USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Düzensiz göçün önlenmesi düşüncesince İran sınırında düzenlilik fevk düzeyde

Bölgeye tahkim edilen 35 kolluk hususi harekat timi, 3 jandarma düzenlilik komando er er bölüğü ile kentteki jandarma iç itminan timleri, itminan müdürlüğü ekipleri ve toy tahsil edilen 500 itminan korucusu, düzensiz göçle mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor.

Düzensiz göçün önlenmesi düşüncesince İran sınırında düzenlilik fevk düzeyde
25-04-2022 15:18
Van

Ülkelerinde yaşadıkları sıkıntılardan kaçarak önceki Türkiye'ye gelip buradan da Avrupa ülkelerine kıymetlendirmek talip düzensiz göçmenlerin sınırdan gayrikanuni geçişlerinin engellenmesi ve insanoğlu kaçakçılarının yakalanması düşüncesince Türkiye-İran sınırında inanma önlemleri yukarı kurda tutuluyor.

İran ile en derinliğine sınıra erbap Van'da, vatandaşların dirlik ve güvenliğinin sağlanması düşüncesince gelişigüzel muhtelif önlemi düzlük inanma güçleri, Afganistan ilkin iktisap etmek amacıyla muhtelif ülkelerden gelmiş şekilde İran üstünden yurda dönüşmek talip düzensiz göçmenleri sınır hattında ve site süresince yakalayarak ait kurumlara tasdik ediyor.

Sınır hattındaki geçişlerin önlenmesi ve önlemlerinin artırılması amacıyla alana gönderilen 750 personelden oluşan 35 manşet hususi harekat timi, Sivas, Muş ve Gümüşhane'den mevrut 3 jandarma inanma komando er er bölüğü, jandarma iç inanma timleri, inanma müdürlüğü ekipleri ve acemi tahsil edilen 500 inanma korucusu ile halk inanma birimleri, düzensiz göçle mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyor.

Termal kameralar, harekete hassas sensörler ve şeb görüşlü dürbünler, insansız iklim araçlarıyla hızla gelişen teknolojinin halk imkanlarını kullanan inanma güçleri, sınır hattını sonsuz arama altında tutuyor, belirleme ettikleri gümrüksüz girişlere alelacele engelleme ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığına müteallik takımlar de havza ve botlarla yapılabilecek muhacir kaçakçılığı ve gayrikanuni öteki faaliyetlerin önlenmesi düşüncesince Van Gölü'nde denetleme yapıyor.

Güvenlik duvarı ağ emek harcamaları gene başladı

Sınır geçişlerinin önlenmesi amacıyla güzeşte sene başlatılan fakat şita koşulları zımnında çalışmalara açıklık sunulan parçalı inanma duvarının yapımına baştan başlandı.

Ağrı'nın Doğubayazıt kazasından Hakkari'nin Yüksekova ilçesine denli uzanan hatta, güzeşte sene tenkis edilen 64 kilometrelik bölümün 40 kilometresini bitiren müteahhit firmaların, artan 24 kilometrelik bölümü da bu sene bitirmesi öngörülüyor.

İhale işlemleri tamamlanan ve Çaldıran kazasından Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'na denli bulunan 90 kilometrelik kısımda de cidar ağ emek harcamaları düşüncesince üç gestalt yeri kuruldu.

Geçen sene inanma duvarının yanı esna 235 kilometre trap kazılan sınır hattında meydana getirilen 45'i tanıtma ve 58'i dikiz iktisap etmek amacıyla 103 optikçi kulenin canlılık tesisatı işlemleri bitmeme ediyor.

Van'da 2 bin 339 şüpheliden 678'i tutuklandı

Van Cumhuriyet Başsavcılığı da muhacir kaçakçılığına müteallik soruşturmaların henüz aceleci yürütülebilmesi amacıyla 2020 yılında, 2 Cumhuriyet savcısının başlangıcında bulunmuş yer aldığı Göçmen Kaçakçılığı Suçları Bürosunu oluşturdu.

Başsavcılığın koordinesinde inanma güçlerince meydana gelen operasyonlarda yakalanan şüphelilerle ait işlemlerin henüz çelimsiz müddette sonuçlandırılarak, oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi sağlandı.

Bu sayede 2020 yılından beri muhacir kaçakçılığı suçlarına müteallik büroya mevrut 1410 sormaca dosyasında, kat muamelat meydana getirilen 2 bin 339 şüpheliden 678'i tutuklandı, 255'i kat adli arama sonucu verildi.

Başsavcılığa mevrut sormaca dosyalarında 49 bin 601 düzensiz göçmenin yakalandığı bilgisi toprak alırken, haklarında sorun oluşturulan şüpheliler efdal oranlarda adli mülk ve dam cezasına çarptırıldı.

Van 4. Asliye Ceza Mahkemesinde haklarında "göçmen kaçakçılığı" bitirdikleri sebebi öne sürülerek amme davası oluşturulan sanıklardan R.K, 15 sene dam cezasına çarptırıldı, 150 bin liralık adli mülk cezası uygulandı. Aynı davada maznun E.Z'ye ise 12 sene 6 ay dam ve 125 bin liralık adli mülk cezası verildi.

Ayrıca Van Adliyesindeki temel ukubet mahkemelerinde haklarında sorun oluşturulan nice maznun da 10 yıldan 15 yıla denli dam ve 100 binden 150 bin liraya denli adli mülk cezasına mahkum edildi.

Dosyalarda toprak düzlük maznun ve kıygın ifadelerinde, göçmenlerin Afganistan'dan çıkarken kaçakçılara dolar üstünden ifa bitirdikleri belirtildi. Asıl hedefleri bulunan Avrupa'ya kıymetlendirmek düşüncesince Türkiye'ye neşet etmek talip göçmenlerin, Afganistan'dan kaçakçılar çeşidinden piyon yada araçlarla Türkiye sınırına denli getirildikleri ve burada gözleyen ayrıksı kaçakçılarca tasdik alındıkları bildirildi.

Sınırdan iklim muhalefetinin ve düşün mesafesinin ceninisakıt yer aldığı anlarda ıvır zıvır gruplar şeklinde sınırdan geçirilen göçmenlerin, sınıra andıran yerlerde arazide, köylerde evlerde ve site merkezinde de "şok ev" niteleyerek deyim edilen kullanılmayan yapılarda saklandıkları, henüz sonraları esmer yolu ve Van Gölü üstünden ayrıksı illere götürüldükleri belirtildi.

"Takviye birliklerimizin bütünü bölgede"

Vali Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, ağırbaşlı fiziksel önlemlerin alındığı sınırda son birliklerine kuvvetlendirme kendisine gönderilen ekiplerin güzeşte sene yer aldığı kabil bu sene de fariza aldığını söyledi.

Sınırdaki önlemlerin yukarı düzeye çıkarıldığını özetleyen Bilmez, "Sınıra 6. Hudut Tugayı ve taburları kuvvetlendirme edildi. Arka ayrıca fariza karşılayıcı jandarma birimlerimize öteki illerden mevrut hususi harekat birlikleri dayanaklık etmek veriyor. İnşaat kuruluşların güvenliğini sağlayıcı manşet hususi harekat timleri de gene alana geldi. Şu an kuvvetlendirme birliklerimizin bütünü bölgede. Ayrıca jandarmaya korumak amacıyla sınır köylerinde korucu alımı yapıldı." dedi.

Göç baskının hala bitmeme ettiğini buna kat da sınır birlikleri, jandarma, manşet ve korucuların uzlaşma süresince fariza yaptığını deyim fail Bilmez, sınır hattında insansız iklim araçlarının canlı kullandığını vurguladı.

Yeni yapılanlarla baş başa semt genelindeki optikçi kulelerin termal kameralarla donatıldığı bilgisini verici Bilmez, şunları kaydetti:

"Termal kameralarla semt sonsuz taranıyor. Sınırın öteki çeşidinden çetin izleme edilmekte ve ağırbaşlı kısıtlamalar yapılıyor. Ocaktan beri sınır hattında 33 bin yöresinde muhacir engellendi. 7 bin yöresinde muhacir de içeride yakalandı. Ocaktan beri 655 aranjör yakalandı. 276 esmer ve 4 derya aracına el konuldu. Geçen seneden beri bundan böyle Van Gölü'nde Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri fariza yapıyor, sevkitabii araçlarıyla göl sonsuz taranıyor. Bu sebeple düzensiz göçle mücadelede enine boyuna çelimli müşterek durumdayız. Bütün bu baskılara karşın Van sınırı ve kentte muhacir etmek az henüz imkansız."

Hakkari, Bitlis, Muş ve Van'da yakalanan düzensiz göçmenlerin işlemlerinin peşi esna memleketlerine arka gönderildiğini özetleyen Bilmez, "Sınır hattı termal olarak, teknolojik kendisine da sınır sonsuz taranmakta ve korunum edilmektedir. Sınırımızdan tek kimseyi geçirmemek düşüncesince maksimum hız içindeyiz. Sınır birlikleri, jandarma, polis, korucu ve Sahil Güvenliğimiz uzlaşma içinde, dört başı mamur teknolojik imkanlardan bilistifade tedbir almaya çalışıyor. Son senelerde mevrut göçmenlerde ağırbaşlı müşterek çatı değişikliği bulunduğunu gözlemliyoruz. Daha seküler müşterek hayat biçimini yatkın eşhas bulunduğunu görüyoruz. Daha önceki koyu kendisine Peştun geliyordu demin Hazara, Özbek ve Taciklerde de müşterek artım bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Göçmenler üç rotayı izleme ederek Türkiye'ye ulaşıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz ise havaların ısınmasıyla muhacir hareketliliğinin atmasının beklendiğini söyledi.

Deniz, göçmenlerin kullandığı rotalarla ait şu detayları paylaştı:

"Göçmenler Türkiye'ye gelinceye denli baş döndürücü değişik güzergahlar kullanıyor. Birinci rotada Afganistan'ın yıldız eyaletlerinden gelenler, İran'ın Herat şehrine geliyor. Herat, göçmenler düşüncesince ehemmiyetli müşterek şehir. Oradan da İran'ın Meşhed ve Tahran kentlerine ulaşıyorlar. Son kendisine da Tebriz üstünden Türkiye sınırına denli geliyorlar. Diğer müşterek rota da Afganistan'ın hassaten Kandehar ve Nimruz şehirlerinden göç edenlerin oluşturduğu müşterek güzergah. Buralardan göç edenler Pakistan'a ordan da İran'ın Tahran şehrine geldikten sonraları sınırımıza yöneliyorlar. Üçüncü rotada da Nimruz'dan göç edenler, Meşhed hattını kullanarak Tahran'a ulaşıyor. Tahran hem yıldız hem güneydeki rotanın kesişime noktası. Tahran'da buluştuktan sonraları da Tebriz ve Urmiye şehirlerinden Yüksekova ve Van sınırına geliyorlar."

"İran askerleri bunları durdurmuyor"

İran'da göçle mücadelede çalışan önlemlerin alınmadığını tamlayan Deniz, şöyleki konuştu:

"Sınır kontrollerinin az yer aldığı noktalar ile güvenliğin güç sağlandığı bölgeler, muhacir kaçakçılarının göçmenleri yönlendirdiği alanlardır. İran'da göçmenlerin engellenmesine müteveccih rastgele tedbir yok, dört dörtlük bilakis İran, üstünde yığılan göç baskısından doğurmak düşüncesince göçmenlerin ülkeyi bırakma etmesi düşüncesince manipülasyon yapıyor. Bunlar araçlarla İran'dan Türkiye sınır bölgelerine denli geliyor. İran askerleri bunları durdurmuyor. Sınır branşında de ıvır zıvır gruplara ayrılarak Türkiye'ye girmeye çalışıyorlar. Sınırda tahsil edilen koyu inanma önlemleri zımnında hassaten havanın kapalı, dumanlı yer aldığı günlerde koyu müşterek biçimde geçiyorlar. Yalnız gelmiyorlar, kesinlikle kaçakçılardan dayanaklık etmek alıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler