USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Eczacıbaşı, 80. yılını kutladığı 2022'de 250 milyon avronun üstünde envestisman yapacak

Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Atalay Gümrah, bu sene ayrımlı iş kollarında bütün 250 milyon avronun üstünde yatırımı yaşama geçireceklerini ve 1.500 kişiyi aşan acemi istihdam sağlayacaklarını belirtti.

Eczacıbaşı, 80. yılını kutladığı 2022'de 250 milyon avronun üstünde envestisman yapacak
08-02-2022 12:09
İstanbul

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve Eczacıbaşı Topluluğu'nun 80. sene dönümünü kutladığı 2022'den beklentilerini paylaştı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla yaşamı sürdürmenin öğrenildiği 2020 yılının peşi sıra aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla 2021'e henüz tedarikli girdiklerini özetleyen Gümrah, bu zamanda çabuk müşterek dengelenme yaşadıklarını ve faaliyetlerini dünkü normalde henüz kesin müşterek zeminde, dünkü yetkinlikler kazanarak sürdürdüklerini söyledi.

Gümrah, Eczacıbaşı Topluluğu'nun çeşitlendirilmiş müşterek portföy yapısına eş olduğuna ayraç ederek, müstesna satım ve gayrimenkul dışı gelirlerinin mecmu cirolarının yüzdelik 60'ından fazlasını oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'nin akan açığının düşürülmesine ulama sağlayıcı bu dengenin, konuşu dalgalanmalara erinç dayanıklılıklarını da artırdığını vurgulayan Gümrah, "Salgının talebi artırdığı ev restorasyon sektörüne misyon verici bina ürünleri ve sınai mineraller iş kollarımızda, izlemsel pazarlarımızdan bulunan Avrupa'da faziletli ilginin de etkisiyle müspet müşterek sene geçirdik. Yurt süresince kalan ev ve restorasyon talebi de bu iş kollarımızı müspet etkiledi. Buna cevap ağırlıklı gayrimenkul içi piyasaya misyon verici istihlak ve keyif iş kollarımızda kalan döviz kurlarıyla yükselen maliyetler, mertlik ve hıfzıssıhha talebinin Kovid-19 evveliyat alışılagelen seviyelere dönmesi, gezim ve ev dışı tüketimde ilginin ceninisakıt kalması, bu iş kollarımızda hedeflenen düzeye ulaşmamızı engelledi." diyerek konuştu.

"Ciromuzu yılda 150 milyon avrodan henüz müşterek tomar artıracağız"

Atalay Gümrah, topu topu dünyada ve Türkiye'de 2021'de kalan lojistik, erke ve kaba özellik maliyetleri ve bunların kararı namına faziletli enflasyonun, doğacak çevrim açısından uyanıklık edilmesi müstelzim unsurlar bulunduğunu tabir etti.

Topluluk namına 2021'de iş hacmi ve karlılık hedeflerine ulaşarak sürdürülebilir muvaffakiyet grafiklerini bitmeme ettirdiklerini tamlayan Gümrah, ekü bazında satışlarında yüzdelik 10 çoğalma yakaladıklarını söyledi.

Gümrah, halihazırda 12 bin çalışanla üç kıtada istihsal ve 120 ülkeye müstesna satım icra ettikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Topluluğumuz, 80. senesinde da dosdoğru müşterek doğacak düşüncesince asliye iş sahalarında gayrimenkul haricinde izlemsel pazarlarımızda da liderliğe oynayan müşterek piyasa oyuncusu namına adımlarını güçlendirmeyi sürdürecek. Eczacıbaşı Topluluğu namına 2022'de değişik iş kollarımızda mecmu 250 milyon avronun üstünde yatırımı yaşama geçireceğiz. Bu yatırımlarımız ortada VitrA Karo'da dünkü işletmemizin devreye alınması, Seramik Sağlık Gereçleri üretimi düşüncesince Bozüyük'te beşinci işletmemizin yatırımına başlanması toprak alıyor. Temizlik kağıtları tarafında beşinci kağıt makinesini Manisa'ya kuruyoruz. Yine mertlik kağıtlarında Afrika pazarına dönüşmek düşüncesince Fas yatırımını devreye alıyoruz. Yurt haricinde müşterek öbür yatırımımız da Rusya'da olacak. Doğal kaynaklar dalında sakınma ve yetenek artışı getirecek yatırımlara bitmeme ediyoruz. Yeni yatırımlarımızla beraberce bu sene 1.500 kişiyi aşan dünkü istihdam sağlayacağız ve böylelikle mecmu devim bilimi sayımız 13 bin 500'ün hakkında çıkacak. Tam kapasiteye ulaştığında, bu yatırımların da katkısıyla ciromuzu yılda 150 milyon avrodan henüz müşterek tomar artıracağız. Yatırımlarımızın finansmanında da özkaynak ve emniyet kullanımını dengelem dengeleri çerçevesinde planlıyoruz."

"Dijital sağlığa değgin muhtemel partnerlerimizi değerlendiriyoruz"

Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Gümrah, salgınla beraberce e-ticaretin günce yaşamda aşkın henüz müşterek tomar toprak almaya başladığına değinerek, bilhassa sonuncu tüketiciye satılan mamüllerin çoğunlukta bulunduğu tüketim, keyif ve banyo iş kollarında e-ticaret kanallarında aşkın henüz devim bilimi müşterek biçimde toprak kabul etmek düşüncesince stratejiler geliştirdiklerini tabir etti.

Sağlık dalında bulunan işlerini arttırma üstüne ise önceliklerinin çekirdeksel tababet dalında Ar-Ge faaliyetlerini geliştirerek gayrimenkul haricinde büyümeye envestisman gerçekleştirmek bulunduğunu aktaran Gümrah, şu biçimde bitmeme etti:

"Eczacıbaşı Monrol’ün gelirlerinin iri kısmı gayrimenkul dışından gelmeye başladı. Hedefe müteveccih otama ürünlerimizle çekirdeksel tababet alanındaki uzmanlığımızı onkolojide otama sahasına nakil hedefindeyiz. Ürünlerimizin dünyanın hatırlı dokunmabana merkezlerinde yenilikçi otama şekilleri düşüncesince klinik çalışmalarda da kullanıldığını görüyoruz. Teknoloji ve üründe inovasyon ve otama dalında gelişen Eczacıbaşı Monrol'ün radarında, gene bu bölgede deneyimi bulunan arsıulusal kuruluşlarla teşrikimesai gerçekleştirmek var. Bu iş birliklerimizden doğan gereksinimi istikbal etmek düşüncesince faziletli uygulayım bilimi istihsal ve Ar-Ge inovasyon merkezimizin açma hazırlıklarını yapıyoruz. Eczacıbaşı İlaç Pazarlama kuruluşumuzda ise hedefimiz, arsıulusal iş ortaklarımızla kalburüstü müşterek biçimde revan operasyonlarımıza bitmeme ederken, portföyümüzde zat geliştirdiğimiz ürünlerimizin payını artırmak. Bu yönde ilerlememizi hızlandıracak girişimlerle iş birliğimizi herhangi müşterek güzeşte devir artırıyoruz. Sağlıkta sayısal tahavvül de gene radarımızda bulunan müşterek alan. Önümüzdeki çevrim için, sayısal sağlığa değgin misyon endüstrisi alternatiflerimizi ve muhtemel partnerlerimizi değerlendiriyoruz."

"Sürdürülebilirlik üstüne dü meydan radarımızda"

Atalay Gümrah, dijitalleşmenin öneminden bahsederek, dünkü uygulayım bilimi yatırımlarına gece gündüz bitmeme ettiklerini, veriye ilgili değişmeyen edinmeyi odağına meydan sayısal tahavvül yaklaşımları ve bileşimli zeka destekli uygulamalarla şimdiden ölçülebilir iş neticeleri almaya başladıklarını söyledi.

Sürdürülebilirlik üstüne da dü endüstrisi radarlarında tutacaklarını aktaran Gümrah, "Bunlardan birisi bulunan kuruluşlarımızın el değmemiş karbon yolculuğunda gerekseme duyacağı teknolojiler, ötekisi ise sürdürülebilir hayat gereksinimi ve arzusuyla gelişecek ürün, misyon ve iş alanları. Bunların en elleme örneği ise önümüzdeki 3 yılda yapacağımız dünkü yatırımlar bilhassa kazanmak kabil mecmu 44 megavat saatlik öz tasarruf düşüncesince yenilenebilir erke yatırımı olacak. Yeni yatırımlarımızın tamamını en esasen öz tasarruf düşüncesince yenilenebilir erke kapasitesi yaratacak biçimde planlıyoruz." dedi.

Gümrah, Kovid-19'un hıfzıssıhha ve muafiyet ürünleri ihtiyacını artırdığına dikkati çekerek, istihlak ve keyif iş kollarında bu alanlara müteveccih yetenek ve mahsul ihya emekleri yaptıklarını, tahkim edici gıdaların mahsul portföyünü genişlettiklerini ve bu alandaki rakamlarını yükselttiklerini anlattı.

Salgın döneminin müşterek uzantısı namına banyo ürünlerinde temassız mahsulat ve çözümler, orya iş dalında da hijyenik, virüs-bakteri tutmayan hazırlop temizlenebilir yüzeylere eş mahsulat geliştirdiklerini anımsatan Gümrah, evden çalışmanın baş başa getirmiş bulunduğu ev restorasyon talebinin bina ürünlerine bulunan merakı de artırdığını dile getirdi.

"Ekonomik yatırımlarımız sosyal yatırımlarla senkronik büyüyor"

Atalay Gümrah, konuşu yatırımlarının, sosyal yatırımlarla 80 senedir senkronik büyüdüğünü belirterek, müessis sponsoru oldukları Türkiye'nin geçmiş çağdaş zanaat müzesi İstanbul Modern'in dünkü binasının açılışını mayıs ayında gerçekleştireceklerini bildirdi.

Gümrah, kültür-sanatın kişilerin hayatındaki trafo gücünden hareketle, konuşu krizden en müşterek tomar etkilenen kırılgan gruplardan birisi bulunan öğrenciler düşüncesince 5 sene evvela Kültür Sanat Kart projesini başlattıklarını anımsatarak, "Gençlerimizi dinlemeye bitmeme ediyor ve 80. yılımızda bu projeyi henüz da büyüterek Eczacıbaşı Genç Bilet Projemizi yaşama geçiriyoruz. Eczacıbaşı'nda gençlerin noktayı ayrı olmaya daim bitmeme edecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın sene süresince düzenleyeceği festivallerde toprak meydan topu topu mektepli biletleri Eczacıbaşı Topluluğu desteği ile 10 liradan satılacak. Toplamda 25 bin biletle gençler, İstanbul'un en ehemmiyetli zanaat festivallerine katılabilecek." halinde konuştu.

"Türkiye'nin ihracatla çoğalma eğilimini bu sene da sürdürmesini bekliyoruz"

Atalay Gümrah, Türkiye ekonomisine bağlı de değerlendirmelerde bulundu. Dünya ekonomisinin seyrine bakılınca huzursuz müşterek toparlanma görüldüğünü tamlayan Gümrah, sıkılaştırma ve ürem artışlarının bu hali izlemeye bitmeme edeceğinin düşünüldüğünü söyledi.

Gümrah, aut istikraz maliyetinin bilhassa riziko primi faziletli dünya ve firmalar düşüncesince arttığını, öbür yandan navlun, erke ve mal fiyatlarının yükseldiğini dile getirerek, "Lojistik zincirde ise aksamalar var. Bu ortamda belirsizliklere erinç risklerimizi devim bilimi yönetmemiz gerekiyor. Ekonomide esas risklerimiz enflasyon, ticarette yavaşlama, seviye ve öbür konuşu etkenlerdeki belirsizlikler namına görünüyor. 2022 bütçelerini yaparken sanırım hepimizi en aşkın yoran kalemler seviye öngörüleri, erke ve kaba özellik fiyatlarındaki artış, geri misyon kısıtları ve kalan geri misyon maliyetleri, kalan iş maliyetleri ve bunların sene süresince elbette gelişeceğini derpiş etmek oldu." ifadelerini kullandı.

Gerek uran ve erke gerekse servet politikaları uygulamalarıyla Türkiye’nin müstesna satım potansiyelinin devim bilimi müşterek biçimde değerlendirilmesini önemsediklerini vurgulayan Gümrah, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"İş kullanıcılarını açısından en ehemmiyetli konuların başlangıcında kurlarda öngörülebilirlik geliyor. İthal kaba özellik ve açıklık maddeye basıcı sektörler düşüncesince aşkın seviye oynaklıkları lazım iç lazım aut piyasalarda bedel belirlemede ağır güçlükler yaratıyor. Enerji ve öbür girdilerdeki tedbir süreçlerimizin devim bilimi yönetilmesinin önemi herhangi müşterek güzeşte devir artıyor. Aynı nesne insanoğlu kaynağımız düşüncesince de geçerli. Genç, aktif ve elleme yetişkin insanoğlu kaynağımız ülkemizin en iri rakiplik enerjisini oluşturuyor. Sanayi bilhassa kazanmak kabil herhangi müşterek bölgede yatırımların artırılması ve Türkiye'ye direkt gayrimenkul dışı yatırımların gelmesinde makroekonomik istikrarın korunması da iri bedel taşıyor. Türkiye'nin madun yapısı da sanayisi de sonuç aşama güçlü. Salgın sonrası oluşan ve çeşitlenen fırsatlar düşüncesince aşkın elleme müşterek konumdayız. Dünya ticaretinden aşkın henüz iri hisse alabiliriz. Son dü yılda yaşadığımız repertuvar de bizlere bunu söylüyor. Yaklaşık dü senedir bitmeme fail global salgına karşın Türkiye’nin ihracatçıları ince kalburüstü müşterek imtihan verdi. Cumhuriyet tarihinde geçmiş kat maaş bazda 20 bilyon dolar eşiği aşıldı. Türkiye'nin ihracatla çoğalma eğilimini bu sene da sürdürmesini bekliyoruz."

Gümrah, en iri ihraç pazarı Avrupa Birliği'nin yeni, yeşil ve henüz sayısal müşterek piyasa düz yazı ettiğine de değinerek, bunun müşterek parçası kazanmak düşüncesince henüz çabuk adımlar atılması icap ettiğini tabir etti.

Belirsizliklere rağmen, mutedil ve levent boylu vadeli boşluk açısının yitirilmemesi icap ettiğini vurgulayan Gümrah, "Ekonomik dalgalanmalar, belirsizlikler ve karşılaşılan çeşitli güçlüklerin bitmesini durup durup ilerleyemeyiz. Her şeye karşın anne iş kollarımızda gayrimenkul süresince ve haricinde envestisman yapmaya, istihdam yaratmaya ve işlerimizi büyütmeye bitmeme ediyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler