'nun benzeri Denise Nyakeru Tshisekedi Tshilombo, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) kabilinden Ticaret Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu iş birliğiyle İstanbul Kongre Merkezi'nde planlı Türkiye-Afrika 3'üncü Ekonomi ve İş Forumu kapsamındaki ‘Türkiye-Afrika Kadın Liderlik Diyaloğu Paneli'ne katıldı.

Kadınların kalkınmadaki rolüne aksan karşıcı Emine Erdoğan, ''Kalkınmada hanımefendilerin görevi akıbet senelerde şimdi güzel anlaşılmıştır. Kadınların güçlendirilmesi ekonominin yanında, doğacak nesillerin yetiştirilmesinde ve nüfusun niteliğinin artırılmasında önemli gösteriş oynuyor. Konumları iyileşen kadınlar, kişi toplumlarının iyileştirilmesinin yanında, coğrafyalarına yayılan bir afiyet tesirini de başlatıyor. Bu süreci kamçılamak düşüncesince hanımefendilerin desteklendiği yol haritasına ihtiyacımız var. Eğitim, istihdam, istikrar, değişmeyen alma, sayısal transformasyon mekanizmalarında hanımefendilerin görünür olması gerekiyor'' dedi.

''Afrika ile ekonomik ilişkilerimizde önemli bir yol kat ettik''

Erdoğan, laflarına şu halde bitmeme etti: ''Afrika ile ekonomik ilişkilerimizde önemli bir yol kat ettik. Tek tarafın değil dü tarafında denktaş kazanılmış bulunduğu bir yaklaşımla aşama kaydediyor olmamız, ülkemizin insanca aut politikasının eseridir. Temeli insanoğlu sevgisine alakalı bir birlik ilişkisinin taraftarıyız. Afrika, 1,3 bilyon nüfusu 2 binin üstünde gönül ve budunsal grubu havi çeşitliğiyle bıkılmayan bir potansiyeldir. Afrika 21'inci Yüzyılın projektör yıldızıdır. Afrika baş döndürücü dayanıklı sınavlar vermiştir. Tüm bu deneyimin beraberinde Afrika'nın kâffesi dünyaya sabah yeli bulunan gösteriş modelleri karşımıza çıkıyor. Afrika seyahatlerimde Afrikalı hanımefendilerin duyurulmayan kahramanlar olduklarına şehadet ettim. Afrikalı hanımefendilerin ekonomi üstünde iri yardımı var. Afrika Kıtası'nın tamamında ekincilik alanının yüzdelik 70'i hanımlar kabilinden yürütülüyor. Yiyecek üretiminin yüzdelik 90'ı hanımefendilerin elinde gerçekleşiyor. Afrika, onlarca ülkenin bulunduğu iri bir kıta. Toplumsal doku, ekonomik göstergeler ve hanımefendilerin hali ülkeden ülkeye ayrımlılık gösteriyor. Genel namına baktığımızda Afrikalı hanımefendilerin siyasette çalışan olduklarını görüyoruz. Türk ve Afrikalı avrat liderlerin hilekârlık ve deneyimlerini paylaşacakları sert baş döndürücü kuma yanı var''.

''Kadınların değişen teknolojinin tüketicisi değil, üreticisi olması gerekiyor''

Kadınların teknolojiye bulunan ilgisinin arttırmasına özen çekici Erdoğan, ''Covid-19 salgını yaşamın nice bölgesini madun yukarı fail bir tahripkâr el özgülük gösterdi. Aynı sürede sayısal dönüşümü de hızlandırdı. Kadın liderlerin bu bölgeye lens tutmaları gerektiğine inanıyorum. Kadınların değişen teknolojinin tüketicisi değil, üreticisi olması gerekiyor. Kız öğrencilerin hilekârlık ve uygulayım bilimi sahasına bulunan merakını sürdürülebilir halde arttırmalıyız. Kadınların sayısal dönüşüme taraf verici erkek oyuncular olması gelecekte nite bir dünyada yaşayacağımızı belirleyecek. Bu sebeplerle avrat liderlere iri vebal düşüyor'' açıklamasında bulundu.

Denise Nyakeru Tshisekedi Tshilombo şu halde konuştu: ''Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Afrika'nın en iri 2'nci ülkesi. Değer biçilemez kurda zenginlikleri bulunan bir ülke. Tüm müteşebbis hanımlar düşüncesince envestisman piyasası olabilir. Hem avrat hakları bununla birlikte iş dünyası düşüncesince geçekleştirdiğimiz reformlar, Türk girişimcilerin bakması müstelzim bir diyar durumuna getiriyor. Hükümetimiz içinde yüzdelik 30 oranında hanımlar arazi alıyor. Kamu ve ticari şirketlerde hanımlar yukarı kurda fariza yapıyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti fırsatlar ülkesi. Halihazırda dü diyar ortada ticari münasebat bulunan fakat bu ilişkileri arttırmamız lazım. Biz hanımlar namına bu manada önemli role sahibiz. Kadın liderliği ülkelerimizin eylem anahtarıdır. Kadınların önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Bu engeller; pedagoji bilimi ve finansa erişimdir. Bir ötekisi de hanımefendilerin muhtelif halde şiddete sunulan kalmasıdır. Diyaloğu kurabileceğimiz ortamları arttırmamız gerekiyor''.

Adem Gürer - Murat Ergin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler