USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonominin hal muntazır başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak

G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, evren liderleri, acemi kimse koronavirüsün etken bulunduğu keyif ve hesaplı krize üzerine "kapsayıcı ve sürdürebilir hesaplı toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

Ekonominin hal muntazır başlıkları G20'de evren liderlerinin anne gündemi olacak
28-10-2021 12:51
Berlin

Dünyanın en iri 20 ekonomisini müşterek araya getiren G20'nin Roma’da gerçekleştirilecek liderler zirvesinde, hava değişikliğiyle mücadele, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) pandemisi, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve ticaret ve jeopolitik gerilimler gündeme gelecek.

Dünya liderleri, Kovid-19 aşısında global eşitsizliği çözmeye çalışarak, "kapsayıcı ve sürdürülebilir iktisadi toparlanma" görüşünü masaya getirecek.

2020-2021’de evren nazirsiz zorluklarla erinç karşıya kaldı. Kovid-19 pandemisinin etmen yer aldığı global keyif krizi, evren çapında şahısların ve ekonomilerin günce işleyişini ast fevk etti. Bu hararetli değişikliklerin müşterek neticesinde olarak, dünyanın gelişigüzel köşesinde hava değişikliği ve müsavatsızlık amacıyla öbür sistemik teessürat arttı.

Yerel ve lehçe zorlukların global müşterek aciliyet kazanılmış yer aldığı ve henüz dobra müşterek dünyayı baştan nesir ika döneminin sınırlar çeşidinden özgür müşterek ölçekte değişmeyen ita ve yürütüm gerektirdiği benimseme edilirken, global iktisadi hastalıkların çözümünde ehemmiyetli platformlardan bir tanesi muazzez G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim’de İtalya’nın Roma şehrinde yapılacak.

G20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2020’de Suudi Arabistan’dan alarak global mesail dair çalışmaya başlamış bulunan İtalya, müşterilerini Kovid-19 pandemisinden korumaya, hava değişikliğiyle mücadeleye ve iktisadi toparlanmayı sürdürülebilir kılmayı odaklanmayı yansıtan önceliklerini “insanlar”, “gezegen” ve “refah” namına tanımladı.

Roma, eşitsizliklerle mücadele, hanımefendilerin güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, hava değişikliği, global ticaret sisteminde saydamlık amacıyla gündemler hazırladı.

Dünyayı muntazır global zorlukların ortadan kaldırılması dair G20 Roma Zirvesi'nin dönüm noktası olmasını talip İtalya, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, kalkınma, sayısal ekonomi, yolsuzlukla mücadele, istihdam, erke dönüşümü, hava sürdürebilirliği, çevre, kültür, gezim ve ekincilik amacıyla 8 anne dolambaç altında gündemler de hazırlayarak, dünyanın iri ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Dünya ekonomisinin yüzdelik 80’ini, evren ticaretinin kestirmece yüzdelik 75’ini yapan G20'nin mütekâmil ve büyümekte bulunan ülkelerinin liderleri, Roma Zirvesi'nde 16’ncı el müşterek araya gelecek.

Liderlerin, zirvede aşırı taraflılık, müsavat ve keyif hizmetlerine erişimin teminat dibine alınması, gelecekteki iktisadi şoklara erinç direncin oluşturulması ve umumi refahın desteklenmesi doğrultusunda aceleci müşterek müstevli cevabı sağlamaya odaklanmaları ve dünkü taahhütlerde bulunmaları bekleniyor.

Kovid-19 salgınının bitmeme etmesi nedeniyle, İtalyanlar, G-20 oturumlarına erişimi, önderi de engelleme kazanmak amacıyla yurt başına yalnızca dört kişiyle sınırlamayı planlıyor.

G20'de liderler düet görüşmelerde gerilimleri azaltmaya çalışıyor

Küresel sorunlara analizör bulunması hedeflenen G20 zirvesinde yalnızca iktisadi ve mali mesail değil, başta düet görüşmelerde sığınmacı krizi, aşıda korumacılık, global ekonomiyi gözdağı fail belirsizliklerin kaynakları ortada yayınlanan jeopolitik gerilimler ve lehçe arbede amacıyla konularının da damgasını vuracağı kestirim ediliyor.

Geçen sene Suudi Arabistan çağ başkanlığında mevhum ortamda planlı G20 Liderler Zirvesi'nde evren liderleri, Kovid-19 sonrası büyümekte bulunan devletler ve az mütekâmil devletlerin ekonomilerinin baştan toparlanmasına iane edilmesine dayanaklık buyurmak vermişti. Roma’da bu yönde meydana getirilen icraat masaya yatırılacak.

Zirve, Lehman Brothers'in çöküşünün arkası esna esneyen (2008) global mali krize hal anımsamak düşüncesince evvela kere toplanmıştı. Krizin etkilerinin giderilmesi düşüncesince G20 yurt liderleri arsıulusal itibar kuruluşlarına krizle mücadelede asistan olacak kapital yardımı suni neticesinde alınmış, bu bağlamda başta IMF ve Dünya Bankası’na 1,1 trilyon dolar ek imdat sağlanması G20’nin çalışan müşterek vasat olmasında evvela ehemmiyetli aşama atılmıştı.

Bu yılki Roma zirvesi, global limonluk emisyonlarının yüzdelik 80'ini yapan G20 ülkelerinin konumunun eleştiri olabileceği İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26), yalnızca evvela geldiği düşüncesince de başta ehemmiyetli görülüyor.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anabolizma etmesi bekleniyor

G20'de, Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve gurur namına Avrupa Birliği (AB) arazi alıyor. Dünya nüfusunun kestirmece üçte ikisi yahut yüzdelik 60’ı G20 vatanlarında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler, G20 zirvelerinde derneşik arazi alıyor. Ayrıca ev sahibi yurt takım zarfında sıfır ülkeleri, lehçe organizasyonları ve öbür arsıulusal organizasyonları zirveye çağırma edebiliyor.

G20 zirvelerinde İspanya derneşik namına sürekli müşterek mihman yurt namına katılırken, İtalya çağ başkanı namına Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u zirveye çağırma etti.

Bu ayın akıbet haftasındaki zirveye aralarında Amerika Başkanı Joe Biden, görevi devretmeye hazırlanmakta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aralarında bulunmuş yer aldığı aşırı sayıda ülkenin mevki ve hükümet başkanları katılacak.

Türkiye’yi zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anabolizma etmesi ve G20 zirvesinde evren liderleriyle hararetli müşterek diplomatlık trafiği yürütmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kovid-19 sonrası global yönetişim: henüz eşit, adil, dayanabilen ve sürdürülebilir müşterek evren düşüncesince Türkiye’nin vizyonunu" liderlere aktararak, BM reformu düşüncesince Türkiye’nin önerilerine bağlı ehemmiyetli içerikler sunması da öngörülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye devre içi katılmaları bekleniyor

ABD art döndü mü?

ABD Başkanı Joe Biden, “Amerika'nın art döndüğünü” duyuru ederek görevine başlamıştı.

Biden, gücük ay 2021’de Münih Güvenlik Konferansına videoteyp konuşma kanalıyla katılarak ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve müttefikleriyle dünkü dönemdeki ilişkilerini değerlendirirken, "Amerika art döndü, transatlantik ittifakı art döndü. Artık geriye değil, baş başa önümüze bakacağız." ifadesini kullanmıştı.

Biden, "ABD, yüzleştiğimiz hastalıkların çözümü düşüncesince AB'deki ortakları ve kıtadaki öbür başkentlerle aşırı andıran çalışacaktır.” sözünü vermişti.

Biden’ın bu laflarını hesabına getireceğine bağlı endişeler ABD’nin Afganistan'dan “feci” halde art çekilmesi ile artarken, Biden’ın yurt iç siyasetinde iktisadi mevzularda emekli halde kalması Washington’un hava değişikliği ve Kovid-19 sonrası iktisadi toparlanma dünyaya önderlik edeceğine bağlı tereddütleri de artırıyor.

ABD’nin Afganistan’dan çekme süreci ve yöntemi, müttefikler gözetiminde ABD’nin güvenilirliği dair istifham işaretlerine bozukluk olmuştu.

Biden’ın G20’deki müttefiklerini “ABD’nin art döndüğünü” kandırma etmesi düşüncesince Roma’da hararetli görüşmeler yapması bekleniyor. Avustralya'nın Fransa'dan tahtelbahir alımını silme ederek Amerika ve İngiltere ile çekirdeksel enerjili tahtelbahir nesir ika dair anlaşmazlığa sonuncu müşterek akıbet düşüncesince Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a uyarınca Biden, G20’de aşırı uluslu firmaların faaliyette bulundukları devletlerde 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 oranında vergilendirilmesine müteveccih anlaşmanın sağlamlaştırılmasına müteveccih de görüşmeler yapacak.

Ayrıca Biden, ABD’nin İran’ın çekirdeksel anlaşmaya art dönmesine müteveccih stratejisine dayanaklık buyurmak düşüncesince görüşmelerde gerçekleştireceği belirtiliyor. Biden, Tahran’ın 2015’teki çekirdeksel anlaşmadaki taahhütlerini hesabına getirmesi biçiminde anlaşmaya art döneceklerini duyurmuştu.

ABD başkanının ayrıca, pandeminin arkası esna donsuz devletler düşüncesince borçların hafifletilmesi ve hava değişikliği mevzusundaki taahhütlerin hızlandırılmasını ve global hazırlık zinciri kısıtlamalarını ve çabucak kalan erke fiyatlarını G20’de öbür liderlerle görüşmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in zirveye katılmamasının (çevrim içi katılmaları bekleniyor) Biden’e kazanım sağlayacağını belirtiyor

“Dünya beşten büyüktür’

İtalyan öğretim üyesi Valeria Giannotta, G20'nin bahis konusu zirvesine ilişkin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kovid-19 sonrası “sürdürülebilir, adil, etraflıca ve dirençli” müşterek iktisadi toparlanmaya dünyanın gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Bunu bildirmek düşüncesince topu topu devletlerin ve arsıulusal kuruluşların eş çabasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Giannotta, aşırı cepheli sistemin akıbet senelerde ince “zayıf ve etkisiz” kaldığını dile getirdi.

Giannotta, “Bu nedenle, gelişigüzel şeyden evvela arsıulusal kurumları reforme buyurmak gerekiyor. Örneğin, itibar ve iktisat dalında global yönetişimi yükseltmek düşüncesince Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ve gelecekteki salgınlara kusursuz kuvvetli karşılık vermesi düşüncesince Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) düzelti yapılmalı.” dedi.

En çabuk düzelti ihtiyacının BM’de bulunduğunu özetleyen Giannotta, “Gerçekten de arsıulusal manzume 1945'ten buyana değişti ve bulunan kurumsal kombinezon bugünlerde kuvvet dağılımını yansıtmamaktadır. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan yerinde namına ‘dünya beşten büyüktür’ün altını çiziyor. İtalya'nın da duruşu bu yönde.” değerlendirmesinde bulundu.

Giannotta, Kovid-19 salgınının yalnızca biraz şahsi tutumu değiştirmekle kalmayıp bire müşterek sürede iri müşterek iktisadi akse oluşturduğunu belirterek, algının ortaya çıkmasının arkası esna global GSYH gelişmesine müteveccih aşığı cepheli risklerin hızlandığını aktardı.

Giannotta, şunları kaydetti:

“Kriz evren ticaretini menfi etkiledi, bire müşterek sürede hem devletler ortada hem de yurt toplumları zarfında eşitsizlikleri artırdı. Dünya ekonomisinin toparlanması için, iri istidatlı müşterek aşılama kampanyasının arkası esna elastik maliye ve servet politikalarının uygulanmasının bitmeme etmesi gerekiyor. Salgın, devletlerin global istihsal zincirlerine bulunan çelimli bağımlılığını da gösterdi. Ek olarak, salgına karşılık vermede ve mücadelede amme keyif sisteminin merkezi görevi de henüz dobra anlaşıldı.” dedi.

G20 ve Afganistan

İtalya’nın G20 Başkanlığı'nda belirlediği “gezegen” önceliğinin, erke kaynaklarını arama buyurmak ve parlak bulunan kaynakları imar yapmak gayesi taşıdığını vurgulayan Giannotta, Kovid-19’un ağırbaşlı iktisadi ve toplumsal etkilerinin Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasını tavik riski taşıdığını ve G20’nin bu anlaşmanın uygulanmasını münakaşa etmek düşüncesince makul yassı sunduğunu kaydetti.

Giannotta, Afganistan’daki hali Batı'nın iri müşterek muvaffakiyetsizliği namına niteleyerek, ülkedeki 20 salname NATO varlığının terörizmi arama dibine alamadığını, hanımlar ve çoluk çocuk düşüncesince henüz dobra şerait oluşturamadığını tabir etti.

Giannotta, Afganistan’a ilişkin, “Başta sağlık, mekân ve yoksullukla savaşım kazanmak amacıyla amme mallarının teminat dibine katılması açısından arsıulusal iş birliğinin güçlendirilmesi G20 zirvesinin neticesinde olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Taliban ile diyaloğu bariz destekleme şansı henüz faziletli bulunan müşterek tane NATO ülkesi olduğuna dikkati çekici Giannotta, “Afgan halkının insancasına desteğe gereksinimi var ve yardımımızın diyete değil aracısız çecik gittiğinden emniyetli namına bunu sağlamalıyız. Bu sebeple bazısı STK'lar Afganistan’daki krizinin etkilerini hafifleştirmek düşüncesince karışma edebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yerinde namına altını çizdiği gibi, 40 salname savaşın acısını çekici müşterek ülkeyi ayrılma edemeyiz.” niteleyerek konuştu.

İtalya- Türkiye ilişkileri ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor

G20 liderler zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de yer veren Giannotta, “Geçen mart ayında şok müşterek halde ortaya çıkan krizden bu yana evvela toplantıları olacak. Masada düet ilgiler yanı esna Avrupa Birliği, iktisadi ortaklaşa iş ve lehçe mevzular amacıyla anahtar başlıklar var. İtalya ve Türkiye ilişkileri hakkıyla de ehemmiyetli tamamlayıcılar üstünde dönüyor ve iktisat anne derece namına duruyor.” niteleyerek konuştu.

Giannotta, Libya, Doğu Akdeniz ve Afganistan amacıyla eleştiri mevzularda iş birliğinin yanı esna ticaret kütlesinin artırılmasının da gündemin önceliklerinden bulunduğunu belirterek, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan 1.500'den müşterek tomar İtalyan firması bulunduğunu, dü yurt arasındaki ticaret kütlesinin 20 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu ve bunu doğacak devirde 30 milyara boşaltmak düşüncesince çapraz arzu bulunduğunu tabir etti.

Salgın önlenebilir miydi?

G20 Çalışma Grupları mazruf sağlayıcısı ve Kanada merkezli Cuiriak Danışmanlık Üst Yöneticisi Dan Cuiriak da Kovid-19 pandemi esnasındaki gelişmelerin hükümetlerin hadisat üstünde ne derece kontrolden mahrum bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Salgın önlenebilir miydi?” niteleyerek soran Cuiriak, “Çin’de Wuhan keyif yetkililerinden 30 Aralık 2019'daki evvela ileti müstevli takip sistemleri çeşidinden alındı. Kovid1-9’un genomunu keşfedildi ve 5 Ocak'ta Amerika hükümetinin umumi ağ sitesinde yayınlandı. Virüs düşüncesince aşılar, bildirilen evvela ölümlerin yer aldığı sıralarda modelleniyordu. Ancak o devirde biraz ayrıklık dışında, virüsün yayılmasın mâni is etmek düşüncesince az henüz rastgele müşterek arama yoktu. 4. dalgadayız. Sürekli namına dünkü varyantlar ortaya çıkıyor. Şimdiye kadarki en dobra bilime sahibiz, fakat bu can alıcı yönetişim anlamına gelmiyor. Hükümetler üstenme ettiklerini çalışan müşterek halde uygulayamıyorsa, G20'nin salgını ele alması elbette asistan olabilir? değerlendirmesinde bulundu.

Cuiriak, dünyanın bugüne derece cemaat yer aldığı en mütekâmil geçmiş hizmet kapasitesine cemaat bulunmasına rağmen, taşımalık problemininin kontrolden çıktığını ve Çin, Brexit'in dobra çözümleme edilmesine karşın İrlanda bitim sorunu, iş gücü arzı problemi ve hazırlık zinciri problemi ile müşterek iktisadi yıkıma etmen bulunduğunu anlattı. Cuiriak, Çin'in de yenilenebilir erke kapasitesi oluşturmada en mütekâmil yurt ve hükümet politikasını yürütüm dair en can alıcı kabiliyete cemaat bulunmasına karşın müşterek yalıtım krizine girmeden kömür kullanımını kısıntı dair müşterek şeyler yapamadığını kaydetti.

OECD/G20’nin global mevhibe reformu adaletli değil

OECD/G20 Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı'na (BEPS) İlişkin Kapsayıcı Çerçeve’nin arsıulusal firmaların "verginden sakınma miktarını" düzeltmede aşırı çıtırbom kalacağını vurgulayan Cuiriak, “Kaçınılan mevhibe miktarı yalnızca OECD devletleri düşüncesince 1 trilyon doların üstünde ve kaçınılan mevhibe oransal namına büyümekte bulunan devletler düşüncesince henüz fazla.” dedi.

Kapsayıcı Çerçeve’nin OECD devletleri düşüncesince yalnızca 150 bilyon dolar mevhibe geliri sağladığını ayraç fail Cuiriak, Ayrıca, sonuncu pazarlara devredilen mevhibe hakları (yaklaşık 30 bilyon dolar mevhibe geliri) aşırı uluslu firmalar çeşidinden elde edilmiş ve maddesel sıfır duran mevcudat namına alışveriş değerlerine yansıtılan verilerin kıymetini adisyona katmıyor.

Bunlar, aşırı uluslu firmaların özlük vatanlarında kapital hasılatları namına vergiye naşir olacak. Bu miktarın 800 bilyon dolar yöresinde bulunduğunu kestirim ediyorum ki bu da kestirmece 160 bilyon dolar kapital ateşçi vergisi geliri sağlayacak. Kapsayıcı Çerçeve altında adaletli ve hakkaniyetli müşterek hal gitmek zor.” değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler