USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldıran anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi

Elektrik enerjisi satışı üstünden tahsil edilen TRT payının kaldırılmasına bağlı düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda benimseme edildi.

Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldıran anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi
21-12-2021 19:29
TBMM

Kanunla Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle sadece elektronik beyin programlarına bağlı adına sağlanan ve koruyan programları ruhsuz kılmaya müteveccih tedarik hareketlerini yaptırıma bağlayan düzenleme; bütün eser, icra, fonogram, imal ve yayınları kapsayacak biçimde genişletiliyor.

Telif hakkı sahiplerince müsaadesiz kullanımları engel olmak amacıyla öngörülen teknolojik önlemleri ruhsuz kılmaya müteveccih mahsul ve vasıtaların ticaretini yahut tanıtımını yapanlar 6 aydan 2 yıla denli hapishane cezasıyla cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesinin silme sonucu öne sürülen nedeni de dikkate alınarak orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumunun yasalı statüleri oluşturuluyor.

Denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği karşılayıcı tesislerin iskele, ardiye ve ak pak su havuzu kurulumu düşüncesince karada zorunlu gerekseme alanları karşılanacak.

Kooperatiflerin, birleşke birliklerine; birleşke birliklerinin de biçim donanmasına kuma bulunmadığı takdirde "kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacağı ve amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacağı" düzenlemesinin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Elektrik enerjisi satışı üstünden tahsil edilen TRT oranı kaldırılacak.

İşlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları mucibince üstenme edilen yükümlülükleri istikbal etmek az daha getirilmiş ahkâm de yürürlükten kaldırılıyor.

Mesleki yetişek stajına talih katkısı

Mesleki yetişek merkezlerinde 12'nci sınıfta bulunan öğrencilerin ücreti, minimal ücretin yüzdelik 50'sinden aşağılık olamayacak.

Mesleklerinde minimum 10 sene eli uz adına çalışanlar, iş pedagojisi kursu sınavına direkt katılabilecek.

Mesleki yetişek merkezi programı dışındaki meslek ve kurumlarda tahsil gören öğrencilere ödenebilecek minimum ücretin; yirmiden az personel işveren işletmeler düşüncesince üçte ikisi, yirmi ve üstünde personel işveren işletmeler düşüncesince üçte biri; mesleksel yetişek merkezi programına bitmeme fail öğrencilere ise ödenecek ücretin kâffesi talih yardımı adına ödenecek. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri 10 yetişek ve tedris yılına denli uzatmaya Cumhurbaşkanı mezun olacak.

Kamu büyüklenme ve kuruluşlarına talih yardımı ödenmeyecek.

Ayarı akıllıca sıfır endaze aletleri

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, ansızın muayenelerde yahut endaze cihazı sahibi haricindeki kimselerin müracaatı üstünde meydana getirilen yakınma muayenelerinde ayarı akıllıca sıfır endaze aletlerini kullanan kişiye, endaze cihazının çeşidine ve kullanıldığı işin durumuna mucibince 270 liradan 2 bin 700 liraya denli yönetimsel servet cezası verilecek.

Ayrıca bu endaze aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine değişmeyen verilecek fakat ayarın akıllıca olmaması vaziyeti endaze cihazı sahibi aleyhine son doğuruyorsa bu şahıslara yönetimsel servet cezası verilmeyecek ve endaze aletlerine el konulmayacak.

Elektrik, su ve doğal doğal taş yağı lambası sayaçlarının binaların kuma dalında kullanıldığı dikkate alındığında "damgası kopuk yahut yoz endaze aletini kullanma" fiili ile "ayarı akıllıca sıfır endaze aletini kullanma" fiili düşüncesince üleştirme firması ve sürdürümcü konumundaki vatandaşa direkt ayıp atfedilemeyecek ve yönetimsel servet cezası uygulanmayacak; fakat ait kurumların anayasa ve ast düzenlemeleri kapsamında prosedür kuruluş edilebilecek.

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Türkoğlu ilçelerindeki bulunan endüstri alanları, "Erkenez", "Aksu" ve "Türkoğlu 2" adlarıyla düzenleme endüstri bölgesi adına anons edilecek.

Belirlenen bölgelerde minimal kuma yararlanma endüstrisi oranı ve esenlik himaye bandı mesafesi şartı aranmayacak. Bu OSB sahalarında artan taşınmazların musaddak bayındırlık planından mevrut edinilmiş hakları korunacak. Kuruluş protokolünün bakanlıkça onaylanması ve sicili kaydı ile OSB'ler hukuksal yabanlık kazanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu içerisinde "Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı" kurulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler