USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

E-scootera sigorta zorunluluğu getirilmesi kullanıcılarla şirketlerin teminatı olacak

Elektrikli scooter kullanımının artarak çoğalması kazaları da yanı sıra getirirken kuruluşların sigorta yaptırmasının ıztırar durumuna getirilmesi hem kullanıcılar bununla beraber kuruluşların korunması düşüncesince garanti oluşturacak.

E-scootera sigorta zorunluluğu getirilmesi kullanıcılarla şirketlerin teminatı olacak
24-11-2021 14:10
İstanbul

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Onursal Başkanı Turusan Bağcı, AA muhabirinin elektrikli scooter kullanımında sigorta poliçesinin önemine bağlı sorularını yanıtladı. E-scooter kazalarının sayısının önemsenmeyecek denli az olmadığına ve kazaların arttığına dikkati çekici Bağcı, ölümle ve faziletli maddesel tazminatlarla sonuçlanan hasarlar olmaya başladığını söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Elektrikli Skuter Yönetmeliği" ile kurallara uymayanlara ukubet kesilmeye başlandığını dile getiren Bağcı, "Burada sigorta boşluğu bahis konusu oldu. Bununla ilgilendiren ortak yasa, talimatname beklentisi vardı fakat ortak muhtelif gelmedi. Ciddi mesail yaşamaya başladık. mesela ortak e-scooter kullanıcısı namüsait yöne giriyor, ortak vasıta ile çarpışıyor ve e-scooter sürücüsü ağırbaşlı yaralanıyor, derinliğine ortak müddet dip bakımda kalıyor, otama harcaması ödüyor. Daha sonradan gönül rahatlığı tarafın sigorta şirketinin açmış olduğu ödence davasıyla gönül rahatlığı karşıya kalıyor. Sigorta firması yerinde zira detone taraf, yanlışsız tarafa verdiği hasarı ifa etmek zorunda. E-scooter sürücüsü namüsait yöne girdi, kurallara uymadı, otomobile dokunca verdiyse maddesel ziyanı ifa etmek zorunda. Bunları ortadan feshetmek düşüncesince kesinlikle sigorta olmalı." niteleyerek konuştu.

Bağcı, bu konudaki hal önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Birinci hal önerisi, e-scooter kiralayan şirketlerin sigorta ika zorunluluğu, şu demek oluyor ki kullanıcıyı ortaklık koruyacak. Kullanıcının canına doğacak zarar, üçüncü şahsa vereceği zarara gönül rahatlığı ortak hata sigortası yapacak. Ülkemizde yapılmaktadır zorla baş döndürücü ceninisakıt limitli bunlar ve limitleri izlem edilmiyor. Bunların limitlerinin kesinlikle yükseltilmesi ve arama edilmektedir miktarda olması lazım. Belediyeler bununla ilgilendiren değişmeyen çıkarabiliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi çıkarttı. İkincisi, rastgele kullanıcının ödeyeceği ücretin üstünde önemsiz ortak hacim primle sigorta korunması sağlanabilir."

Yasa yahut yönetmelikle sınırların çizilip, limitlerin belirlenmesinin giderek yersiz ve uzayacak davaları, nahak yere suçlanmaları ortadan kaldıracağını tamlayan Bağcı, kazaya müdahil e-scooter kullanıcılarının yapması gerekenlere bağlı şu detayları verdi:

"Kullanıcı detone da muhtemel yanlışsız da olabilir, ayırt etmiyor. Olay yerini yayınlayan beş altı fotoğraf, mümkünse videoteyp çekmesini, gönül rahatlığı tarafla ortada ortak kaymakamlık raporu doldurmasını öneriyoruz. İleride açılabilecek ortak davada, kullanıcı kusurluysa faziletli tazminatı engelleyecek, 'Küçük hasar vardı.', 'Yaralı yoktu.' denli itirazını sunabilir yahut kusursuzsa uğramış olduğu ziyanı gönül rahatlığı yandan bildirme etme hakkı doğar. Dikkat edilmesi müstelzim konu, bedenî ortak yaralanma yahut ahiret yolculuğu mevcut ise yahut içki uydurma konusuysa kesinlikle gidiş geliş polisi davet zorunluluğu var."

Bağcı, iklim dışındaki e-scooter sigorta sistemi uygulamalarını da şu şekilde anlattı:

"E-scooter şirketlerinin kullanıcı rakamları alınıyor. Hangi şehirde, birçok sayı aracı, günde, ayda, yılda birçok defa kiralanıyor? mesela 5 defa kiralanıyorsa, 5 insanoğlu riziko alıyor. Bununla ilgilendiren baş döndürücü faziletli rakamlı bedenî tazminatları ve üçüncü şahsa yahut namına verebileceği maddesel hasar kapsamını mecburi markajcı devletler var. Bazı devletlerde ise isticar tutarı içerisinde, firmanın yapacağı sözleşmelerle ayrı ortak sigorta primi ödüyor ve kendisini esirgeme dibine alabiliyor. Bir de e-scooterı baş döndürücü dip kullananlar, çiftteker düşüncesince de mevcut bu uygulama, namına gövdesi dokunca ve üçüncü insanlara verebileceği dokunca düşüncesince sigorta yaptırıyor."

Firmalar, yaralanma ve kalımsız kazalarda sorum üstlenmiyor

BinBin Scooters Kurucu Ortağı Hüseyin Ardan Küçük ise elektrikli scooter kullanıcılarının sürüş sırasında meydana mevrut kazalardan yahut hasarlardan kendisinin mesul olduğunu, bunu düzene örgen olunurken kullanıcı sözleşmesinde bildirme ettiklerini belirtti.

Küçük, kullanıcının başına ortak fenomen gelmesi durumunda, firma şekilde üstlendikleri sigorta poliçesiyle baş başa "Üçüncü kişi Mali Mesuliyet" ve ferdi kaymakamlık sigortalarını uygulayarak kullananların indinde olduklarının altını çizdi.

Sürücünün scooter ile ortak vasıtaya hasar verdiğinin tespiti halinde, sigortanın bu hasarı karşılayıp karşılamadığına bağlı ise Küçük, "Bir kaymakamlık yaşanması yerinde kullanıcımız karşısındaki muhatap kişiyle ortak kanıt düzenleyerek, yaptırdığımız sigorta çeşidinden mukteza maddesel ve içsel destekleri gerçekleştirme edebiliyor. Hata ağız ağıza kullanıcımızda olsun yahut olmasın ayırt etmez, sigortamız bunu istikbal etmek üstünde kurulu." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile zat verilerini karşılaştırdıklarında, scooter kazalarının anahtar kazalarına bakılırsa şimdi az bulunduğunu belirleme ettiklerini dile getiren Küçük, "Bu noktada da muvasala anlayışında kaymakamlık oranını da düşürdüğümüzü gözlemledik. Aslında ne kadar, şu anda scooterların sakıncalı ve kazaya sebebiyet sağlayan vasıtalar olması gündemde olsa da bu hakeza değil. 'Scooterlar kaymakamlık rakamlarını düşürüyor.' diyebiliriz. Yaralanma yahut kalımsız ortak kaymakamlık olması yerinde bizim sorumluluğumuz bulunmuyor. Kullanıcı sözleşmemiz bakılırsa kullanıcımız bundan sorumlu. Kendisi rastgele muhtelif sorumluluğun kendisinde bulunduğunu bildirme ederek sürüşüne başlıyor." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Ardan Küçük, rastgele ortak dirilik kaybı yaşanması yerinde şirketlerin yaptırdığı sigorta poliçelerinin kaybı canlı ailelerin ödence şekilde indinde bulunduğunu kaydetti.

Bu noktada firma şekilde önlemlerini aldıklarının altını çizen Küçük, "Sigortanın kapsamı genişletilebilir. Sigortalar, elektrikli scooter kullanması poliçesi altında sigorta şirketleri çeşidinden düzenlenip uygulanabilir. Bu noktada, sigortaların, poliçelerin genişletilerek sigorta anlayışının şimdi da genişleyeceğine inanıyorum." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler