USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Kelly, Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda diyalekt ve arsıulusal birlikte istihsal merkezi olma potansiyeline cemaat bulunduğunu belirtti.

EBRD: Türkiye’nin müstevli sonra arsıulusal istihsal merkezi olma potansiyeli var
04-11-2021 11:07
Londra

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporunu yayımladı.

Raporda, EBRD'nin faaliyette bulunduğu topu topu alanlarda 2021 sene sonu büyümesinin yüzdelik 5,5, 2022 sene sonu büyümesinin ise yüzdelik 3,8 olması bekleniyor.

Raporda Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahmini ise yüzdelik 5,5'ten yüzdelik 9,0'a yükseltildi.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin iktisadi görünümüne bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin salgınının topu topu dünyada ağırbaşlı etkilerinin hissedildiği güzeşte sene bakımından yüzdelik 1,8 büyüme kaydettiğini hatırlatan Kelly, “Türkiye bu biçimde güzeşte sene artı büyüme kaydedebilen ortak iki ekonomiden birisi olmayı başardı. Ekonomik aktivitedeki çelimli artım bu sene da bitmeme etti.” ifadelerini kullandı.

Kelly değerlendirmesine şu biçimde bitmeme etti:

“Türkiye'nin bu sene yüzdelik 9 yöresinde büyüyeceğini, doğacak sene ise elan sürdürülebilir kur bulunan 3,5'e arka döneceğini öngörüyoruz. Küresel tutum toparlanırken, müstevli kısıtlamaları kaldırılırken, bu sene iktisadi aktivitenin gücü hem iç hem de aut istekten kaynaklanıyor. Gelecek sene düşüncesince elan ceninisakıt bulunan büyüme tahminimiz ise müstevli sonrası normale devir beklentimizi yansıtıyor.”

Son çağda toptan hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan sıkıntıların Türkiye’ye bazısı müspet yansımaları olabileceğine ayraç fail Roger Kelly, “Türkiye'nin müstevli sonrası bağlamda lehçe ve arsıulusal ortak istihsal merkezi olma potansiyeline cemaat bulunduğunu banko düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Kelly, “Türkiye’nin streç istihsal üssü ve çeken ciddi pozisyonu zımnında elan çelimsiz hazırlık zincirlerine müteveccih trendden müstefit kızarmak düşüncesince aşırı dobra ortak pozisyona cemaat bulunduğunu düşünüyorum. Ancak bunu başarabilmek düşüncesince akıllıcasına politikaların uygulandığından güvenli olunması gerekiyor.” dedi.

Makroekonomik istikrarın sağlanması ve direkt ecnebi yatırımların artışının sağlanması düşüncesince elan öngörülebilir ortak yöntem ortamının anahtar önemde bulunduğunu tamlayan Kelly, “Olumlu çeşidinden bakarsak, yetkililer direkt ecnebi yatırımlardaki düşüşe karşılık verecek adımlar atıyor. Yakın sürede direkt ecnebi yatırımları artırmaya ve birinci sınıf direkt ecnebi yatırımları çekmeyi amaçlayan 2021 ile 2021 yıllarını havi ecnebi envestisman stratejisini yayımladılar.” ifadelerini kullandı.

“TCMB’nin pahalılık tahmini gerçekçi”

Enflasyonun Türkiye’nin alıngan noktası bulunduğunu tamlayan Başekonomist Kelly, “Biz resmi kendisine pahalılık tahminleri yapmıyoruz. Ancak özek bankası güzeşte günlerde, bu sene düşüncesince sene sonu pahalılık tahminini yüzdelik 18,4'e yükselttiği akıbet pahalılık raporunu yayınladı. Bu azda olsa bildirme taraflı faktörlerle ilgili. Bana kalırsa, bu miktar iyice realist görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Son çağda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan mevrut nema iskonto kararlarını da yorumlayan Kelly, “Gelen mesaj, özek bankası akan matematik açığını azaltmaya çalışırken, tam elan ortak tomar nema indirimi bulunduğunu gösteriyor kabil görünüyor. Bu, akıbet haftalarda aldığımız acemi ortak mesaj.” değerlendirmesinde bulundu.

Başekonomist Kelly, ilerleyici çağda elan ortak tomar akçasal relaks adımlarının atılması durumunda, 2022 sene böylecene enflasyonun özek bankasının tahmininin az buçuk elan üstünde gerçekleşebileceğini söyledi.

“Paris anlaşmasının onama Türkiye’nin pozisyonu düşüncesince faydalı”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasın akıbet aşama müspet ortak etap olduğuna ayraç fail Roger Kelly, “Kesinlikle elan yeşil ortak yaklaşımı benimsemenin hoppadak seyyare düşüncesince değil, ayrımsız sürede Türkiye'nin arsıulusal ve Avrupa pazarlarındaki pozisyonu düşüncesince de müfit bulunduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kelly, “Türkiye'nin ecnebi ana paraya bağımlılığı, hava değişikliği ve sürdürülebilirlik dair elan proaktif ortak yaklaşım benimsemenin finansman çekmeye bitmeme etmesine asistan olabileceği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin önündeki vesile ve riskler

Türkiye’nin doğacak çağda hazırlık zincirlerindeki sorunları avantaja çevirebileceğine ayraç fail EBRD Bölgesel Başekonomisti Kelly, “Türkiye, çelimsiz hazırlık zincirlerine müteveccih eğilimden müstefit kızarmak düşüncesince dobra ortak konumda. Türk makamları, şirketlerin mutlak bedel zincirlerine katılımlarını artırmakla kalmayıp ayrımsız sürede elan ortak tomar ek altın verim üretmelerini, Türkiye'nin strüktürel akan açığının kapatılmasına asistan olmalarını iletmek düşüncesince uyguladığı politikaları gömlek grado artırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ayrıca turizmin baştan canlandığını gördük. Bu, bu yılki toparlanmayı desteklemeye asistan oldu. Yani (önümüzdeki çağa ilişkin) artı iktisap etmek düşüncesince sağlam aşırı hastalık var. Son çağda toptan bazda müstevli olaylarındaki artım iç ve aut talebi etkileyebilir, yükselen mal tutarları Türkiye’de pahalılık ve büyüme üstünde edisyon oluşturabilir" diyen Kelly laflarını şu biçimde tamamladı:

”Küresel enflasyon, nice kaslı ve büyümekte bulunan ekonomide, Türkiye'ye kapital akımlarını etkileyebilecek sıkılaştırıcı politikaları arka getiriyor. Şimdi, Türkiye bu risklerin kimilerini bulaşık edecek sağlam ortak tomar ortak bilinçlilik yapamıyor olanaklı fakat bunlara (gelişmelere) akıllıca ortak biçimde cevap verebilir. Bu da politikanın Ortodoks ve saydam ortak biçimde yürütülmesini iletmek anlamına gelir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler