USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Elektrik ve doğal gazda aşamalı tarife yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Özellikle şita aylarında, vatandaşımızın tüketiminin derin bulunduğu zamanlarda dü aşamalı ortak tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz. Henüz takvim netleşmedi, kanunun çıkmasını bekliyoruz." dedi.

Elektrik ve doğal gazda aşamalı tarife yolda
23-11-2021 13:55
Antalya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında aşamalı tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, "Benzer uygulamayı gaz düşüncesince de çalışıyoruz. Özellikle şita aylarında, vatandaşımızın tüketiminin koyu bulunduğu zamanlarda dü aşamalı müşterek tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz." dedi.

Dönmez, matbuat mensuplarına meydana getirdiği açıklamada, erke tüketiminin acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını evveliyat seviyelere ulaştığını, elektrik talebinin ise hesaplı büyümeyle koşut biçimde bu sene yüzdelik 8 artma göstereceğini söyledi.

Küresel piyasalarda ilkin Avrupa'da gaz fiyatlarının ağır miktarda arttığını anımsatan Dönmez, "Yılbaşına uyarınca ışıntı elektrik piyasalarında fiyatlar 3 kata benzeyen arttı. Ülkemizde de bu miktarda olmamakla beraberce birtakım artışları gözlemledik. Özellikle bölük halkına bunun iri yönünü yansıtmayarak müşterek siper yapmış olduk. Doğal gaz, elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'yi dikkate aldığımızda tahminî 127 bilyon dolarlık terviç yapıldı. Neredeyse isim başı 1500 liralık kabilinden müşterek destekten bahsediyoruz. Tabii yurttaşlarımız faturalarında bu terviç tutarını görmüyor zira onu bildirme tarafında ilkin amme kurumları kanalıyla yönetmeye çalışıyoruz. Son çeyrek bakımından doğal gazda fiyatın az hâlâ 4'te 1'i faturalara yansıyor, elektrikte de nısıf yarıya seviyesinde." niteleyerek konuştu.

Dönmez, elektrik faturalarında aşamalı tarifenin şu anda divan gündeminde bulunduğunu ve komisyonda etüt edileceğini kaydetti.

Bu uygulamanın halihazırda su faturalarında nice şehremaneti kabilinden uygulandığını aktaran Dönmez, "Bu uygulama, elektriği dişi kullanmaya heveslendirme edecek. Benzer uygulamayı gaz düşüncesince de çalışıyoruz. Özellikle şita aylarında, vatandaşımızın tüketiminin koyu bulunduğu zamanlarda dü aşamalı müşterek tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz. Henüz takvim netleşmedi, kanunun çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Karadeniz'de gaz emekleri plana makul ilerliyor"

Dönmez, Türkiye'nin Rusya ile gaz görüşmelerinde prensipte geçim sağladığını belirterek, "Yakın gelecekte bağlanmış anlaşmaya dönüşmüş olacak. Yıl böylelikle sonlanmış olan kontratlar da revize olacak. Bu kontratların süreleri eskisi denli etraflıca değil, 3 ila 10 sene kabilinden vadeler bahis konusu olabilir. Öngörümüz, sene sonuna denli anlaşmanın tamam olması. Kontratlarda miktarlar aynı, hususi dal ve BOTAŞ'ın payları da aynı. İhtiyaca uyarınca müşterek hacim faziletli incizap olanağı da olacak. Bu konu hâlâ geçmiş kontratta yoktu, geçmiş kat bu kontratta toprak alacak." bilgisini paylaştı.

Karadeniz'de keşfedilen doğal gaza bağlı çalışmaların plana makul biçimde ilerlediğine yer veren Dönmez, oluşturulan kâffesi kuyularda testlerin peş peşe yapılacağını söyledi.

Dönmez, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin doğacak sene mayısta Türkiye'ye ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, "Dördüncü geminin nerede fariza yapacağıyla ait hâlâ lokasyon belirlemedik. Akdeniz'de sismik veriler çözümleme edildikten sonradan en dişi lokasyonlar belirleme edilecek ve ona uyarınca müşterek sondaj planlaması yapılacak. Akdeniz'deki veriler o vakte denli biterse dördüncü sondaj gemisi Akdeniz'e de gidebilir. Karadeniz'de de göreve başlayabilir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının iş planına uyarınca akıntı edeceğiz. Bu el değmemiş müşterek gemi, geçmiş kat kılıç kullanacağız." niteleyerek konuştu.

- Kömürden çıkış, teknolojik gelişmelere bağlı

Dönmez, Türkiye'nin hava değişikliğiyle savaş ve 2053 kemiksiz el değmemiş çıkarma hedeflerine bağlı ise erke ihtiyacını taşıl yakıtlardan karşılayan kâffesi dal ve kurumların inkılap sağlaması icap ettiğini anlatım etti.

Karbon soruşturma teknolojisinin gelişme göstermesi yerinde kömürün Türkiye erke portföyünden çıkarılmayacağını kaydeden Dönmez, "Yakıtın kendisinde kaliteyi artırıcı ve karbon azaltıcı teknolojik gelişmeler süreci şekillendirecek fakat teknolojiler bugünkü haliyle kalırsa, kemiksiz el değmemiş çıkarma amacı doğrultusunda 2053'ten sonradan kömürden elektrik istihsal olanağı kalmaz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler