USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ELDER, elektrik tarifelerinde tevzi şirketlerinin belirleyici görevi olmadığını bildirdi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından, sonuç günlerde medyada elektrik üleştirme şirketlerine müteveccih nahak yere ithamlarda bulunulduğu ve elektrik tarifeleriyle ilişik üleştirme şirketlerinin belirleyici ortak rolünün bulunmadığı belirtildi.

ELDER, elektrik tarifelerinde tevzi şirketlerinin belirleyici görevi olmadığını bildirdi
14-02-2022 19:10
Ankara

ELDER'den meydana getirilen açıklamada, dağıtma şirketlerinin, paha artışlarının öne sürülen nedeni yerine gösterildiği tabir edildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) belirlediği düzenlemeye göre, elektrik maliyetini etkileyen erke bedeli, dağıtma bedeli, bağış ve fonlar karışma üç bileşenin bulunduğu dökme açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ocak ayında maliyetlerin artmasındaki en iri aktif fiil elektrik istihsal maliyetlerinin ağırbaşlı biçimde yükselmiş olmasıdır. Geçtiğimiz çağda vatanımızda yaşanmış bulunan susuzluk sebebiyle, elektrik üretimi bünyesinde en erdemli paya ehil bulunan hidroelektrik santrallerinden sağlanan elektrik miktarı düşmüştür. Bu durum, elektrik üretiminde, ithal kaynaklar bulunan tabii taş yağı lambası yağı ve kömürün payını artırmıştır. Enerji maliyetlerindeki yükselişin en iri nedeni ithal edilen, arsıulusal fiyatlara ve dövize endeksli tabii taş yağı lambası yağı ve kömür alıntı maliyetlerindeki ağırbaşlı artışlardır. Son 1 sene içre tabii taş yağı lambası yağı tutarları 10 kata kadar, ithal kömür tutarları ise 5 kata derece döviz bazında artma göstermiştir. Elektrik istihsal kaynaklarındaki bu maliyet artışı, satmaca bedellerinin de yükselmesine illet olmuştur."

Açıklamada, elektrik enerjisinin dirimlik birlikte ciddiyete ehil bulunduğu vurgulanarak, "Elektrik tarifelerinde sene başlangıcında meydana getirilen paha artışının hepsi vatandaşlarımıza, esnafımıza ve sanayicimize getirmiş bulunduğu yükleri biliyor, tepkilerini iyilikle karşılıyoruz. Faturalardaki artma karşısında yurttaşlarımızın yaşadıklarını, sürecin en yakından tanığı bulunan 100 bin şahsiyet elektrik dağıtma ailesi yerine hepimiz de hissediyoruz. Ülkemiz düşüncesince elektrik enerjisinin ne derece dirimlik birlikte önemi bulunduğunu biliyoruz. Elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, ceninisakıt değerli ve çevreyle ahenkli birlikte biçimde son kullanıcıların kullanımına sunulması düşüncesince güç yayınlayan birlikte sektörüz. Maalesef bu zamanda elektrik dağıtma şirketlerine huzur nahak ithamlarda bulunulduğunu, elektrik dağıtma şirketlerinin bu paha artışlarının öne sürülen nedeni yerine gösterilerek nice kalık ve kusur bilgiye müstenit yorumlar ve izahat yapıldığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Dağıtım ve vazifeli tedbir şirketleri yasalı yerine birbirlerinden ayrışmıştır"

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 21 elektrik dağıtma şirketinin lisansa editör bulunduğu hatırlatılan açıklamada, faaliyetlerinin, masraf ve gelirlerinin EPDK kabilinden denetlendiğine ayraç edildi.

Şirketlerin işlettikleri varlıkların mülkiyetinin kamuya ilişik bulunduğu bilgisine arazi sunulan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Lisans süreleri süresince dağıtma şirketleri bu varlıkları işletmek, acemi yatırımlarla bollatmak ve tüketicilere birinci sınıf fariza sunmaktan sorumludur. Bu kapsamda Türkiye'deki 21 elektrik dağıtma bölgesi 14 değişik envestisman grubu kabilinden işletilmektedir. Bu firmaların ve envestisman gruplarının birileri çecik da bariz olup, ikisi arsıulusal peyda etmek neredeyse 20'den birlikte tomar yatırımcı bu piyasaya envestisman yapmıştır. Elektrik dağıtma şirketlerinin ve bire birlikte yatırımcı grubunun altında mevcut ve bire birlikte alanda çalışkanlık yayınlayan vazifeli tedbir şirketlerinin faaliyetleri, hususi kesim aracılığıyla ölçülü amme hizmeti niteliğindedir. Dağıtım ve vazifeli tedbir şirketleri yasalı yerine birbirlerinden ayrışmışlardır. Bu ameliyat ağız ağıza düzenlemeye tabidir. Elektrik dağıtma şirketlerinin gelirleri, elektrik tarifelerinden ari birlikte biçimde EPDK tarafından, ussal maliyetleri hesaplanarak ve mahveden faydası gözetilerek saydam birlikte biçimde 5 salname dönemler düşüncesince belirlenmektedir."

Görevli tedbir şirketlerinin gelirleri

Açıklamada, dağıtma şirketlerinin umumi ışıklandırma ile kanalizasyon işletmesi düşüncesince mukteza erke gereksinimlerini EÜAŞ'tan gerçekleştirme etmiş bulunduğu ve bunun firmalar düşüncesince birlikte sağlık kalemi bulunmadığı vurgulandı.

Görevli tedbir şirketlerinin gelirinin, alıntı tutarları ile faturadaki satı fiyatı arasındaki marjdan oluştuğu dökme açıklamaya şöyleki bitmeme edildi:

"EÜAŞ tarifesi düzeyinin meydan maliyetlerinin altında belirlenmesi faturaları azaltmak vasıtasıyla tüketicileri sponsor mahiyette, doğrusu birlikte terviç iken, vazifeli tedbir şirketlerinin gelirlerini artırıcı birlikte tesiri yoktur. Bilakis maliyet tabanlı kar marjından çevre vazifeli tedbir şirketlerinin gelirlerini negatif etkilemektedir. Sektör mensupları birlikte amme hizmeti yaptıklarının bilinciyle yurttaşlarımıza fariza iletmek için, hepsi zorluklara karşın rastgele çeşitli ülke koşulunda ve sahada 24 vakit fariza sunmaktadırlar. Son senelerde tek sorumlulukları bulunmadığı biçimde bu piyasanın bu vefakar çalışanlarına paha artışları zımnında yayınlanan tepkileri de üzülerek görmekteyiz. Ancak akıcı erke düşüncesince en ağır ülke şartlarındaki meydan çalışmalarını gören yurttaşlarımızın çalışanlarımıza gösterdiği basiret ve tinsel dayanaklık etmek kelimelerle tanım edilemez. Görevli tedbir şirketleri ise tarifesi düzenlemeye editör bulunan tüketiciler düşüncesince başıboş piyasa, düet anlaşmalar ve EÜAŞ'ın global satı tarifesi üstünden elektrik enerjisi satın alır. 2021'de erke ihtiyaçlarının aşırı ceninisakıt birlikte miktarı EÜAŞ'tan gerçekleştirme edilebilmiştir. 2022'de ise EÜAŞ'tan satın almaları öngörülen elektrik miktarı mecmu ihtiyaçlarının çabucak yüzdelik 20'si olup, senenin önceki dü ayında bu oranın kullanılmamış yerine gerçekleşmesi beklenmektedir."

Ayrıca açıklamada, "EPDK tarifeleri belirlerken yatırımcıların 2013 senesinde tamamlanan özelleştirmeler düşüncesince ödedikleri bedeller düşüncesince tek biçimde cevap ayırmaz ve döviz kurlarındaki değişiklikleri tek biçimde dikkate almaz. Bu bedeller tarifelere özellik edilmez." ifadelerine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler